«Εάν είσαι γυναίκα στο Αφγανιστάν και θες να εργαστείς ή να σπουδάσεις, θα βρίσκεσαι σε συνεχή σύγκρουση με την ίδια την κοινωνία»
Η ταινία φέρνει στο προσκήνιο το έμφυλο απαρτχάιντ που βιώνουν οι Αφγανές γυναίκες υπό τους Ταλιμπάν, αλλά και τον αγώνα τους για ισότητα και δικαιοσύνη, όχι μόνο στη χώρα τους, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
ΣΥΝΟΨΗ
Αναγκασμένες να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την κυριαρχία των Ταλιμπάν το 2021, τέσσερις γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν ενεργά στην πολιτική της χώρας τους, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν αρχικά στην Ελλάδα και μετά στον Καναδά. Από τις μακρινές χώρες στις οποίες βρίσκονται εξόριστες, παρακολουθούν τους Ταλιμπάν να αφαιρούν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση, την εργασία και τη συμμετοχή στην κοινωνία. Καθώς δεν βρίσκονται πλέον σε θέση εξουσίας, αναγκάζονται να επανεφεύρουν τον εαυτό τους για να συνεχίσουν τον αγώνα τους για ένα ελεύθερο και δίκαιο Αφγανιστάν. Όταν η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί στο επόμενο πρωτοσέλιδο και ακόμη και η μεγαλύτερη υπερδύναμη έχει παραδεχτεί την ήττα της, μπορούν αυτές οι γυναίκες να τα καταφέρουν;
Μέσα στο 2024, το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο HotDocs στον Καναδά, αλλά και στο International Film Festival and Forum on Human Rights της Γενεύης.
Σημείωμα σκηνοθέτιδων:
«Οι πρωταγωνίστριες δεν αγωνίζονται μόνο για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Η ταινία ξεκίνησε όταν η αμερικανίδα δημοσιογράφος Amie Williams εγκατέλειψε την Αμερική και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου έγινε μάρτυρας του έντονου μεταναστευτικού ρεύματος κοριτσιών από το Αφγανιστάν, που προσπαθούσαν να διασωθούν από τους Ταλιμπάν, μέσω της Ελλάδας στον Καναδά. Η δύναμη αυτού του ντοκιμαντέρ είναι ότι αμφισβητεί τα απλοποιημένα στερεότυπα για τους άνδρες και γυναίκες της Μέσης Ανατολής – οι γυναίκες παρουσιάζονται πάντοτε καταπιεσμένες και θύματα, ενώ οι άνδρες εχθρικοί, βίαιοι και επικίνδυνοι. Οι ιστορίες των τεσσάρων πρωταγωνιστριών καταρρίπτουν αυτά τα στερεότυπα και αναδεικνύουν ένα πλούσιο παρελθόν ακτιβισμού στο Αφγανιστάν, ακόμη και στο Ιράν. Χαρακτηριστικά, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν είχαν αποκτήσει το δικαίωμα της ψήφου ένα χρόνο πριν τις Αμερικανίδες. »
An Unfinished Journey, 59’
Χώρα παραγωγής: Γαλλία/ Καναδάς
Έτος παραγωγής: 2024
Ονόματα συντελεστών
Εταιρεία παραγωγής: HitPlay Productions, Les Films d‘Ici, CBC, Παραγωγή: Nadine Pequeneza, Charlotte Uzu, Σκηνοθεσία: Aeyliya Husain, Amie Williams, Σενάριο: Aeyliya Husain, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Mrinal Desai, Μοντάζ: Jordan Kawai, Μουσική:Thibault Quillet
Χώρος Πολιτισμού “Σημείο”
Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 20.00
Προπώληση στο ταμείο του χώρου (Πατριάρχου Αθηναγόρα 17, Ρέθυμνο)
Πληροφορίες 6983320439
Γενική είσοδος 6 ευρώ.
Λίγα λόγια για το Cinedoc
Το CineDoc προβάλλει και διανέμει επιλεκτικά, βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του Cinedoc Festival. Οι προβολές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το CineDoc Volos και τον Δήμο Βόλου, τον Χώρο Πολιτισμού «Σημείο» στο Ρέθυμνο, το Cyclades Preservation Fund (CPF) και το Thalassa Foundation . Οι προβολές έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις γύρω από θεματικές όπως το περιβάλλον, η ισότητα των φύλων, η συμπεριληπτικότητα, η εκπαίδευση, η ιστορία κ.ά.