ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Αναγέννηση στο Ρέθυμνο – Ημερίδα και Αναγεννησιακό Φεστιβάλ 2015

ημερίδα αναγεννησιακό φεστιβάλ

Την Πέμπτη 14 Μαίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού ημερίδα για την εποχή της Αναγέννησης, η οποία λειτούργησε σαν προπομπός του 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου.

Η Ημερίδα το πρωί απευθυνόταν, κατόπιν πρόσκλησης, στους μαθητές της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος αυτής της πρόσκλησης ήταν να ενταχθεί η εκπαιδευτική κοινότητα στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ.

Στο πρώτο μέρος, τα παιδιά της πόλης μας, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τα παιδιά της ομάδας του Κέντρου Ξένων Γλωσσών Σχεδία, τις εντυπώσεις τους και τις εμπειρίες τους από την συμμετοχή τους τα τελευταία χρόνια στο Αναγεννησιακό φεστιβάλ, μέσα από το δρώμενο «Ανακαλύπτοντας την Αναγέννηση. Φτερά στην φαντασία και στην έμπνευση». Με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Ελένη Χαμογιωργάκη- Μανιατάκη.

Στο δεύτερο μέρος, το κουιντέτο χάλκινων πνευστών Creta Brass έπαιξε μουσική με έργα από την εποχή της Αναγέννησης και ο καθηγητής Μανόλης Δρακάκης εξήγησε τα βασικά στοιχεία τα οποία εκπροσωπούν την εποχή της Αναγέννησης, σε όλες τις τέχνες. Την επιμέλεια του προγράμματος είχε ο μουσικός Αντώνης Μαυράκης.

Στο τρίτο μέρος παρακολουθήσαμε ένα δείγμα από τον κύκλο αφηγήσεων «Ταξίδι από το σκοτάδι στο φως» του συγγραφέα Νίκου Γιαννόπουλου. Ο κύκλος αυτός θα παρουσιαστεί από τα «Μουσικά Παραμύθια» στο 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ. Το παραμύθι «Ο Πολεμιστής» παρουσίασε στους μαθητές μας η εικαστικός Μαρία Τσουκνάκη.

αναγεννησιακό φεστιβάλ 1987Το βράδυ της ίδιας μέρας, η ημερίδα συνεχίστηκε με μία ιστορική αναδρομή των Αναγεννησιακών Φεστιβάλ Ρεθύμνου από την έναρξη του έως σήμερα. Ο αρχιτέκτονας Μάνος Φ. Τσάκωνας, ο οποίος υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ τα χρόνια 1988 – 1994 και 2002 – 2006 , θύμισε στους παλαιότερους και έμαθε στους νεότερους πώς ξεκίνησε το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ στο Ρέθυμνο:

«Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο ηθοποιός Αλέξης Μινωτής υποδεικνύει την Φορτέτσα ως καταλληλότερο χώρο για τη δημιουργία θεάτρου και ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης σε έκθεσή του τονίζει ότι στη Φορτέτσα «…θα παιχθούν όλα τα έργα του Κρητικού Μεσαιωνικού δράματος…».

Αρχές του ’70, ο Δήμαρχος Δημήτρης Αρχοντάκης διαμορφώνει χώρο στον προμαχώνα του Προφήτη Ηλία με αναβαθμίδες για την τοποθέτηση καθισμάτων και τα καλοκαίρια κάποιες παραστάσεις αρχίζουν να παρουσιάζονται στο Ρέθυμνο. Η Νομάρχης Βασιλική Μόσιαλου, το 1987, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την καθοδήγηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης κάνει πραγματικότητα το «Α’ Φεστιβάλ Αναγεννησιακού Θεάτρου». Έτσι πρωτοονομάζεται.

Συγκροτείται επιτροπή με εκπροσώπους όλων των φορέων και η πόλη ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στο κάλεσμα.
Πραγματοποιούνται τέσσερις παραστάσεις αξέχαστες σε πολλούς Ρεθεμνιώτες, ίσως γιατί ήταν οι πρώτες, ίσως γιατί το Ρέθυμνο πραγματικά άξιζε ένα πολιτιστικό γεγονός.

Η πρεμιέρα στις 4 Ιουλίου 1987 με την παράσταση «Ερωφίλη» του Ρεθύμνιου της Αναγέννησης Γεώργιου Χορτάτζη. Ακολουθούν «ο Υπηρέτης δύο Αφεντάδων», «ο Αλχημιστής» και το «Κρίμα που είναι Πόρνη».

Η Φορτέτσα στολίζεται με αρλεκίνους, έργα του ζωγράφου Φρίξου Θεοδοσάκη.»

αναγεννησιακό φεστιβάλ 1988Κατόπιν, το λόγο πήρε ο μαθηματικός και τότε Δημοτικός Σύμβουλος Βαγγέλης Στεφανάκης, ο οποίος υπήρξε υπεύθυνος του Φεστιβάλ για τα χρόνια 1995 έως 2001.

Σας παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του:

«Το Ρέθυμνο, πολιτεία που ζει ακόμα και αναπνέει την παράδοση της Αναγέννησης στην αρχιτεκτονική και οικιστική της έκφραση, στη μουσική, στο λόγο της (μαντινάδες και ρίμες) και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις ζωής, πολύ σοφά συνέλαβε την ιδέα του Φεστιβάλ και το υπηρέτησε με πάθος για να το καταξιώσει στη συνείδηση τόσο των συμπολιτών μας όσο και των φίλων επισκεπτών του Ρεθύμνου, καθιστώντας το διεθνές πολιτιστικό γεγονός.

Με το χρόνο το Φεστιβάλ του Ρεθύμνου διεύρυνε τους ορίζοντές του καλύπτοντας χρονικά και τις παρυφές της Αναγέννησης, δηλαδή Μεσαιωνικές δημιουργίες και έργα Μπαρόκ. Συνέχιζε, βέβαια να φιλοξενεί σχήματα από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό για να υπηρετήσει τον Αναγεννησιακό του στόχο. Ταυτόχρονα υιοθέτησε και την ιδέα της συμπαραγωγής του Φεστιβάλ και της συνεργασίας του με πολιτιστικούς φορείς για την παραγωγή και παρουσίαση στο Φεστιβάλ, Αναγεννησιακών Θεατρικών, μουσικών, χορωδιακών και χορογραφικών έργων. Τέλος το Φεστιβάλ ξεκίνησε δικές του παραγωγές με συνεργάτες συμπολίτες και με έργα αποκλειστικά της Κρητικής Αναγέννησης στο θέατρο και στη μουσική. Η τελευταία αυτή απόφαση κορυφώνει, θα’ λεγε κανείς την αρχική σύλληψη και φιλοσοφία του Φεστιβάλ, που δεν σταμάτησε να είναι η γνωριμία με την παράδοσή μας και η αφύπνιση των σύγχρονων πνευματικών και καλλιτεχνικών δυνάμεων του Ρεθύμνου, οι οποίες καλούνται να ασκηθούν πάνω σ’ αυτήν την παράδοση και να βηματίσουν με δικό τους ανασασμό στη λαμπερή της κόψη.»

Έπειτα, η Αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη- Μαμαλάκη υπεύθυνη του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ, μίλησε για την περίοδο 2008 έως και σήμερα:

«Το 2008 ξεκίνησε η υλοποίηση των στόχων που θέσαμε από το 2007 μαζί με την ομάδα των εθελοντών που βοηθούσε αρχικά στον σχεδιασμό του τομέα πολιτισμού. Ξεκινήσαμε το νέο κύκλο με θεματική ταυτότητα πια και με την επαγγελματική βοήθεια της Δρ. Άρτεμις Παπαδάκη. Από την αρχή της χρονιάς καταγράφηκαν, μοιράστηκαν και ανακοινώθηκαν στα ΜΜΕ από την Επιτροπή Αναγεννησιακού οι στόχοι και η φιλοσοφία με τις νέες τομές :

Α. Θεματοποίηση και εξειδίκευσή του
Β. Ένταξή του σε δια-μεσογειακή και πανευρωπαϊκή βάση συνεργασιών
Γ. Συνδυασμός της ιστορικής εποχής της Αναγέννησης και προ- κλασσικής εποχής με τις σύγχρονες μορφές τέχνης για αποφυγή κορεσμού
Δ. Ενεργοποίηση της πόλης στην οργάνωση και εκτέλεσή του
Ε. Εμπλουτισμός σε δρώμενα και άλλοι τρόποι ενεργοποίησης του κοινού του για συμμετοχή βιωματικά και όχι απλώς σαν θεατές.
ΣΤ. Προώθηση και διαφήμισή του από επαγγελματίες του είδους.

Το 2010 ανέλαβε τη διοργάνωση Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου. Οι επόμενες διοργανώσεις παρέμειναν πιστές στο όραμα του θεσμού να συμβάλλει στην αναζωογόνηση- αναγέννηση του τρόπου που προσεγγίζουμε τις τέχνες , τις επιστήμες, καθώς και την εμπειρία της φύσης η οποία ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αιτήματα των καλλιτεχνών στην περίοδο της Ευρωπαικής Αναγέννησης. Για το λόγο αυτό και αφιερώσαμε τα επομενα χρόνια στα 4 στοιχεία της φύσης και κινηθήκαμε γύρω τους θεματικά : ΦΩΤΙΑ, ΝΕΡΟ, ΓΗ, ΑΕΡΑΣ ήταν η θεματική που επικρατούσε σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα κάθε έτους εναλλάξ, με αρχή το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ. Συνεχίζουμε, με πίστη στο θεσμό αυτόν, και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δίνουμε και φέτος τον καλύτερο εαυτό μας, έχοντας δίπλα μας φρέσκιες ιδέες και προτάσεις από νέους ανθρώπους, και αναζητώντας στιγμές που θα μας μεταμορφώσουν ξανά σε συν-δημιουργούς και συμμετέχοντες της περίτεχνης αναζήτησης του παρελθόντος.»

Ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης έστειλε τον παρακάτω χαιρετισμό:

«Η πόλη μας μπορεί, αξιοποιώντας το παρελθόν της και την μεγάλη της παράδοση, να βρει το σύγχρονο της πρόσωπο στον πολιτισμό. Να μιλήσει την τωρινή γλώσσα του πνεύματος και της τέχνης. Είναι ζητούμενο των ημερών ο πολιτισμός να αποκτήσει ξανά το κοινωνικό του πρόσωπο. Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ μπορεί να γίνει ο βασικός φορέας για αυτό. Ενεργοποιώντας τον Ρεθυμνιώτη, κάνοντας τον μέρος των δράσεων και δίνοντας του την ευκαιρία να γίνει ο ίδιος το ζωντανό κύτταρο του Φεστιβάλ.
Πιστεύω βαθιά στις συνέργειες και στην ομαδική εργασία. Το Φεστιβάλ δεν πρέπει να είναι δημιούργημα του ενός. Εάν η ομάδα εργασίας, που έχει οριστεί από φέτος, μπορέσει να συνεργαστεί δημιουργικά, θα δώσει το στίγμα για να εκτοξευθεί σε ένα υψηλό πνευματικό, καλλιτεχνικό, ανθρώπινο και κοινωνικό επίπεδο.
Είναι ωραίο που το Φεστιβάλ υπάρχει τόσα χρόνια και δοκιμάζεται ξανά και ξανά. Είναι σημαντικό που προσπαθεί, να προσαρμοστεί στις εκάστοτε ανάγκες της κοινωνίας.
Ελπίζουμε ότι η φετινή προσπάθεια θα προσφέρει ένα μικρό λιθαράκι στην Αναγέννηση του.»

Τέλος, η μουσικολόγος Ελευθερία Μιχάλα, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, παρουσίασε το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ.

Το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ (Νίκος Μαμαγκάκης) θα πραγματοποιηθεί 10 έως 21 Σεπτεμβρίου 2015.

Η ημέρα έναρξης είναι αφιερωμένη στον Ερωτόκριτο του Βιτσέτζου Κορνάρου. Επιθυμία μας είναι να συμμετάσχει το μεγαλύτερο μέρος του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης μας. Θα πραγματοποιηθεί από το πρωί έως το βράδυ, σε διάφορα τα σημεία της πόλης. Καλλιτέχνες από όλες της μορφές τέχνης θα ερμηνεύσουν με προσωπικό τρόπο όλο τον Ερωτόκριτο.

Η Ομάδα που είναι υπεύθυνη για την ημέρα έναρξης απαρτίζεται από τους:
Γεβετζής Αντώνης – Πρώην Διευθυντής Μουσικού Σχολείου
Μαυράκη Δέσποινα – Εκπαιδευτικός
Περπιράκης Νίκος – Μουσικολόγος
Πλαίτης Άκης – Πρώην Αρχιμουσικός Δημοτικής Φιλαρμονικής
Σειραγάκης Μανώλης – Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στη συνέχεια, το 27ο Αναγεννησιακό φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από τους παρακάτω:

– Latinistas Nostra , με καλλιτεχνικό διευθυντή τον μαέστρο και τσεμπαλίστα Μάρκελλο Χρυσικόπουλο. Οι Latinistas Nostra περιπλανιούνται από τη Chapelle Royale του Λουδοβίκου 14ου σε έναν τεκέ του Πειραιά και κατόπιν πάλι, προς δυσμάς, από τους αμανέδες έως τα Αναγνώσματα του σκότους. Μία μουσική αφήγηση που πραγματεύεται τα θεία και ανθρώπινα πάθη.

– Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, αντλώντας στοιχεία από την τζαζ, την μπλουζ αλλά και την παραδοσιακή μουσική, ανασυνθέτει τον Ερωτόκριτο σε μορφή ενός σύγχρονου musical.

-Το σύνολο Vamos Ensemble, αποτελεί μία εναλλακτική πρωτοβουλία στα μουσικά δρώμενα του τόπου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Κώστα Κεχράκο και επιμέλεια τον Νίκο Φραγκιαδάκη. Θα μας ταξιδέψουν σε ελληνικά μονοπάτια με ξεχωριστές ενορχηστρώσεις και ιδιαίτερα μουσικά ηχοχρώματα, σε μια μουσική πανδαισία με κέντρο τον έρωτα.

– Το φωνητικό σύνολο «Φραγκίσκος Λεονταρίτης» με μαέστρο τον Μανώλη Ψαρουδάκη, θα μας οδηγήσει στην καθαρή μουσική της Αναγέννησης σε μια σειρά από εύθυμα τραγούδια.

-Το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνης θα παρουσιάσει ένα απόσπασμα από τον Ερωτόκριτο σε μια δραματοποιημένη παράσταση, με θέμα την μάζωξη των αρχοντόπουλων στο παλάτι του βασιλιά στην Αθήνα, πλαισιωμένη με χορό.

Επίσης προετοιμάζονται 4 καινούργιες θεατρικές παραστάσεις:

-Ο «Δον Ζουάν» του Ανρύ Μοντερλάν θα παρουσιαστεί από την θεατρική ομάδα «Καλλιτεχνική Απόδραση», σε σκηνοθεσία του Απόστολου Κουγιτάκη.
-Η «Πανώρια» του Γεωργίου Χορτάτζη θα παρουσιαστεί από την θεατρική ομάδα «Αντίβαρο», σε σκηνοθεσία του Μανώλη Σειραγάκη.
-Ο «Ερωτόκριτος» από τον σκηνοθέτη Τηλέμαχο Μουδατσάκη.
-Τον «Κατά Φαντασίαν Ασθενή» του Μολιέρου θα παρουσιάσει η Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Μυλοποτάμου, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Ξενικάκη.

Παράλληλα θα υπάρχουν παραστάσεις και δρώμενα για παιδιά: Κουκλοθέατρο από το Εργαστήρι Τζεπέτο και παραμύθια από το κατΑΡΤι και την Μαρία Τσουκνάκη.

Στο εικαστικό κομμάτι θα υπάρχει Έκθεση Αγιογραφίας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής θα ταξιδέψει έκθεση με θέμα τον Ερωτόκριτο.

Τέλος, στις 21 Σεπτεμβρίου, το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ θα λήξει με έναν σύγχρονο τροβαδούρο της Κρήτης: τον Γιάννη Χαρούλη, σε μια συναυλία αφιερωμένη στον δάσκαλο του Νίκο Μαμαγκάκη.

Η Ημερίδα έκλεισε με 2 θεατρικά αποσπάσματα του αναγεννησιακού θεάτρου, τα οποία προετοιμάζονται για το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ:
-«Δον Ζουάν» του Ανρί Μοντερλάν σε σκηνοθεσία του Απόστολου Κουγιτάκη. Ακούσαμε τον κωμικό διάλογο ανάμεσα στον Δον Ζουάν Τενόριο (Απόστολος Κουγιτάκης) και στον γιο του Δον Φελίπε Αλκασέρ (Αμανατίδης Κωνσταντίνος).
– Μουσικά αποσπάσματα της «Πανώριας» του Γεωργίου Χορτάτζη, σε σκηνοθεσία Μανώλη Σειραγάκη από την ομάδα Αντίβαρο και μουσική του Στέλιου Ζουμαδάκη. Επαιξαν οι ηθοποιοί: Ελεονόρα Βασιλοπούλου, Μαρία Γαλεράκη, Παυλίνα Μίχα, Γιώργος Πριναράκης, Μαρία Φραγκιαδάκη, Γιάννης Χατζηβασιλείου, Μελίνα Χριστοπούλου.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες της Ημερίδας.

Στην Οργανωτική Επιτροπή εκ μέρους του Δήμου και της ΚΕΔΗΡ συμμετέχουν:
Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη – Αντιδήμαρχος
Ελευθερία Μιχάλα – Μουσικολόγος
Ντίνος Φραγκάκος – Μηχανολόγος-Επιχειρηματίας
Εθελοντικά ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης
και η Χαμογιωργάκη Ελένη – Εκπαιδευτικός

Το πρόγραμμα το φιλοτέχνησε ο Στέλιος Καλογεράκης.