ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ

Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου: Ερωτόκριτος από το ΟΜΜΑ Στούντιο

Το θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ (Ηράκλειο-Κρήτης) παρουσιάζει τη Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012, στο πλαίσιο του ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, τη νέα του θεατρική παραγωγή, τη δραματοποίηση του ποιήματος του ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ: “ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ”. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα στις 21.30

Πρόκειται για μια παράσταση όπου η ιστορία του ποιήματος διαδραματίζεται σήμερα. Μια παράσταση μέσα στο πνεύμα των καιρών, όπου διώκεται συστηματικά η ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια. Το θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ με οδηγό την ιστορία του “Ερωτόκριτου” προσπαθεί να δώσει απάντηση στη συνεχιζόμενη βία της εξουσίας αλλά και στο δικαίωμα των ανθρώπων για ισότητα και σεβασμό της ανθρώπινης ελευθερίας.

“Η Επανάσταση του Ερωτα”

“Τι είναι εκείνο που κάνει έναν άνθρωπο να αντισταθεί στη βία της εξουσίας;”

Αυτό το ερώτημα μου γεννήθηκε όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό το δύσκολο θεατρικό εγχείρημα, δηλαδή τη σκηνική αναπαράσταση ενός επικού κλασικού ποιήματος. Το αμέσως επόμενο ερώτημα ήταν: “Είναι παγκόσμιος ο “Ερωτόκριτος; Μπορεί δηλαδή η ιδιαιτερότητα της γλώσσας του κειμένου αλλά και της κουλτούρας που μεταφέρει να αφορά και άλλους διαφορετικούς πολιτισμούς εκτός της Κρήτης;”

Μελετώντας το κείμενο έδωσα βάρος στην έννοια της μετανάστευσης μιας και ο Ερωτόκριτος εξορίζεται βίαια απο τον Ρήγα, επειδή η καταγωγή του δε συμβαδίζει με την καταγωγή της αγαπημένης του Αρετούσας. Το γεγονός αυτό, με έκανε να δώ την ιστορία με μία σύγχρονη ματιά. Κοιτώντας το σήμερα είδα ότι οι σημερινές “ανεπτυγμένες κοινωνίες” πάσχουν από το σύνδρομο της “καθαρότητας του πολιτισμού ή της αναζήτησης της ρίζας “, αγνοώντας ότι η ιστορία της ανθρωπότητας βασίζεται στις μετακινήσεις πληθυσμών και στις προσμίξεις πολιτισμών.

Ο όρος “μετανάστευση” δημιουργήθηκε για να περιγράψει ένα φυσικό φαινόμενο, που βασίζεται στο δικαίωμα του ανθρώπου να ταξιδεύει και να αυτοπροσδιορίζετε πολιτισμικά. Οταν όμως ο άνθρωπος αναγκάζετε βίαια λόγω οικονομικών συμφερόντων να ξεριζωθεί ,τότε μιλάμε για Εξορία. Αν κοιτάξουμε σήμερα γύρω μας – μια εποχή έντονων οικονομικών προβλημάτων, λόγω της ασυδοσίας του καταναλωτικού τρόπου ζωής – θα δούμε οχι μετανάστες, αλλά εξορισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν, χωρίς την δυνατότητα να αλλάξουν δραστικά τη μοίρα τους.. Δεν είναι τυχαίο που ο “ανεπτυγμένος μας πολιτισμός” αναφέρεται σε αυτούς όχι ως ανθρώπους, αλλά ως “μετανάστες”, όρος που αντικατέστησε την ίδια την ύπαρξη. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε το πόσο ρατσιστές γινόμαστε σιγά-σιγά, μια κοινωνία που ταυτίζεται με τον “φρόνιμο και ξετελιωμένο Ρήγα, άξο σε πάσα τρόπο “, που δε διστάζει να εξορίσει έναν άνθρωπο επειδή απλά  …αγάπησε.

Στη δική μας λοιπόν παράσταση, μια χούφτα τέτοιων εξορισμένων μεταναστών, επιχειρούν σε μία τυχαία συνάντησή τους σε μια αυλή, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, μέσα από το δικό του , ο καθένας, πολιτισμό. Μέσα σε αυτή την αυλή, μπλέκεται η προσωπική ιστορία των μεταναστών με την περιπέτεια του “Ερωτόκριτου”. Τραγουδούν, ονειρεύονται, νοσταλγούν το τόπο τους, ενώ αναβιώνουν την ιστορία του “Ερωτόκριτου”. Προσπαθούν να καταλάβουν τι έκανε αυτό τον νέο να αντισταθεί με πείσμα,στη βία της εξουσίας και κέρδισε την αγάπη και την ελευθερία του.. Τι κάνει άραγε έναν άνθρωπο να δίνει έναν μοναχικό αγώνα με μόνο του όπλο τη πίστη του στην ανθρωπιά , για να σώσει αυτό που αγαπά, αλλά και να σωθεί ο ίδιος, κόντρα στα εμπόδια που του βάζει η εξουσία;

Ο “Ερωτόκριτος” θα τους μάθει την αξία της επανάστασης και της αντίστασης ,μέσα από τον έρωτα για την ίδια τη ζωή…

Η παράσταση παρουσιάζεται μέσα απο το τρόπο και τη ματιά του Ανθρωπολογικού Θεάτρου, δηλαδή της σκηνικής συνύπαρξης διαφορετικών σκηνικών μορφών παραδοσιακού θεάτρου.

 Αντώνης Διαμαντής
Σκηνοθέτης

Συντελεστές της παράστασης :

Δραματουργία -Σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής
Διασκευή: Γιώργος Καλογεράκης
Χωρο-γραφία/Κουστούμια/Φωτισμοί : Αντώνης Διαμαντής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Στρατάκη
Φωτογραφίες Αφίσσας/Προγράμματος: Μάριος Λώλος
Ζωγραφική Σκηνικού : Αθηνά και Μαρία Κρανιωτάκη
Παραγωγή: Θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

Παίζουν:
Ρωτόκριτος-(μετανάστης από τ ην Αργεντινή) : Πάνος Ιωαννίδης
Αρετούσα (μετανάστρια από την Ισπανία) : Ροδάνθη Κρανιωτάκη
Ρήγισσα/Μάνα Ερωτόκριτου (μετανάστρια από την Ρουμανία) :Ειρήνη Κουτσάκη
Πολύδωρος/ Σπιδόλιοντας/Ρήγας (μετανάστης από το Πακιστάν ) : Ηλίας Σταρράς
Φροσύνη ( Νένα ) / Κυπρίδημος (μετανάστρια από την Αρμενία) : Ελένη Στρατάκη
Χαρίδημος/ Μάγισσα (μετανάστρια από την Σερβία) : Μίρα Ποπτέσιν
Στο ρόλο του Ποιητή :Ολος ο θίασος

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ : 8 ευρώ (εκτός ανέργων) – Τηλ.: 6945898204.

Ελλάς