ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανακαλύπτοντας το Ρέθυμνο των μεγάλων ερώτων

Μετά την ιστορία του τρόμου στο Ρέθυμνο, την ιστορία της διατροφής του και τις ψηφίδες από την ιστορία του ρεθεμνιώτικου χιούμορ, ήρθε η σειρά των μεγάλων ρεθεμνιώτικων ερώτων, εκείνων που άφησαν εποχή και που ο απόηχος τους φτάνει μέχρι σήμερα.Θα τους θυμηθούμε την ημέρα που τους αναλογεί, του Αγίου Βαλεντίνου, αν και άλλοι λένε ότι ο έρωτας θα έπρεπε να εορτάζεται του Αγίου Υακίνθου και μερικοί τον γιορτάζουν όλο το χρόνο!

Στην ξενάγηση μας, καιρού επιτρέποντος, με τον Χάρη Στρατιδάκη και στη συνέχεια στην εκδήλωση στο Σπίτι του Πολιτισμού θα δούμε ότι και στο Ρέθυμνο ο έρωτας δεν είχε όρια σε καμία ιστορική περίοδο. Θα γνωρίσουμε 20+1 ιστορίες αγάπης, στις οποίες ο έρωτας δεν σταμάτησε ούτε ανάμεσα σε θρησκείες, ούτε ανάμεσα σε εθνότητες αλλά ούτε και ανάμεσα σε κοινωνικές τάξεις.

Τι γνωρίζουμε από την Ερωφίλη, το σημαντικότερο λογοτέχνημα της Κρητικής Αναγέννησης, του Ρεθύμνου Γεωργίου Χορτάτση; Αν γνωρίζουμε ήδη, θα το εμπεδώσουμε με τους διαλόγους του Πανάρετου (Στέλιου Λαμπρινού) με την Ερωφίλη (Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη). Σειρά θα πάρει αμέσως μετά το τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκι «Πάθη από τον έρωτα», σε στίχους από την λαϊκή όπερα «Ρινάλδος και Αρμίδα», βασισμένη στα ιντερμέδια της «Ερωφίλης» του Χορτάτση, που ανέβηκε στο Ηρώδειο από το Εθνικό Θέατρο το έτος 1961, σε ερμηνεία της Φλέρυς Νταντωνάκη.

Στη συνέχεια θα γνωρίσουμε την ιστορία της προσφυγοπούλας που προτίμησε να γυρίσει στο Αϊβαλί, προκειμένου να μη χωριστεί από τον αγαπημένο της, σε απόδοση της Αγγελικής Βλαχοπούλου. Στο αναλόγιο θα ακολουθήσει η Κατερίνα Ξεκάλου, προκειμένου να μας περιγράψει το κάψιμο της προίκας της ΑμαριώτισσαςΚαντζοπούλας, η οποία προκειμένου να μοιραστεί τη ζωή της με τον Παύλο Βλαστό, δεν δίστασε να αλλαξοπιστήσει. Θα ακολουθήσει ο Βασίλης Τζουράς, για να μας μιλήσει για τον ανεκπλήρωτο έρωτα μιας Ρεθεμνιώτισσας σουφραζέτας, της διευθύντριας του Παρθεναγωγείου Χρυσής Αθανασιάδου.

Ο Νίκος Δασκαλάκης θα μας διηγηθεί το πώς στην περίπτωση του Σελήμ Μπέη, ιδιοκτήτη μεταξύ άλλων του κονακιού στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο, μπόρεσε να υπάρξει υπέρβαση των θρησκευτικών φραγμών με την χριστιανή γυναίκα του, για την οποία μάλιστα  οικοδόμησε κι έναν ιδιωτικό ναΐσκο.  Με τη σειρά του ο Θοδωρής Βουρβαχάκης θα μας περιγράψει την περίπτωση του Αρίφ Μπέη του Ρεθύμνου, ο οποίος, παρότι ανεβασμένος στο βάθρο της κρεμάλας, παράγγελνε να του περιποιούνται τη νενέ του και τις τρεις του μετρέσες.

Ο Χάρης Στρατιδάκης θα μας πει τι έκαναν οι Ρεθεμνιώτες αιχμάλωτοι στα Γκέρλιτς της Γερμανίας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το τι έγιναν τα ξεμυαλισμένα «κορίτσια που είχαν πρώτα Ιταλούς» μετά το τέλος του Β΄ Πολέμου. Θα ακολουθήσει ο Χαράλαμπος Σκεπετζάκης, για να μας εξηγήσει με ποιητικό λόγο ποια ήταν η περιώνυμη Νουριγιέ, με την οποία σε περασμένα χρόνια ήταν ερωτευμένο το μισό Ρέθυμνο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Η Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη θα επανέλθει στη συνέχεια, προκειμένου να μας μεταφέρει σχεδόν ένα αιώνα πίσω και να μας πει πόσο πολύ ζήλευαν οι Ρεθεμνιώτες τον σκυτορράπτηΚωνσταντίνο Ζαννιδάκη, που τους έκλεψε μέσα από τα χέρια τους την πολύφερνη Αμαλία Μανουσάκη, διευθύντρια του ιδιωτικού σχολείου της πόλης. Θα ακολουθήσει ο Μάρκος Βαγιωνάκης, για να μας μεταφέρει στον έρωτα μιας καθηγήτριας με τον μαθητή της: της Λιλίκας Νάκου (Κυρίας Ντορεμί) με τον Λευτεράκη.

Σειρά θα πάρει ο Σιμισακογιώργης (Γιώργος Σηφάκης) για να μας μεταφέρει τις τέσσερις καλύτερες μαντινάδες που έχει ακούσει για τον έρωτα και να «στελιώσει» επί τόπου μια ή περισσότερες δικές του. Στη συνέχεια το μικρόφωνο θα πάρει ο Γιώργος Ξενικάκης, που θα μας μεταφέρει στον έρωτα μιας Ρεθεμνιωτοπούλας με ένα Ρώσο, που κράτησε ως την αιωνιότητα.

Ο Θωμάς Κρεβετζάκης θα μας κάνει γνωστή την ιστορία του Εσάτ Σιδεράκη (Τουρκογιώργη), που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι και στον έρωτα «το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον». Στη συνέχεια θα ξανανέβει στο βήμα ο Στέλιος Λαμπρινός, προκειμένου αυτή τη φορά να μας εξηγήσει πώς πριν από ένα αιώνα μπορούσε να δημιουργηθεί έρωτας από τη θέα και μόνο ενός γυναικείου αστραγάλου!

Ο Μάνος Γοργοράπτηςθα πάρει σειρά, για να μας διηγηθεί την ωραία ιστορία των δύο ερωτευμένων του Ρεθύμνου, που μέχρι το τέλος της ζωής τους τραγουδούσαν ο ένας στον άλλο «Πες μου τι λεν τα μάθια σου στα μάθια τα δικά μου». Κι ο Χάρης Στρατιδάκης θα πάρει τον λόγο, για να διευκρινίσει τι έγινε τελικά ο πανέμορφος Ανατόλι Ντομπριάνσκι, που θυμούνται πια μόνο οι υπεραιωνόβιοι Ρεθεμνιώτες: τον έστειλε στο θάνατο η πρώην ερωμένη του Λένι Ρίφενσταλ ή πέθανε ναρκομανής και περιφρονημένος;

Αυτά και άλλα πολλά, με τη μουσική συνοδεία της Ελευθερίας Μιχάλα στο πιάνο, θα ακούσουν και θα δουν όσοι την προσεχή Πέμπτη στις 7.00 μ.μ. αγνοήσουν την κακοκαιρία και προσέλθουν στο Σπίτι του Πολιτισμού. Κι ακόμη θα παρακολουθήσουν ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ της Εύας Λαδιά, με τον τίτλο «Ο έρως χρόνια δεν κοιτά», μετά από το οποίο θα τους καταλαμβάνουν άλλα αισθήματα όταν τα βράδια διασχίζουν κάπου κάπου την οδό Πατελάρου της Παλιάς Πόλης και ακούν τον μπαρμπα-Γιάννη Πολιουδάκη να παίζει λυπητερούς σκοπούς, σε ανάμνηση της χαμένης Αρμενοπούλας του.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν για τη βιβλιοθήκη τους το φυλλάδιο με το σύνολο των ιστοριών των μεγάλων ερώτων του Ρεθύμνου, προσφορά της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα». Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ενώ η ξενάγηση του Χάρη Στρατιδάκη θα μεταφερθεί στις 3 Ιουλίου, ημέρα εορτασμού του Αγίου Υακίνθου.

Την ξενάγηση και την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης και είναι οι πρώτες των Ημερών Ρεθύμνου 2019. Όσοι ερωτευμένοι προσέλθετε!