ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου

‘Έσπασε το ρόδι για την νέα χρονιά και οι εργοδοτικές οργανώσεις δημοσιοποιούν σιγά – σιγά τους ανομολόγητους μέχρι τώρα σχεδιασμούς τους για τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς.

Κάποιοι από αυτούς λειτουργώντας ως άλλοι δοσίλογοι με κουκούλα συνεργάτες της Τρόικας ενώ πέτυχαν έμμεσα καθοριστικά χτυπήματα προς την πλήρη αποδιάρθρωση / κατάργηση κάθε συλλογικής προστασίας στο διετή κατήφορο των μνημονιακών πολιτικών ύφεσης και ανεργίας, πλέον δεν ορρωδούν προ ουδενός!!

Είναι αποφασισμένοι να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους όσο γίνεται πιο ευέλικτους!!

Η ηγεσία του ΣΕΤΕ στο υπόμνημα της στον Πρωθυπουργό, ομολογεί την καταστρατήγηση της εργατικής Νομοθεσίας και των Κ.Σ.Σ.Ε. καταργώντας το 8ωρο και την πλήρη απασχόληση, αφού κατά τα γραφόμενα τους «η αυξανόμενη ευελιξία της τουριστικής ζήτησης επιβάλει επέκταση και ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στον Τουρισμό, ιδιαίτερα στην εποχιακή εργασία».

Όσο για τους μισθούς των εργαζομένων – τα ρετιρέ (!!) των 900€ μ.ο. μικτά κατά τον κον Α. Ανδρεάδη Πρόεδρο του ΣΕΤΕ – θεωρούν ότι αποκλίνουν από τα 751 μικτά της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., προτείνουν την αναστολή των Κλαδικών Συμβάσεων και την υπαγωγή των μισθών στο επίπεδο του ανειδίκευτου εργάτη.

Είναι εμφανές ότι οι μεγαλοξενοδόχοι ταγοί της Τουριστικής επιχειρηματικότητας δεν έχουν αντιληφθεί σε ποια κατάσταση απόγνωσης έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους με:

  • Τα ακραία ποσοστά μαύρης ανασφάλιστης εργασίας (κοντά στο 60%) – ο ίδιος ο ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ σε δηλώσεις του, παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα των ελέγχων του 2011 έδειξε ότι στις τουριστικές επιχειρήσεις καταστρατηγούνται οι συλλογικές συμβάσεις και παρατηρείται υψηλότερο του μέσου όρου ποσοστό αδήλωτης εργασίας – στον κλάδο.
  • Την υπεξαίρεση αποδοχών με πλείστους τρόπους και εκβιαστικές μεθόδους, ιδιαίτερα στις επισιτιστικές επιχειρήσεις όπου χιλιάδες νέα παιδιά απασχολούνται χωρίς ρεπό για δωδεκάωρες βάρδιες ανασφάλιστοι, αμειβόμενοι με θρασύτατα ημερομίσθια πείνας.
  • Την τεράστια έκταση του φαινομένου των οφειλόμενων αποδοχών – χιλιάδες εργοδότες στον Τουρισμό κάνουν μπίζνες στην πλάτη των μισθωτών οφείλοντας πολλούς μισθούς της περασμένης σαιζόν.
  • Τις καραβιές των υποτιθέμενων μαθητών της Ανατ. Ευρώπης που υποκαθιστούν εργατικά χέρια για μισθούς Βουλγαρίας 300 €.
  • Τις απίθανες περιπτώσεις εκ περιτροπής εργασίας ακόμη και 1 ημέρας εργασίας την εβδομάδα, για να απαλλαγούν χωρίς απόλυση και αποζημίωση από τους ανεπιθύμητους εργαζόμενους κ.α.

Συμπερασματικά ο κυνικός και αυτόκλητος «κοινωνικός εταίρος» ΣΕΤΕ είναι ένα club κρατικοδίαιτων μεγαλοεργοδοτών που κάθε φορά εκβιάζουν την Πολιτεία, επικαλούμενοι την συμβολή τους στην Οικονομία, πετυχαίνοντας συνεχείς επιδοτήσεις και παροχές, αλλά χωρίς καμία κοινωνική συνείδηση για την εξαθλίωση που επιδιώκουν να οδηγήσουν τους εργαζόμενους με μόνο στόχο την διάσωση της κερδοφορίας τους.

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε την άποψη για όλα τα παραπάνω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ως πραγματικού κοινωνικού εταίρου στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μας.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε σε περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων του κλάδου μας.

ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ.

Για το Σωματείο

Ο Πρόεδρος
Κων/νος Νικολιδάκης

Ο Γ. Γραμματέας
Μανώλης Δρυγιαννάκις