Αναστέλλεται η λειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων στο Ρέθυμνο!

Αναστέλλεται οριστικά για τη φετινή χρονιά η λειτουργία του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο αρμόδιος Υπουργούς Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. 

Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργού ήρθε μετά από επίκαιρη ερώτηση του Ρεθεμνιώτη Βουλευτή της Νέας Δημοκράτιας, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Όλοι οι δόκιμοι αστυφύλακες που εισήχθησαν φέτος στην Αστυνομική Ακαδημία, θα συγκεντρωθούν στις σχολές της Θράκης, όπως είπε ο κ. Δένδιας, επικαλούμενος «εθνικούς λόγους». Υποστήριξε ότι η σχολή δεν θα «αποχαρακτηριστεί» και ζήτησε από τους τοπικούς φορείς να προτείνουν τρόπους αξιοποίησης του χώρου για το τρέχον έτος.

Η εξέλιξη αυτή έχει δυσαρεστήσει τους φορείς του Ρέθυμνου, που ουσιαστικά φοβούνται πως η προσωρινή αναστολή μπορεί να μετατραπεί σε οριστικό κλείσιμο του Τμήματος που λειτουργεί στο Ρέθυμνο από το 1958.

Ανδρέας Ξανθός: “Προθάλαμος της κατάργησης η αναστολή λειτουργίας της Σχολής”

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Δένδια, ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός και ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς δήλωσαν:

Με σημερινή τοποθέτησή του στην Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας, επικαλούμενος την σκληρή δημοσιονομική πραγματικότητα που επιβάλλει περικοπές στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και θέματα εθνικής σημασίας, δήλωσε ότι πιθανότατα θα ανασταλεί για φέτος η λειτουργία της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου. Από την δήλωσή του κ. Ν. Δένδια γίνεται σαφές ότι η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου έχει ληφθεί, παρά το ότι δεσμεύτηκε να επανεξεταστεί η απόφαση την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Η μείωση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές της Αστυνομίας σε ποσοστό άνω του 50%, ύστερα από απαίτηση-εντολή της τρόικα, με δεδομένες τις σημαντικές αποχωρήσεις προσωπικού, θα εντείνει τα προβλήματα καταπολέμησης της εγκληματικότητας, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών. Το Υπουργείο αντί να κινηθεί στη φιλοσοφία του εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω της βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της επέκτασης της χρονικής διάρκειας του κύκλου σπουδών στις Σχολές Δοκίμων Αστυφυλάκων, επιλέγει το δρόμο της πλήρους υποταγής στην τρόικα και μάλιστα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της χώρας, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και τον εκσυγχρονισμό-εκδημοκρατισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Το αποτέλεσμα θα είναι η υποβάθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας και η δημιουργία επιπλέον χώρου δράσης για παρακρατικές-ακροδεξιές ομάδες. Εάν η αναστολή της λειτουργίας της Σχολής συνδέεται με σχέδια κατάργησης του υφιστάμενου συστήματος εισαγωγής στις παραγωγικές σχολές με πανελλήνιες εξετάσεις, αυτό θα βρει αντίθετο τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. είναι πλήρως αντίθετος στην αναστολή λειτουργίας -προθαλάμου της κατάργησης- της ιστορικής Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου η οποία λειτουργεί από το 1951, διαθέτει άρτια υποδομή, συμβάλλει στην δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των αυριανών αστυνομικών, διαθέτει έμπειρο διδακτικό προσωπικό και είναι πλήρως ενταγμένη στην τοπική κοινωνία.