«Αν δεν ήμουν Μακεδόνας θα ήθελα να είμαι Κρητικός και νοιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στο νησί και θα έχω την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους κατοίκους του» δήλωσε ο δημοφιλής τραγουδιστής Δημήτρης Μπάσης, ευρισκόμενος στην Κρήτη για τις συναυλίες της ΕΡΤ, που συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Κρήτης και έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Ο γνωστός τραγουδιστής στη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα στην Αντιπεριφέρεια Χανίων μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες Χανίων και Ηρακλείου, Αποστόλη Βουλγαράκη και Ευριπίδη Κουκιαδάκη, το μαέστρο της Ορχήστρας Ραφαήλ Πυλαρινό , τον τραγουδιστή Κώστα Καράλη αλλά και τις διευθύντριες της ΕΡΑ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης, Ρένα Παπαδάκη και Άννα Καρέλα, απηύθυναν ανοικτό κάλεσμα στους Κρητικούς για να παρακολουθήσουν τις δύο συναυλίες, που χαρακτηρίζονται ως κορυφαία πολιτιστικά- καλλιτεχνικά γεγονότα στο νησί.
Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σ’ έργα Γιάννη Σπανού και Γιάννη Γλέζου, δίδει απόψε Πέμπτη στις 21:30 συναυλία στη παραλία του Μάλεμε του Δήμου Πλατανιά, ενώ αύριο Παρασκευή την ίδια ώρα, θα δοθεί συναυλία, μ’ ελεύθερη είσοδο, στο Ηράκλειο στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».
«Η Ορχήστρα της ΕΡΤ, που για πρώτη φορά έρχεται στην Κρήτη, αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό- καλλιτεχνικό γεγονός και καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας να το αγκαλιάσουν, συμμετέχοντας με την παρουσία τους και να είναι βέβαιοι ότι θα ευχαριστηθούν -ψυχαγωγηθούν από την αξία και την απόδοση τόσο της ορχήστρας όσο και των ερμηνευτών», δήλωσαν οι αντιπεριφερειάρχες Χανίων και Ηρακλείου, κ. κ. Απόστολος Βουλγαράκης και Ευριπίδης Κουκιαδάκης.
Μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου επεσήμανε την καλή συνεργασία για τη συνδιοργάνωση της ΕΡΤ με την Περιφέρεια Κρήτης και που ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε δεκτή αυτή τη συνδιοργάνωση ύστερα από πρόταση της Δ/ντριας της ΕΡΑ Ρένας Παπαδάκη και έγκριση της διοίκησης της ΕΡΤ.
Παράλληλα ο κ. Κουκιαδάκης εξέφρασε την ευχή –πρόταση οι συναυλίες να επαναληφθούν του χρόνου σε όλη την Κρήτη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα γίνουν για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η πρόταση Κουκιαδάκη σχολιάστηκε ευμενώς από το μαέστρο Ραφαήλ Πυλαρινό και τους ερμηνευτές Δημήτρη Μπάση και Κώστα Καράλη, οι οποίοι εξέφρασαν την χαρά τους που βρίσκονται στην Κρήτη, για τις δύο συναυλίες σε Χανιά και Ηράκλειο.
Από την πλευρά τους οι διευθύντριες της ΕΡΑ στην Κρήτη, Ρένα Παπαδάκη και Άννα Καρέλα, αναφέρθηκαν στην αξία της συνεργασίας της ΕΡΤ με την Περιφέρεια Κρήτης για τις δωρεάν συναυλίες στους πολίτες του νησιού και παράλληλα ευχαρίστησαν για τη βοήθειά τους, τους Δήμους Ηρακλείου και Πλατανιά, αντίστοιχα, τα ΚΤΕΛ κ. α.
Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα παρουσιάσει στους Κρητικούς έργα δύο σημαντικών Ελλήνων συνθετών υπό την διεύθυνση του Ραφαήλ Πυλαρινού. Ο Δημήτρης Μπάσης, ο Κώστας Καράλης και η Νάνα Μπινοπούλου θα ερμηνεύσουν την «Τρίτη Ανθολογία» του Γιάννη Σπανού και τα «12 Τραγούδια του F.G.Lorca» του Γιάννη Γλέζου.
Η «Τρίτη Ανθολογία» του Γιάννη Σπανού κυκλοφόρησε το 1975 και περιλαμβάνει 12 τραγούδια σε ποίηση Μίλτου Σαχτούρη, Κώστα Βάρναλη, Νίκου Καββαδία, Γιάννη Σκαρίμπα, Χρήστου Κουλούρη, Νίκου Καρύδη, Μήτσου Λυγίζου, Ηλία Σιμόπουλου, Δημήτρη Δούκαρη, Βύρωνα Λεονταρή, Μαρίνας Λαμπράκη, Λιλής Ιακωβίδη.
Στα «12 Τραγούδια του F.G.Lorca» ο Γιάννης Γλέζος επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση με την ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Η απόδοση των στίχων στα ελληνικά ανήκει στον Λευτέρη Παπαδόπουλο.
H Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1954, αρχικά ως Ελαφρά Ορχήστρα του ΕΙΡ από τον Κώστα Γιαννίδη και τον Άκη Σμυρναίο. Με την μεταπολίτευση του 1974 και τον ερχομό του Μάνου Χατζιδάκι στο Κρατικό Ραδιόφωνο η Ορχήστρα διευρύνει το σχήμα και το ρεπερτόριό της και μετονομάζεται σε Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής. Στα επόμενα χρόνια διευρύνθηκε με περισσότερους μουσικούς και επί διευθύνσεως Μίκη Θεοδωράκη, πήρε την ονομασία «Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής».
Στόχος της είναι να αποτελέσει βήμα προβολής και διάδοσης της νεότερης ελληνικής μουσικής όπως αυτή αποτυπώνεται στα έργα των δρώντων Ελλήνων συνθετών και όχι μόνο, αλλά και βήμα ανάπτυξης του νεότερου καλλιτεχνικού δυναμικού που διαθέτει ο τόπος μας. Ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριό της κατέχει η παγκόσμια κινηματογραφική και θεατρική μουσική και ιδιαίτερα αυτή του 20ού αιώνα με έργα που δεν περιλαμβάνουν στα προγράμματά τους οι συμφωνικές ορχήστρες.