Ιδιαίτερα σημαντικές στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Συμμαχίας επεξεργάζονται πίσω από τις κλειστές πόρτες της Μαδρίτης οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να τελειώσει άμεσα το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με μια ανακοίνωση στη λήξη (29/06) των εργασιών της Συμμαχίας και το πρώτο βήμα μοιάζει να έχει επιτευχθεί καθώς στο περιθώριο της Συνόδου υπήρξε τριμερές μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας Φινλανδίας για την ενταξιακή διαδικασία των δυο σκανδιναβικών χωρών στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η Άγκυρα, εδώ και αρκετές μέρες, έδειχνε ανυποχώρητη να ανάψει το πράσινο φως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της «για την ασφάλειά της» ζητώντας από τις δύο χώρες «να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων». Aπαιτεί από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να χορηγήσουν αιτήματα έκδοσης για άτομα που καταζητούνται στην Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι οι χώρες φιλοξενούν μέλη του PKK καθώς και άτομα που, όπως ισχυρίζεται, συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Τα τουρκικά παζάρια δείχνουν να καταλήγουν σε συμφωνία ωστόσο παραμένουν άγνωστα τα συνολικά ανταλλάγματα που δόθηκαν στη γειτονική μας χώρα για να πει το «ναι». Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία η Άγκυρα εξασφάλισε τη δέσμευση της Σουηδίας και της Φινλανδίας «για συγκεκριμένα βήματα» που θα οδηγήσουν «στην έκδοση κατηγορουμένων για τρομοκρατία».
Η ανακοίνωση:
«Η Φινλανδία και η Σουηδία με σαφήνεια και απερίφραστα καταδικάζουν τις επιθέσεις που έχουν γίνει απ΄ όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας. Η Φινλανδία και η Σουηδία θα πάρουν μέτρα για να αποτρέψουν τις δραστηριότητες του PKK και όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και των προσώπων που σχετίζονται με τις οργανώσεις αυτές. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να αυξήσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να αποτρέψουν τις δραστηριότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Φινλανδία και η Σουηδία θα προχωρήσουν γρήγορα τα αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία λαμβάνοντας υπόψιν τους τις πληροφορίες και τα αποδεικτικά στοιχεία που παρέχονται από την Τουρκία».
*Η Άγκυρα έτσι εκφράζει την υποστήριξη της στην πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ και στην πρόσκληση για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας ανοίγοντας το δρόμο αυτό να γίνει στη διάρκεια της Συνόδου.
Τα «κλειδιά» της συμφωνίας εστιάζουν σε:
- Πλήρη συνεργασία των τριών χωρών (Τουρκίας, Φινλανδίας, Τουρκίας) κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.
- Κατάργηση του εμπάργκο των σκανδιναβικών χωρών στην Τουρκία και αύξηση της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία.
- Δέσμευση των σκανδιναβικών χωρών να εμποδίσουν την προπαγάνδα των τρομοκρατικών οργανώσεων στις χώρες τους.
Πριν τη συνάντηση των τριών είχε προηγηθεί δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με την οποία χαρακτήριζε για άλλη μια φορά «δικαιολογημένες» τις αιτιάσεις της Άγκυρας, αφού έτσι κι αλλιώς «το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση, όχι μόνο για πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και για την Ευρωπαϊκής Ένωση και τη Φινλανδία και τη Σουηδία».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον χαιρέτισε σήμερα ένα «σημαντικό βήμα», εκτιμώντας ότι αυτό θα ενισχύσει τη συμμαχία. «Η δέσμευση για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ασφαλώς σημαντική για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό βήμα για το ΝΑΤΟ, καθώς οι δύο χώρες μας θα είναι πάροχοι ασφαλείας στους κόλπους του ΝΑΤΟ», δήλωσε η ‘Αντερσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία κατέστη δυνατή με την άρση του τουρκικού βέτο, θα κάνει τη Συμμαχία «πιο ισχυρή και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.