Μέσα στο Μάρτιο 2018 μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου είχαν την πραγματική χαρά και τιμή να επισκεφτούν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ηρακλείου, προσκεκλημένοι της κοινωνιολόγου Ελένης Καλλιτσουνάκη αλλά και του υπόλοιπου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και του Διευθυντή Μάνθου Παρασύρη.
Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για τον αυτισμό και την αναπηρία, αλλά και του αγώνα ενός παιδιου με διάγνωση των διαταραχών αυτιστικού φάσματος, τα στάδια που περνάει η οικογένεια και οι δυσκολίες εκπαίδευσης και ένταξης του παιδιού στο σχολείο και στην κοινωνία.
Η επίσκεψη της 2ας Μαρτίου στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ αυτό σχολείο ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία, παρέα με εξαιρετικούς μαθητές, ανθρώπους ,αγωνιστές της ζωής , πολίτες της διπλανής μας πόρτας, οικογενειάρχες που στοχευσαν σε ένα όνειρο ζωής μέσα από τη συμμετοχή τους στο ΣΔΕ: να ανοίξουν νέες πύλες στη μάθηση και την καλλιέργεια το πνεύματος.
Εκεί μπροστά σε αυτό το – όχι σύνηθες – μαθητικό κοινό στάθηκαν με θάρρος τρεις γονείς ατόμων με αναπηρία να πουν τη δική τους εμπειρία, να εξηγήσουν κομμάτια προσωπικά που βιώσε ο καθένας τους συναιθηματικά, ηθικά και ουσιαστικά. Τελικά το σμίξιμο αυτό μας άφησε αμφίδρομα τις καλύτερες αναμνήσεις. ‘Ολοι γίναμε μαθητές και συμμέτοχοι των αγώνων που φέρνει η ζωή , αγώνες που μας δίνουν δυναμη, για να στηρίξουμε την οικογένεια μας. Τα άτομα με αυτισμό έγιναν η γέφυρα να μάθουμε ο ένας από τον άλλο.
Η βιωματική προσέγγιση κινήθηκε σε αρχικές επεξηγήσεις για τον Αυτισμό και τα χαρακτηριστικά της διαταραχής. Μετά καθένας από τους τρεις ομιλητές από το Σύλλογο γονέων και φιλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου, η Κλάδου Ειρήνη, Μελισσινός Παύλος και ο Τσουντάνης Γαβριήλ , περιέγραψαν δικές τους προσωπικές στιγμές από την ζωή τους με τα παιδιά τους. Όλα κινήθηκαν σε επίπεδο ερωτοαπαντήσεων και αναπτύχθηκαν θέματα τόσο από τα πρώτα σημάδια, τη διάγνωση, την συνειδητοποίηση και την πρώιμη παρέμβαση, την εκπαίδευση των παιδιών, τις δυσκολίες που προκύπτουν, τις μειωμένες παροχές και οικονομικές δυσχέρειες μιας οικογένειας, αλλα και τις αγωνιες των γονέων για την ενήλικη ζωη τους.
Η συζήτηση κινήθηκε σε εμπειρίες ζωής ανθρώπων που έχουν στην οικογένειά τους ένα άτομο με ιδιαιτερότητα. Οι δυσκολίες που ξεκινούν από τη διάγνωση, ενώ αναλύθηκαν μέσα από τις καταθέσεις ψυχής των γονέων τα στάδια που περνάει η οικογένεια αλλα και οι μικρές χαρές που προσφέρει το παιδί μέσα από αυτή την σχέση. Ειπώθηκαν πολλά και χρήσιμα. Κάπου κρυφά σκουπίσαμε όλοι μας ένα δάκρυ μια και δεν μπορεί ένας γονέας να ακούσει το πάθος του άλλου χωρίς να αγγίξει λεπτές, ευαιίσθητες χορδές της ύπαρξής του και προσωπικά του βιώματα.
Το μάθημα σε τούτο το εξαιρετικό σχολείο υπήρξε μάθημα και από τις δύο πλευρές των συμμετεχόντων. Ήταν μια εμπειρία που αξίζει να ζεις και να περιγράφεις. Μια παρέα βρέθηκε και έσμιξε τα βήματά της με αφορμή τα άτομα με αναπηρία, ως έννοια ή ως κίνητρο, αλλά τελικά η πραγματικότητα ήταν ότι αφησαν όλοι το βιωμά τους ως παρακαταθήκη και ανάμνηση.
Δεν μπορούσε αυτή η συντροφιά να μείνει εκεί. Κλείστηκε αμέσως και επόμενο ραντεβού στο Ρέθυμνο.
Οι μαθητές από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ηρακλείου επισκέφτηκαν τη δομή, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ Ρεθύμνου «ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» στα μέσα Μαρτίου 2018. Εκεί συναντήθηκαν με παιδιά και γονείς του Συλλόγου και ξεναγήθηκαν στους χώρους του ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Η υπέυθυνη Γκαράνη Λωρίνα μίλησε για τους εκπαιδευτικούς στόχους του ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Επίσης παροντές και πρωτεργάτες των κερασμάτων ήταν η Ομάδα εφήβων που φιλοξενείται στο χώρο σε συνεργασία με το Σχολείο Ειδικής Αγωγής ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου. Η Καρασουλη Κέλλυ μιλησε για τους στόχους της ομάδας που συναντιέται σε εβδομαδιαία βάση και η Στάμαργα Ελένη οργάνωσε ένα μικρό κέρασμα με τα παιδιά.
Η πιο συγκινητική στιγμή υπήρξε η ανταλλλαγή δώρων μεταξύ των συμετέχοντων. Η ομάδα των μαθητών και καθηγητών του Σχολείου Β’ Ευκαιρίας Ηρακλείου ήρθε με πολλές όμορφες χειροποίητες λαμπάδες που επιμελήθηκαν οι ίδιοι οι σπουδαστές για όλα τα παιδιά. Επίσης το κάθε παιδί του συλλόγου έλαβε και μια μικρή ανθοδέσμη καθώς και ένα τσουρεκάκι. Η χαρά όλων ήταν απερίγραπτη. Δεν έλειψαν και οι απρόοπτες εκπλήξεις μια και ο Παναγιώτης , μέλος της ομάδας Εφήβων από το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου τραγούδησε με την κιθάρα σε όλους, δημιουργώντας ένα κλίμα χαράς και συγκίνησης.
Ένα όμορφο χειροποίητο κάδρο δωρήθηκε στους σπουδαστές του ΣΔΕ για να κοσμεί το σχολείο τους φτιαγμένο από παιδιά και εθελοντές των δράσεων. Το έργο με θέμα την Άνοιξη συμβολίζει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που είναι πολύχρωμα, ζουν μια διαρκή άνοιξη, έχουν φτερά πεταλουδας για να πετούν με τα όνειρά μας. Επίσης συμβολίζει την ομάδα, το μπουκέτο από άνθη που κοιτουν ψηλά αναζητώντας το Φως το Ήλιου και την αλήθεια της ζωής.
Η Αλήθεια ειναι ότι χερι – χέρι κάναμε την αγάπη πράξη σε αυτή την μεγάλη παρέα. Οι αγκαλιές και τα χαμόγελα περίσευαν αλλά και η υπόσχεση ότι ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ και στις δυσκολίες αλλά και στην αγάπη.
Ας είναι οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ηρακλείου παράδειγμα για όλους τους συνανθρωπους μας, εμπνεόντάς τους στο να προσφέρουν δράσεις χαράς και προσφοράς στο συνάνθρωπο.
Ας είναι οι αγώνες του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου ο δρόμος που οδηγεί σε μια ποιοτική ζωή για τα άτομα με αναπηρία.
Ας είναι τα ΠΑΙΔΙΑ μας τα διαφορετικά και πολύχρωμα ο φάρος για να δουμε την πραγματική αλήθεια, εκείνη που έρχεται με το μήνυμα της Σταύρωσης και οδηγεί στην Ανάσταση και τη Θέωση.
Καλή Πάσχα και Καλή Ανάσταση
Τα παιδιά, οι γονείς, οι εκπαιδευτές και εθελοντές του Συλλόγου γονέων ατόμων και φίλων με αυτισμό Ρεθύμνου