2 Δεκεμβρίου 2017: ένα εννιάχρονο αγόρι από την Συρία που βρίσκεται μόνο του στο στρατόπεδο ΒΙΑΛ στη Χίο προσπάθησε να αυτοκτονήσει φτιάχνοντας βρόγχο με τη μπλούζα του.
Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε φρικτές συνθήκες στα ελληνικά νησιά. 1.490 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους ή άλλους συγγενείς παραμένουν εκτός κατάλληλων δομών. Στη Λέσβο βρίσκονται αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες σε εγκαταστάσεις που προορίζονταν για 2.000, στη Χίο ξεπερνούν τις 2.000 ενώ οι εγκαταστάσεις προορίζονταν για 800, στη Σάμο, στην Κω η κατάσταση είναι παρόμοια. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν, να αντιμετωπίσουν τη βροχή και το κρύο, με συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες και ακατάλληλο φαγητό. Θυμίζουμε πως έξι άνθρωποι που αναζητούσαν άσυλο και προστασία στην Ευρώπη πέθαναν πέρσι τον χειμώνα στη Μόρια. Οι θάνατοί τους συνδέονται με τις απάνθρωπες συνθήκες διαμονής κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα λεγόμενα ‘hotspot’ είναι μη βιώσιμα και, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κανένα ξεκάθαρο σχέδιο για να αποφευχθούν τραγωδίες σαν αυτή του περασμένου χειμώνα.
Η μετατροπή των νησιών σε φυλακές είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας την οποία η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει να τηρεί με μεγάλο ζήλο. Με τη συμφωνία αυτή απελαύνονται μαζικά πρόσφυγες στην Τουρκία που βαφτίστηκε “ασφαλής” τρίτη χώρα και όσοι δεν απελαύνονται εγκλωβίζονται στα νησιά. Εξαιτίας αυτής της συμφωνίας, οι εγκαταλειμμένοι πρόσφυγες πειθαναγκάζονται να συμμορφωθούν σε μια διαρκή συνθήκη βίας και καταπάτησης στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ακόμα και οι πρόσφυγες που προσπερνούν τα νησιά-φυλακές και φτάνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, τελικά μεταφέρονται σε αυτά, συνήθως με τρόπους παράτυπους. Αυτό έγινε με τους πρόσφυγες από το Ιράκ που έφτασαν στην Κρήτη, στις αρχές του φθινοπώρου. Αντί να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, αντί οι αιτήσεις ασύλου τους να εξεταστούν από το Γραφείο Ασύλου στο Ηράκλειο, μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο στην Κω. Το μήνυμα είναι σαφές, όποιος προσπαθήσει να ξεφύγει από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη χώρα του, όποιος προσπαθήσει να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες ζωής στην Ευρώπη, θα φυλακιστεί και θα υποφέρει. Οι τεράστιες καθυστερήσεις στις περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης και στη μετεγκαταστάση προσφύγων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι η συνέχεια της ίδιας πολιτικής.
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όπως εξάλλου και η συμφωνία ΕΕ-Λιβύης είναι εγκληματικές. Καταπατούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και οδηγούν τους ανθρώπους στο θάνατο, στον εγκλεισμό, στα βασανιστήρια, στη δουλεία. Ήδη στα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ στρατόπεδα της Λιβύης τα βασανιστήρια, οι βιασμοί, τα σκλαβοπάζαρα είναι καθεστώς.
Εμείς, δεν συναινούμε στη δημιουργία υπανθρώπων.
Είτε ντόπιος, είτε πρόσφυγας ή μετανάστης-στρια, κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να στερείται αξιοπρεπών συνθηκών ζωής. Υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων, υπερασπιζόμαστε την δική μας αξιοπρέπεια.
Απαιτούμε:
- ασφαλή περάσματα για τους πρόσφυγες
- να σταματήσουν οι απελάσεις
- ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους
Πρωτοβουλία Έμπρακτης αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες – Ρέθυμνο.