Δύσκολες ώρες περνάνε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζούνε στον καταυλισμό της Μόριας για δεύτερη μέρα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών. Τα χιόνια είναι εμφανώς λιγότερα, όχι επειδή έλιωσαν αλλά γιατί μετατράπηκαν σε πάγο.
Γυναίκες και παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα ζεσταίνονται σε δύο μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις οποίες λειτουργεί ένα σύστημα θέρμανσης. Οι υπόλοιποι, κυρίως Αφρικανοί άνδρες, ζουν στην πλειονότητά τους στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού σε καλοκαιρινές σκηνές σκεπασμένες από τέντες, θαμμένες κυριολεκτικά στον πάγο με κουβέρτες που τους έχουν διανεμηθεί. Με τις οποίες όμως τέτοιες θερμοκρασίες δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν. Σε υπαίθριες φωτιές καίνε ό,τι μπορεί να καεί και κυρίως ξυλεία από τα γύρω ελαιοκτήματα ενώ προσπαθούν και να μαγειρέψουν σε αυτές τις φωτιές κάτι πέραν του προσφερόμενου συσσιτίου.
Στο μεταξύ, η κατάσταση αυτή έχει ανησυχήσει τις οργανώσεις γιατρών που επιχειρούν στο κέντρο, αφού ήδη άρχισαν να προσέρχονται ασθενείς με πόνους στους μύες και στα κόκκαλα λόγω του έντονου ψύχους. Ενώ οι πάγοι όπως υποστηρίζεται δεν αποκλείεται να προκαλέσουν και ορθοπεδικά περιστατικά τις επόμενες ώρες μεταξύ κυρίως των μεταναστών που λόγω καταγωγής δεν ξέρουν να κινηθούν σε τέτοιες συνθήκες.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, άλλα 119 άτομα αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες μέρες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με έξοδα του Οργανισμού στη ηπειρωτική Ελλάδα από τη Λέσβο, προκειμένου να συνεχίσουν εκεί τη διαδικασία ασύλου. Στόχος να απελευθερωθούν χώροι σε πλαστικές μεγάλες σκηνές ώστε να μετακινηθούν εκεί κάποιοι από αυτούς που σήμερα ζουν στις καλοκαιρινές σκηνές. Φυσικά κάτι τέτοιο, η κατάργηση δηλαδή των καλοκαιρινών σκηνών δεδομένων των συνεχιζόμενων μικρών έστω αφίξεων αλλά και του υπερπληθυσμού που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί.