ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΤΑΚΗΣ

Αντίο στον Μανώλη Κούνουπα

Του Γεωργίου Ν. Βλατάκη προέδρου του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ

Ένας Αρχάγγελος του Ρεθεμνιώτικου Πολιτισμού ενσωματώθηκε σήμερα στη συλλογική μας μνήμη, αφήνοντάς μας ως παρακαταθήκη το μεγάλο αποτύπωμα του επιστημονικού, αισθητικού και παιδαγωγικού του έργου και του απαράμιλλου ύφους του.

O Μανόλης Κούνουπας σφράγισε με την παρουσία του την πολιτιστική ζωή του τόπου μας.Οραματιστής, καινοτόμος, ποιητής, ο Μανόλης Κούνουπας υπήρξε μια σπουδαία και ξεχωριστή προσωπικότητα στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι.

Η ευρύτητα του πνεύματος, η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, η ακατάπαυστη εργατικότητα και η αστείρευτη δημιουργικότητα , η γνήσια θρησκευτικότητα του ,αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, είτε προσωπικά είτε μέσα από το τόσο σημαντικό έργο του .

Ήταν ανήσυχο και ακούραστο πνεύμα, πολυγραφότατος με την πιο ουσιαστική σημασία της λέξης. Ένας φάρος πολιτισμού που άνοιγε δρόμους και ενέπνευσε , αφού γαλουχήθηκε μέσα σε μια σπουδαία και ονομαστή Ρεθεμνιώτικη οικογένεια.

Ένας αυθεντικός Ρεθεμνιώτης ευπατρίδης, μια εξάρχουσα προσωπικότητα που προσέφερε ύψιστες υπηρεσίες στην παράδοση, κληρονομώντας την προσφορά από την μητέρα του Λέλα.

Ήταν ένας ιχνηλάτης, ένας φάρος γνώσης που πρόσφερε όσο λίγοι στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού. Φώτισε μοναδικά την ταυτότητα μας στον τόπο και στον χρόνο, με μια ιδιαίτερη κρητικάδα , ευγενικού ύφους και ήθους.

Υπηρέτησε αθόρυβα ex officio στον ιστορικό σύλλογο των αποδήμων Ρεθυμνιων της Αττικής “ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ” με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Μας στήριξε , μας εμψύχωσε, μας στάθηκε σε δύσκολες στιγμές όπως τόσοι αγνοί Ρεθεμνιωτες γιατί πίστευε σε εμάς. Καμάρωνε για το έργο και την πρόοδο του συλλόγου μας , πολλές φορές γέμισε με εγκωμιαστικά άρθρα του σελίδες, ιδίως τα τελευταία δέκα χρόνια. Συμμετείχε ανελλιπώς στις εκδηλώσεις μας , στις εκδρομές μας, στα πάντα.

Ο σύλλογος μας εκτιμώντας και αναγνωρίζοντας τους αγνούς και καλούς φίλους τον τίμησε δεόντως ως επίτιμο μέλος του.

Καλέ μας Μανόλη σ’ ευχαριστούμε για ό,τι ωραίο, μεγάλο, αληθινό μάς κληροδότησες.

Ο τόπος σου χρωστά ευγνωμοσύνη , όπως και σε τόσες άλλες Ρεθεμνιώτικες προσωπικότητες του αυτού παλιού αυθεντικού καλού Ρεθέμνους, που δεν μπορούμε να σας ξεχάσουμε ποτέ, διότι είστε πια η ίδια μας η μνήμη.

Καλό παράδεισο.