Περίπου έναν χρόνο πριν, ήταν συγκινητική η αλληλεγγύη που επέδειξε η εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού μας, ανταποκρινόμενη στη καμπάνια «Μια σχολική σάκα γεμάτη αλληλεγγύη».
Ήταν πάνω από χίλιες οι σχολικές σάκες που συγκεντρώθηκαν, ως μια μικρή υλική ανακούφιση προς τα προσφυγόπουλα και τις οικογένειες τους, αλλά και ως ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης από τους μαθητές των σχολείων μας. Μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση εκατοντάδων συμπολιτών μας που με μεγάλη θέρμη προσέφεραν, από το υστέρημα τους, είδη πρώτης ανάγκης αλλά και οικονομική ενίσχυση για τους πρόσφυγες.
Ένα χρόνο μετά, 60.000 περίπου πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Άνθρωποι που κατάφεραν να σωθούν από τη βαρβαρότητα των πολέμων, τους δουλεμπόρους και τα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου, αναζητώντας την ελπίδα, βρίσκονται εδώ θύματα των κλειστών συνόρων, αντιμετωπίζοντας στα hot-spots καταστάσεις που καταπατούν κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα.
Απέναντι σε αυτά τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το κίνημα αλληλεγγύης, διεκδικεί χώρους φιλοξενίας ανοιχτούς που θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες και θα σέβονται τα δικαιώματα και τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.
Τις επόμενες μέρες ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε στο νησί μας περίπου 2.000 πρόσφυγες, οικογένειες με μικρά παιδιά. Ως εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και ως τοπική κοινωνία οφείλουμε να γίνουμε μια μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά, έτοιμη να τους δεχτεί με κλίμα κατανόησης και ανθρωπιάς. Οι άνθρωποι αυτοί είναι καλοδεχούμενοι στον τόπο μας, στα σχολεία και στις γειτονιές μας. Από αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε. Αντίθετα αυτό από το οποίο κινδυνεύουμε είναι οι πολιτικές των μνημονίων, της φτώχειας, της εξαθλίωσης αλλά και από τις ξενοφοβικές φωνές που θέλουν να διαχωρίζουν τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα ή τη θρησκεία τους.
Εμείς οι εκπαιδευτικοί, ειδικά τα τελευταία χρόνια δίνουμε αγώνα να κρατήσουμε τα σχολεία μας ανοικτά και να μη λείψει σε κανένα μαθητή μας το φαγητό, τα βιβλία και η μόρφωση. Δίνουμε αγώνα για να ανθίζει το χαμόγελο, η αξιοπρέπεια και η ελπίδα στην ψυχή των μαθητών μας που δοκιμάζονται από την κρίση. Με τον ίδιο αλληλέγγυο τρόπο οφείλουμε και στεκόμαστε δίπλα σε κάθε παιδί, σε κάθε συνάνθρωπό μας ντόπιο ή πρόσφυγα, αγωνιζόμενοι για το δικαίωμά τους στη μόρφωση και την αξιοπρεπή ζωή. Σας καλούμε αυτόν τον αγώνα να τον δώσουμε από κοινού.
Την Παρασκευή 26 Μαΐου, από τις 7 μ.μ. σας καλούμε στις εκδηλώσεις του Αντιρατσιστικού Μαθητικού Φεστιβάλ στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου (έναντι Δημαρχείου) για να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές των μαθητών μας, για να διατρανώσουμε ως εκπαιδευτική κοινότητα και ως τοπική κοινωνία πως στο Ρέθυμνο «Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στα σχολεία και στις γειτονιές μας»!
Διοργάνωση: ΕΛΜΕ Ρεθύμνου – ΣΕΠΕ Ρεθύμνου.
Πρόγραμμα:
7 μ.μ.: Παρουσιάσεις – δρώμενα από μαθητές για μικρούς και μεγάλους.
Συμμετέχουν τα σχολεία:
Α’ Βάθμιας:
1ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου
1ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου
10ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου
9ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου
2ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου
1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος
Β’ Βάθμιας:
Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου
Γυμνάσιο Ατσιποπούλου
1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου
1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου
Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου
9 μ.μ.: Συναυλία από μαθητικά & ντόπια συγκροτήματα.
Συμμετέχουν:
Μουσικό σχήμα από το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου
Μουσικό σχήμα από το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου
Σχήμα: «Μουσικές και τραγούδια των Ασίκηδων»
Ομάδα bollywood
Χορευτική ομάδα «Τερψιχόρη»
Στον χώρο θα εκτίθεται μέρος της έκθεσης «Made in Europe» με θέμα το προσφυγικό και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη.
Ρέθυμνο 741 00, Ελλάδα