Με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση της εκπαιδευτικού και μητέρας κας Στ. Ξιφαρά, μέσω της οποίας εγκαλεί, μεταξύ άλλων, το Δήμο Ρεθύμνης και το Τμήμα Παιδείας του σε απολογία ακόμη και επί θεμάτων που δεν αποτελούν καν αρμοδιότητα του, επιτρέψτε μου κάποιες αναγκαίες διευκρινιστικές επισημάνσεις, οι οποίες, ελπίζω, θα άρουν εσφαλμένες εντυπώσεις και να αποκαταστήσουν διατυπωθείσες εκ μέρους της κας Ξιφαρά, ανακρίβειες.
1. Στατικότητα σχολικών κτιρίων
Αμέσως μετά την πρόσφατη σεισμική δόνηση, το Τμήμα Παιδείας Δ.Ρ ζήτησε εγγράφως από τους διευθυντές των σχολείων να επισκοπήσουν τα κτήρια ευθύνης τους και να γνωστοποιήσουν, ακόμη και την ελάχιστη υποψία ζημιάς στο Δήμο, προκειμένου να διενεργήσει άμεσα η Τεχνική Υπηρεσία αυτοψία και να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις όπου κριθεί απαραίτητο για την ασφάλεια της εκάστοτε σχολικής μονάδας. Μέχρι και την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, μόνον έξι (6) σχολεία από τα 91 που λειτουργούν στη γεωγραφική επικράτεια του Δήμου Ρεθύμνης απέστειλαν αίτημα ελέγχου, ο οποίος διενεργήθηκε άμεσα. Εξ αυτών, εκτιμήθηκε πως μόνον το Γενικό Πειραματικό Λύκειο του Π.Κ, έχρηζε παρέμβασης η οποία ξεκίνησε λίγες ώρες αργότερα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα, και με γνώμονα την ασφάλεια μαθητών κι εκπαιδευτικών του σχολείου, τη λήψη απόφασης εκ μέρους μας διεξαγωγής των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης για 10 ημέρες. Τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021, το Τμήμα Παιδείας έλαβε άλλα δυο αιτήματα σχολείων και θα ελεγχθούν από έμπειρο μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας άμεσα. Ως εκ τούτου, η αναφορά της κας Ξιφαρά περί προβλημάτων στατικότητας σε 9 σχολεία εκτός από αναληθής είναι και επικίνδυνη λόγω της ανυπόστατης αναστάτωσης που προκάλεσε στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και σε γονείς.
Αφορμής δοθείσης, έχει αξία να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους ότι ο Δήμος Ρεθύμνου έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση ελέγχου στατικότατος του συνόλου των σχολικών μονάδων στο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης» και αναμένουμε την τελική αξιολόγηση και έγκριση της.
Επιπλέον, ο Δήμος Ρεθύμνης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και είναι σε εξέλιξη τη διαδικασία νομιμοποίησης-τακτοποίησης υφιστάμενων αυθαιρεσιών σε σχολικά κτίρια. Ήδη στα σχολεία που εντάχθηκαν σε Πρόγραμμα Ενεργειακής αναβάθμισης όπως το 1ο Γυμνάσιο , το 5ο Δημοτικό και το 6οΔημοτικό Σχολείο, η διαδικασία έχει ήδη περαιωθεί. Στο μεν 1ο Γυμνάσιο έχει ολοκληρωθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού κτιρίου, τα δε άλλα δύο είναι σε διαδικασία δημοπράτησης. Και έπεται συνέχεια.
2. Σχολικές καθαρίστριες.
Παρότι ως θέμα έχει εξαντληθεί αφού τόσο ο Δήμαρχος κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης όσο η υπογράφουσα Αντιδήμαρχος και άλλοι συναρμόδιοι συνάδελφοι από το Δ.Σ. έχουμε εξηγήσει με κάθε δυνατό τρόπο τις παραμέτρους του θέματος, θα επαναλάβω πως η χρηματοδότηση για το έργο της καθαριότητας των σχολικών μονάδων αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και όχι του εκάστοτε Δήμου.
Για την ενίσχυση της καθαριότητας των σχολικών μονάδων και την αναγκαία αύξηση των ωρών εργασίας των σχολικών καθαριστριών , ο Δήμος Ρεθύμνης διέθεσε από ίδιους πόρους το σημαντικό για τα περιορισμένα, λόγω πανδημίας, οικονομικά δεδομένα του, ποσό των 70.000 ευρώ πλέον του ποσού που απέστειλε το Υπουργείο. Είναι γνωστό πως τα πρωτόκολλα που αφορούν την καθαριότητα των σχολικών δομών που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, απέχουν κατά πολύ από τα απαιτητικά περσινά πρωτόκολλα και ειδικά στο θέμα της απολύμανσης. Πάραυτα, ο Δήμος, το Τμήμα Παιδείας του όπως και η Οικονομική του Υπηρεσία, διερευνούμε ακόμα τις δυνατότητες να βελτιωθεί κι άλλο το ωράριο των σχολικών καθαριστριών, ψάχνοντας έναν τρόπο να χρηματοδοτηθούν.
Ας καταστήσουμε σαφές ότι η τακτική του Δήμου Ρεθύμνης στη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων που αφορούν το Ρέθυμνο όπως είναι η Παιδεία, δεν περιλαμβάνει τη στείρα ρήξη με τα αρμόδια υπουργεία και τους θεσμικούς φορείς αλλά την εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία, την αξιοπιστία, τη συνεργασία με σεβασμό και σθένος, την καλή οργάνωση, προετοιμασία και μεθοδικότητα, τη δυναμική διεκδίκηση με επίγνωση των εκατέρωθεν αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων. Και είναι μια τακτική επιτυχής αφού τα τελευταία χρόνια η κοινωνία του Ρεθύμνου απολαμβάνει πλήθος σύγχρονων σχολικών μονάδων που αιτούνταν επί δεκαετίες.
3. Γονείς «κλειδωμένοι» έξω από σχολεία.
Ουδέποτε ο Δήμος Ρεθύμνης εμπόδισε με οιονδήποτε τρόπο τις δημοκρατικές συνελεύσεις των συλλογικών οργάνων που λειτουργούν στους κόλπους των σχολείων είτε αυτοί είναι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών είτε Σύλλογοι Γονέων.
Η χρήση των σχολικών χώρων όμως διέπεται από συγκεκριμένη νομοθεσία, η οποία έγινε αυστηρότερη λόγω Covid, την οποία η κα Ξιφαρά ως εκπαιδευτικός όφειλε να γνωρίζει. Τα σχολικά κτήρια δεν παραχωρούνται παρά με θεσμικό τρόπο. Αιτήματα δημοτών, που ανήκουν μεν σε μια συλλογικότητα αλλά δεν την εκπροσωπούν θεσμικά, δεν μπορούν να γίνουν δεκτά.
Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, η διαμαρτυρία της κας Ξιφαρά είναι ανερμήνευτη και υποδηλώνει μάλλον κενό συνεννόησης μεταξύ των Μελών της Ένωσης Γονέων, για το οποίο προφανώς ούτε ευθύνεται αλλά ούτε και επιθυμεί ανάμιξη το Τμήμα Παιδείας του Δ.Ρ. Στο αίτημα του Προέδρου της Ένωσης , κ. Α. Σταυρουλάκη «…για την πραγματοποίηση συνεδρίασης του Δ. Σ. της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνης, σε χώρο (εσωτερικό ή εξωτερικό) του 14ου Δημοτικού Σχολείου, την Δευτέρα 4/10/2021 και ώρα 19:30 με αριθμό ατόμων 7» το οποίο κατατέθηκε επίσημα την Παρασκευή 1/ 10/2021, το Τμήμα Παιδείας απάντησε άμεσα και θετικά.
Ο Δήμος Ρεθύμνης αναγνωρίζει και στηρίζει το έργο που επιτελεί η Ένωση Γονέων στην ανάδειξη των προβλημάτων που απασχολούν την σχολική κοινότητα και συνεργάζεται με τα Μέλη της με σεβασμό και καλή πρόθεση για την αντιμετώπισή τους. Είναι λυπηρές οι σπάνιες – ευτυχώς – εκδηλώσεις μεμονωμένων μελών της που κατά καιρούς πυρπολούν αυτή την ισορροπία αλλά δεν θα επιτρέψουμε να ανατρέψουν. 4. Γενικές αναφορές
Οι λοιπές αναφορές της κας Ξιφαρά σε ζητήματα των σχολείων όπως η τηλεκπαίδευση, η τήρηση η μη των συμβάσεων μεταξύ Περιφέρειας και ΚΤΕΛ για τη μεταφορά των μαθητών, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, η τράπεζα θεμάτων, οι συγχωνεύσεις τμημάτων, η επιβεβλημένη για λόγους ασφάλειας απομάκρυνση των μαθητών από το σχολικό χώρο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, οι έκτακτες βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης μιας περιοχής, ειλικρινά δεν κατανοούμε γιατί εμπλέκονται σε μια επιστολή που απευθύνεται στο τμήμα Παιδείας του Δήμου, την ώρα που η επιστολογράφος, εκτιμούμε, ότι γνωρίζει τη μηδενική αρμοδιότητα του Δήμου σε αυτά.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό για το οποίο μπορούμε, με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που απορρέει από την αλήθεια του λόγου μας, να διαβεβαιώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο είναι πως ο Δήμος Ρεθύμνου, το Τμήμα Παιδείας του κι εγώ προσωπικά, ως αρμόδια Αντιδήμαρχος, θα συνεχίσουμε με την ίδια ζέση, επιμονή κι υπευθυνότητα να στηρίζουμε τα σχολεία μας, ως τους ισχυρότερους πυλώνες πνευματικής και ψυχικής καλλιέργειας των παιδιών μας και θα ανταποκρινόμαστε άμεσα σε κάθε ανάγκη, όπως διαχρονικά έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε.
Με εκτίμηση,
Δρ. Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα
Αντιδήμαρχος Παιδείας