Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται και σήμερα η χώρα, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Μεγάλη μάχη για να περιοριστεί η φωτιά που καίει στους πρόποδες της Πάρνηθας από χθες το πρωί και έκαψε σπίτια και αυτοκίνητα στη Χασιά, ενώ γίνονται τιτάνιες προσπάθειες προκειμένουν να μην μπει στον Εθνικό Δρυμό του βουνού.
Για πέμπτη ημέρα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στον Έβρο, με δύο μέτωπα, στην Αλεξανδρούπολη και το δάσος της Δαδιάς, όπου χθες εντοπίστηκαν νεκροί 18 άνθρωποι.
Σε εξέλιξη βρίσκονται φωτιές και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς μέτωπα παραμένουν ενεργά σε Ροδόπη, Φθιώτιδα, Βοιωτία. Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη Σαμοθράκη.
Τα νεότερα για το μέτωπο της Πάρνηθας
«Το μέτωπο της Φυλής κινείται ανατολικά. Δεν έχει κινηθεί ψηλά προς την Πάρνηθα. Έχει ακολουθήσει μια παράλληλη πορεία με την κορυφογραμμή, μια γραμμή που ενώνει τη Φυλή με την Ιερά Μονή Ντάρδιζας και την προέκτασή της που κοιτάζει προς την ανατολική πλευρά του μετώπου.
Η ευρύτερη περιοχή έχει κατοικίες. Εφόσον χρειαστεί θα υπάρχει ανάλογη κινητοποίηση του μηχανισμού. Δόθηκε μεγάλη μάχη να μείνει χαμηλά η φωτιά. Η Πάρνηθα είναι ένα δύσκολο βουνό, ο αντικειμενικός στόχος είναι να μείνει η φωτιά χαμηλά. Θα επιχειρήσουν σε πρώτο χρόνο με 10 εναέρια μέσα», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στο MEGA για τη φωτιά στη Φυλή.
Εκρήξεις στο στρατόπεδο “Καποτά”
Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7, στην περιοχή που καίγεται τώρα κοντά στο πρώην στρατόπεδο “Καποτά” ακούγονται εκρήξεις. Είναι κοντά το πεδίο βολής και εκρήγνυνται νάρκες που υπήρχαν μέσα.
«Θα είχαμε καεί ζωντανοί»
Δύσκολη μέρα ξημέρωσε στις πληγείσες περιοχές με τους πολίτες να αγωνιούν για τις περιουσίες τους. Κάτοικος δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ ότι «αν δεν ήταν τα πυροσβεστικά σώματα, θα είχαμε καεί ζωντανοί κάτοικος κοντά στη Μονή Ντάρδιζας της Φυλής», όπου υπήρξε αναζωπύρωση το πρωί
Εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία με 150 άτομα και ένα μοναστήρι
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μενιδίου, Στάθη Τοπαλίδη, πούλμαν και λεωφορεία του δήμου με ασφάλεια εκκένωσαν τρία γηροκομεία με 150 άτομα και ένα μοναστήρι στην Αγία Παρασκευή.
Το τεράστιο σύννεφο καπνού πάνω από τον Έβρο – Οι ενεργές εστίες
Το τεράστιο σύννεφο καπνού που έχει καλύψει την περιοχή της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου αποκαλύπτουν οι εικόνες από αμερικανικό δορυφόρο. Τις εικόνες μετέδωσε το πρακτορείο Reuters από τον δορυφόρο του Ινστιτούτου Maxar των ΗΠΑ.
Ασθενέστεροι αλλά πάντα ρυθμιστές της έντασης, της πορείας και της ταχύτητας εξάπλωσης της πυρκαγιάς οι άνεμοι σήμερα στον Έβρο αναμένεται να καθορίσουν για άλλη μία μέρα, σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες, τον βαθμό δυσκολίας και την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων κατάσβεσης στα τέσσερα εναπομείναντα μέτωπα του Νομού.
Με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αμείωτες, επτά εναέρια μέσα -και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό κατάσβεσης να προτάσσει την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και το δάσος-, επιχειρείται από το πρωί να τιθασευτούν και να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς, της Μελίας, της Λεπτοκαρυάς και της Συκορράχης.
Παρακολουθώντας την πορεία του μετώπου που εξακολουθεί να καίει στη Δαδιά για τρίτη ημέρα οι δασικές υπηρεσίες του Νομού σε συνάρτηση και με τους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή οδηγώντας την πύρινη απειλή νοτιοδυτικά και μόλις συναντήσει μία ρεματιά να δημιουργεί μέτωπα με γεωμετρική πρόοδο, εκτιμούν ότι αν δεν τελειώσει η πυρκαγιά της Δαδιάς που είναι βορειότερα δεν θα ηρεμήσει ο νότιος Έβρος. Αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον οικισμό της Μελίας, όπου -ενώ η φωτιά που εκδηλώθηκε εκεί το προηγούμενο Σάββατο έχει σβήσει- απειλείται εκ νέου από την πυρκαγιά που κατεβαίνει απ’ τη Δαδιά και ήδη την έχει πλησιάσει.
Επίσης οι οικισμοί του Αβαντα, της Νίψας και του Δωρικού απειλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από την πυρκαγιά της Μελίας όσο και της Δαδιάς με τη δεύτερη να απειλεί και πάλι τον ‘Αβαντα αν φύγει νοτιοδυτικά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.
Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σήμερα είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα.
Σήμερα η νεκροτομή των ανθρώπων που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στη Δαδιά
Οι 18 σοροί έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Η νεκροτομή είναι προγραμματισμένη για αυτήν την ώρα. Μεταξύ των νεκρών είναι δύο άτομα νεαρής ηλικίας, πιθανόν ανήλικοι, όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης.
Στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται κλιμάκιο αστυνομικών της ειδικής ομάδας που κινητοποιείται σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών για τη λήψη DNA με σκοπό την ταυτοποίηση των νεκρών.
Ο άντρας που εμφανίστηκε σε βίντεο να έχει κλειδωμένους σε τρέιλερ 13 μετανάστες σε δασική περιοχή έξω από την Αλεξανδρούπολη, συνελήφθη αργά το βράδυ της Τρίτης, το ίδιο και δύο ακόμη άτομα που φέρεται να τον βοήθησαν. Το πρωί της Τετάρτης πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
Αποκατάσταση κυκλοφορίας στην Εγνατία Oδό
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης, από το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης .
Η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.
Καλύτερη εικόνα σε Ασπρόπυργο και Θήβα
Στο μέτωπο του Ασπροπύργου η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο διάσπαρτες ενεργές εστίες πυρκαγιάς. Στο σημείο επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι της Θήβας με την εικόνα της να είναι ελαφρώς βελτιωμένη συμφωνα με την Πυροσβεστική. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή από νωρίς το πρωί 5 αεροσκάφη.
Ως και δεκαπλάσια τα επικίνδυνα σωματίδια από τις πυρκαγιές
Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων φτάσανε τα 100 μικρογραμμάρια όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ειδικά για ευάλωτες ομάδες να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια.
Με την παραπάνω επισήμανση ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος, παρουσίασε στην ΕΡΤ το ζοφερό αποτύπωμα της πυρκαγιάς στη Φυλή, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η δυτική Αττική και ο Πειραιάς, ενώ σωματίδια από τις πυρκαγιές στον Έβρο «ταξίδεψαν» ως τα νησιά του Ιονίου.
Αίτημα Ανδρουλάκη για προ ημερησίας συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές
Επιστολή του Νίκου Ανδρουλάκη προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν πλήξει τη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα.
Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρει:
«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Κατά τη διάρκεια της φετινής θερινής περιόδου η χώρα μας βρίσκεται σε πύρινο κλοιό με τραγικό απολογισμό. Απώλειες ανθρώπινων ζωών, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, τεράστια οικολογική καταστροφή, απώλεια περιουσιών για χιλιάδες συμπολίτες μας. Παράλληλα σημαντικές και απαραίτητες υποδομές για την λειτουργία του κράτους και κρίσιμες στρατιωτικές μονάδες για την ασφάλεια της χώρας βρέθηκαν να βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς
Οι μεγάλες πυρκαγιές των προηγούμενων ετών, με τα καταστροφικά τους αποτελέσματα στο φυσικό περιβάλλον της χώρας και τους συμπολίτες μας αποδείχθηκε ότι δεν δίδαξαν τίποτα στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε αδικαιολόγητα ανέτοιμος. Δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του, το Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει οργανόγραμμα.
Η κλιματική αλλαγή είναι πράγματι παρούσα, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να συνεχίζει να αποτελεί το άλλοθι για τις αποτυχίες του «επιτελικού» κράτους της Νέας Δημοκρατίας στο πεδίο της πρόληψης, του συντονισμού και της έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Είναι άμεση ανάγκη η ανασυγκρότηση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας με νέα ολοκληρωμένα και σύγχρονα σχέδια πολιτικής προστασίας που θα απαντούν στα νέα δεδομένα. Επιπλέον θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας, την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν καθώς και την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε, σύμφωνα με το άρθρο 143 ΚτΒ, να διενεργηθεί άμεσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, τις συνέπειες τους στους κατοίκους και τις περιοχές που επλήγησαν, τον σχεδιασμό για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών αυτών, την απουσία οργανωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης και τις αναγκαίες και κατεπείγουσες αλλαγές στο σύστημα πολιτικής προστασίας ώστε να καταστεί λειτουργικό και αποτελεσματικό με την εκπόνηση σύγχρονων σχεδίων που θα απαντούν στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής».