ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από 6 έως 11 Αυγούστου το 13ο «Μουσικό Διδασκαλείο – Μέρωνας 2023»

Στις διαδρομές της Κρητικής δημοτικής μουσικής και στα αυθεντικά βήματα των τοπικών χορών βαδίζει στέρεα και φέτος το «Μουσικό Διδασκαλείο» του Μέρωνα.

Μέσα στη μοναδική φύση του Αμαρίου, στο κέντρο του νομού Ρεθύμνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και οι κάτοικοι του Μέρωνα ανοίγουν από τις 6 έως τις 11 Αυγούστου το παλιό σχολειό του χωριού.

Το φετινό Διδασκαλείο θα περιλαμβάνει μαθήματα Κρητικής λύρας, λαούτου, πνευστών, μαντολίνου, βιολιού, σαντουριού, τραγουδιού και Κρητικών χορών, καθώς και παράλληλες δράσεις.  

Δημήτρης Σγουρός: Κρητική λύρα

Επιλεγμένα τραγούδια από τη δισκογραφία του Δερμιτζογιάννη και διάφοροι σκοποί από την Ανατολική Κρήτη

Το μάθημα θα απευθύνεται σε μαθητές που βρίσκονται σε ένα επίπεδο μετρίου και άνω και δεν θα υπάρξει διαχωρισμός τμημάτων αρχαρίων και προχωρημένων.

Αυτό σημαίνει ότι ο μαθητής-ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει μια σχετική εμπειρία στο όργανο και να μπορεί να εκτελέσει με τη βοήθεια του δασκάλου τις μουσικές φράσεις-παραλλαγές και σκοπούς που θα επιδεικνύονται. Εννοείται ότι όπου και όποτε χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, αυτή θα παρέχεται.

Επίσης, αν παρ’ όλα αυτά ένας ενδιαφερόμενος που είναι σε αρχικό στάδιο, θέλει να συμμετέχει και να επωφεληθεί όσο μπορεί από τα μαθήματα, είναι ευπρόσδεκτος

Δυνατότητα συμμετοχής μαθητών με μουσικό όργανο της επιλογής τους.

Δημήτρης Σιδερής: Kρητικό λαούτο 

Τεχνικές συνοδείας και σόλο ερμηνείας , ο ρόλος του οργάνου και ο αυτοσχεδιασμός των παραλλαγών. Ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική φόρμα του Συρτού και τα αστικά τραγούδια της Κρήτης. Σύσταση μουσικής ομάδας Κρητικού λαούτου.

(Δυνατότητα συμμετοχής και «συγγενών» μουσικών οργάνων)

Γιώργος Ζαχαριουδάκης : Κρητικά πνευστά 

Τα Πνευστά Όργανα της Κρήτης 

Ερμηνεία κρητικής μουσικής και τεχνικές εκτέλεσης κρητικών πνευστών οργάνων (σφυροθιάμπολο, μαντούρα, ασκομαντούρα). Θέμα και παραλλαγές στην κρητική μουσική.

Θα δημιουργηθούν δυο τμήματα σύμφωνα με το επίπεδο των μαθητών (αρχάριοι και προχωρημένοι). Παρ‘ όλο που θα δημιουργηθούν δυο ομάδες διαφορετικών επιπέδων, όλοι οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθούν και τα δυο τμήματα αν το επιθυμούν.

Δυνατότητα συμμετοχής και «συγγενών» μουσικών οργάνων

Μιχάλης Κονταξάκης : Κρητικό Μαντολίνο 

Κρητικό Μαντολίνο -Ρεπερτόριο και τεχνική  

Το σεμινάριο κρητικού μαντολίνου απευθύνεται σε μαθητές που βρίσκονται σε ένα επίπεδο μετρίου και άνω. Θα ασχοληθούμε με τον στολισμό επιλεγμένων μελωδιών της κρητικής μουσικής και τις παραλλαγές τους. Θα δούμε τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν αυτό που θεωρείται “κρητικό μαντολίνο”. Στόχος να κατακτήσουν οι μαθητές γνώσεις που θα τους οδηγήσουν στο καλύτερο ερμηνευτικό αποτέλεσμα. 

Στρατής Σκαράκης : Βιολί Δυτικής Κρήτης 

Εισαγωγή στο Κισσαμίτικο μουσικό ιδίωμα. Εκμάθηση μουσικών συνθέσεων των παρακάτω:

  • Συρτά: «Χανιώτικος-πρώτος, Μελισιανός, 2ος  Γραμπουσιανός, Κολυμπαριανός, Θερισιανός, Πυργιανός»
  • Πεντοζάλης: Επιλεγμένες στροφές  
  • Το Ρόδο
  • Ριζίτικο: «Από την άκρη των ακριώ»

Φάνης Καρούσος: Σαντούρι 

Το Σαντούρι στο Κρητικό σύνολο

  • Τρόποι Συνοδείας
  • Οι ήχοι και οι ιδιότητες τους
  • Τα τετράχορδα και η χρήση τους στην Κρητική Μουσική
  • Μελωδικές γραμμές, παραλλαγές και  αυτοσχεδιασμός
  • Μελέτη και ανάλυση από επιλεγμένο Κρητικό ρεπερτόριο

Μαρία Κώτη: Τραγούδια και σκοποί της Κρήτης 

Μουσική και μουσικοί της Κρήτης του χτες και του σήμερα

Στο σεμινάριο θα γνωρίσουμε μερικούς απ’ τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Κρητικής μουσικής μέσα από επιλεγμένα χαρακτηριστικά παραδοσιακά τραγούδια καθώς και προσωπικές συνθέσεις τους ,απ’ όλο το φάσμα της Κρητικής μουσικής παράδοσης:συρτά, κοντυλιές της ενδοχώρας, αμανέδες των αστικών παραλίων ,ρεμπετοκρητικά, τραγούδια της τάβλας, νανουρίσματα, ριζίτικα, τελετουργικά κ.α). Ιδιαίτερη αναφορά στη μουσική παράδοση του Ρεθύμνου και στους σπουδαιότερους εκπροσώπους της. Η αδιάλειπτη συνέχεια της Κρητικής μουσικής παράδοσης μέσα από ερμηνείες και συνθέσεις παλιών και νεότερων δημιουργών κι ερμηνευτών της.

Γιακουμάκης Νίκος – Βαγγέλα Κατερίνα: Χοροδιδασκαλείο

Κρητικοί Χοροί – Τοπικά ιδιώματα

Συρτό, Μαλεβιζιώτης, Πεντοζάλης, Σούστα, Κρητικός ή Πηδηχτός  χορός (αυτοσχεδιασμός) Ζερβόδεξος, Μπριμιανός, Ξενομπασάρης ή Μανάς , ”Ο Αγκαλιαστός της Ιεράπετρας”, Πρινιανός και Βουργάρης του Κρούστα

*Θα δοθεί έµφαση στην επικοινωνία µεταξύ µουσικού και χορευτή, µε κοινά µαθήµατα των τµηµάτων µουσικής και χορού.

(το σεµινάριο απευθύνεται σε αρχάριους και προχωρηµένους )

ΠΑΡΑΛΗΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

  • Μαγερέματα: Βιωματικό εργαστήριο με καθοδήγηση από νοικοκυρές του χωριού
  • Δημιουργική απασχόληση παιδιών

Ελλάδα