ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΥΡΑΚΗ

Από τα κοντέινερ… στο σχολείο-πρότυπο!

Της Δέσποινας Μαυράκη-Μαύρου
Δασκάλα στο 16ο Δημ. Σχολείο Ρεθύμνου
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Ρεθύμνης-Δ.Ε. Ρεθύμνου
με τη «Νέα Αντίληψη» του Γιώργη Χ. Μαρινάκη

Στη βόρεια περιοχή του Μασταμπά, στην άκρη ενός μικρού άλσους από πεύκα, πρωτολειτούργησε το 1994 ένα νέο δημοτικό σχολείο, το 16ο της πόλεως του Ρεθύμνου, μαζί με το 10ο Νηπιαγωγείο. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία του τόπου μας, που εκπονώντας διάφορες δράσεις καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς «έχει γίνει ένα» με την ευρύτερη γειτονιά, στο πλαίσιο προάσπισης μιας εκπαίδευσης πολιτιστικής και πλουραλιστικής.

Οι οκτώ (8) λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας και το γραφείο 15τ.μ. για 16 εκπαιδευτικούς του 16ου Δημοτικού Σχολείου, καθώς και οι δύο (2) αίθουσες διδασκαλίας του 10ου Νηπιαγωγείου έχουν ανεγερθεί σε κοινόχρηστο χώρο και σε τμήμα του περιφερειακού δρόμου της πόλης, χωρίς να έχουν κατάλληλες υποδομές.

Εκεί μάθαμε, όλα αυτά τα χρόνια που έχω την τιμή να υπηρετώ ως δασκάλα, να είμαστε “υπεράνθρωποι”, να είμαστε δεμένοι –δάσκαλοι, μαθητές και γονείς- και πάντα μα πάντα να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο με μοναδικό γνώμονα την αρτιότερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Εκεί μάθαμε να δημιουργούμε εμπειρίες, εκεί δώσαμε πολύτιμα εφόδια στους μαθητές μας, εκεί αναβαπτισθήκαμε κι εμείς οι δάσκαλοι καθημερινά στη ζωντάνια και στο ανατρεπτικό τους πνεύμα.

Όταν όμως ο εκπαιδευτικός είναι αναγκασμένος να περνάει πολλές ώρες της ημέρας υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες -μιας και το κτίριο δεν αντέχει πλέον καμία άλλη παρέμβαση μετά από 25 χρόνια λειτουργίας του-, έχει την τάση ως  να το συνηθίζει και τελικώς να το αποδέχεται. Είναι η φυσική ροπή του ανθρώπου προς προσαρμογή στο περιβάλλον του.

Εμείς στον αντίποδα αποφασίσαμε να αντιταθούμε, αγωνιζόμενοι να τηρήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε στα παιδιά μας για αξιοπρεπείς και σύγχρονες σχολικές υποδομές. Με την πολύτιμη στήριξη του Δημάρχου Ρεθύμνης, Γιώργη Χ. Μαρινάκη, του Υπεύθυνου σε θέματα Παιδείας, Γιώργου Γεωργαλή, του προσωπικού της τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου μας και της ΧΕΝ Ρεθύμνου, με το ζήλο και το μόχθο των γονέων, των δασκάλων και όλων των μαθητών του σχολείου, το όνειρό μας γίνεται επιτέλους πραγματικότητα! Σύντομα θα ξεκινήσει να χτίζεται το  καινούριο κτήριο του 16ου Δημοτικού σχολείου, που θα αποτελέσει ένα σχολείο-πρότυπο για όλη την Ελλάδα!

Το σύγχρονο αυτό σχολείο θα ανεγερθεί στη κορυφή του Τίμιου Σταυρού με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας κι αισθητικής, καθώς και με οικολογική ευαισθησία, ώστε να παρέχει το ιδανικότερο περιβάλλον για μάθηση και δημιουργία. Αξίζει να επισημανθεί ότι η διαμόρφωση του κτηρίου βασίζεται σε μια φιλοσοφία καθαρά παιδοκεντρική: σημείο αναφοράς θα είναι οι ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και οι δυνατότητες των παιδιών κάθε ηλικίας.

Το στοίχημα της επόμενης μέρας για όλους μας;

Το νέο σχολείο να αποτελέσει ένα Πολιτισμικό Κέντρο, ένα Κέντρο φιλικό στους  νέους που θα τους αγκαλιάσει για να ενθαρρύνει τη δημιουργική συμμετοχή των παιδιών μας στη μάθηση και παράλληλα να προσφέρει ποικίλα ερεθίσματα για έρευνα! Και στο νέο μας σχολείο θα εξακολουθούμε να παλεύουμε καθημερινά, όπως παλεύουμε μέχρι και σήμερα στα κοντέινερ του σχολικού «συγκροτήματος». Για να στεριώσουμε ένα ανοιχτό και διαπολιτισμικό σχολείο, που θέτει τον μαθητή στην καρδιά της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δίνοντας αξία στην προσωπικότητά του, στη ζωή του… στο μέλλον του!

Το παρελθόν ήταν σπουδαίο και το παρόν είναι λαμπρό. Το μέλλον διαφαίνεται εξίσου δυναμικό· γιατί υπάρχουν ως πολύτιμες παρακαταθήκες η εμπειρία του παρελθόντος, ως εχέγγυα της επιτυχίας η διαρκώς αναβαθμιζόμενη γνώση του παρόντος, η αγάπη για το παιδί και την προσωπικότητά του, και ως κινητήρια δύναμη τα οράματα για μια ολοένα αποτελεσματικότερη εκπαίδευση και για τη διαπαιδαγώγηση των αυριανών ηγετών, των πολιτών του κόσμου.

Το νέο σχολείο, το 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, ευελπιστώ να γίνει ένα πραγματικό πνευματικό κέντρο, ένα κέντρο νέων, μια κυψέλη παιδείας και πολιτισμού αντάξια της πόλης των γραμμάτων και των τεχνών! Συνεχίζουμε μαζί, με τα παιδιά μας, για τα παιδιά μας… περνάμε από τη θεωρία στην πράξη!