Θέμα: Πρόσωπα και προσωπεία της ενετικής Αναγέννησης και του 21ου αιώνα στο Ρέθυμνο.
Η Τέχνη και η Τεχνική, οι μηχανές ήταν στην εποχή της Αναγέννησης σημαντικά επιτεύγματα για να δημιουργήσουν οι καλλιτέχνες και οι επιστήμονες τα γνωστά αριστουργήματα της εποχής ως κριτική στον οδυνηρό Μεσαίωνα, που είχε προηγηθεί και αδικήσει τις ανθρώπινες κοινωνίες.
Σήμερα ένα παιχνίδι στα χέρια των παιδιών.
Οι εικαστικοί του 21ου αιώνα μάς έδειξαν με τα έργα τους, ότι η Τέχνη και οι τεχνικές, η Τεχνολογία είναι ειλικρινά επίπονη εργασία. Στην αναπαυτική πολυθρόνα της κάθεται η κυρία και συλλογάται ίσως ποια πολιτική και ποιητική έκφραση να ταιριάζει στην οπτική της κοσμοθεωρία.
Δεν έχει εγκαταλείψει τη χειροκίνητη ραπτομηχανή της ραψωδίας, διήνυσε πολύ μακρύ δρόμο και το ολόσωμο πορτραίτο της ως τα μισά ερυθρή μνήμη .
Ωσάν όλα τ άλλα με πρόσωπο ή κενά ή φωτογραφικά καθρεφτιζόμενα ασώματα κάποια συγγένεια ν αναζητούν όλοι μεταξύ τους ή έστω κάποια σχέση στον ίδιο χώρο όμως σ άλλο χρόνο.
Αν κοιτάζουν τον εαυτό τους μισό ως και το ίδιο άλλο μισό;
Αν την απέναντι εικόνα τους αγκιστρωμένη προς όψιν τέχνη;
Αν με ή χωρίς καπέλο, με μάτι αρχαίο είτε ενίοτε νέο;
Kανένα αδιάφορο διάκοσμο στοιχείο, αλλά ως προοπτική στέκουν τα υποκείμενα με τα αντικείμενα . Αν ψάξεις για προσωπεία δεν θα βρεις. Δεν θα ενοχοποιηθείς, τόσο ειλικρινά συναισθήματα θωρώντας δεν θα ξανανιώσεις.
Aν με βλέμμα θηλυκό-αρσενικό καθαρτικά ειρωνικό;
Aν ό,τι άλλο, αν εικάζουν τα πρόσωπα “ με το εγώ με το εσύ “ ενίοτε πληθυντικά είναι προσωπικές σχέσεις αγαπητικές, συνεργατικές διαδικασίες συνύπαρξης και αλληλεγγύης στην Υπέρ-αναγέννηση του τώρα . Σου θυμίζουν τη γραμμική γραφή των βυζαντινών ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ σε μια άλλη γλώσσα Mirror… ,αλλά και την εφεύρεση των κατόπτρων του κυκλικού χρόνου και της επικής κρητικής ποίησης. Βγαίνεις από τη “χρυσή τομή του σχεδίου σου ‘ και δείχνεις κι εσύ το ανθρώπινο πρόσωπό σου.
Οι αρχαίοι θα το όριζαν με μια λέξη ΣΧΟΛΗ. Ναι ,με κεφαλαία.
Με μικρά γράμματα τα κειμενάκια, που συνοδεύουν το κάθε εικαστικό έργο δεν είναι μόνο διευκρινιστικά, αλλά ποιητικά, αλληγορικά και αποκαλύπτουν το ψυχικό βάθος του/της κάθε δημιουργού.
Μέσα σ αυτές τις μέρες που απομένουν ως το τέλος της έκθεσης στις 15/10 μια επίσκεψη αξίζει, όχι μόνο για το καλό της ιστορικής γνώσης, της επικαιρότητας και της αυτογνωσίας, αλλά κυρίως, γιατί με τη συνάντηση με τα σύγχρονα εικαστικά έργα τίθενται πολλά κοινωνικά ερωτήματα που χρήζουν πολιτικών απαντήσεων και προκαλούν τον ειλικρινή διάλογο.
Έτσι ο Πολιτισμός μπορεί να είναι πρόκληση για μια καλύτερη σχέση με τους/τις πολίτες , αλλά και με τα παιδιά.
Η θεματική διαδραστική έκθεση «Πρόσωπα και προσωπεία του ενετικού Ρεθύμνου
και του 21 ου αιώνα» αποτελεί πρόταση του Συλλόγου καλλιτεχνών κατΑRΤι
για το 28ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου. Από το Σάββατο 30/9 έως και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις αίθουσες εκθέσεων στο σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο.
Ωράριο 9-12.30 το πρωί και 6.30 με 9.30 το βράδυ ,καθημερινά.
Με εκτίμηση
Δρ.Ζωή Διαμαντοπούλου