Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 20:30 στην αίθουσα Π. Πρεβελάκης (Ωδείο) θα δοθεί Συναυλία Μουσικής Δωματίου, έχοντας θέμα «ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙ», όπου θα ακουστούν έργα για Φλάουτο, Κλαρινέτο και Πιάνο.
Η κοινή αγάπη για την κλασική μουσική και η ανάγκη έκφρασης μέσω αυτής έφερε κοντά για ακόμη μία φορά τη Ελευθερία Πολογεώργη (φλάουτο), Ειρήνη Αμανατιάδου (κλαρινέτο) και Αριάδνη Οικονομίδου (πιάνο), δημιουργώντας ένα μουσικό πρόγραμμα με έργα που δείχνουν την εξέλιξη της μουσικής μέσα στον χρόνο. Οι συνθέτες ανακαλύπτουν καινούριες χρήσεις των οργάνων και δημιουργούνται νέες τεχνικές σύνθεσης και εκτέλεσης. Όσο πλησιάζουμε προς τον 21ο Αιώνα η μουσική αλλάζει ήχο και σκοπό.
Στο πρόγραμμα της συναυλίας θα ακουστεί το ‘Ντούο Νο.1’ για κλαρινέτο και φαγκότο του Μπετόβεν (πιθανόν γραμμένο το 1792), το οποίο έχει μεταγραφεί για φλάουτο και κλαρινέτο, η «Première Rhapsodie» του C.Debussy για κλαρινέτο και πιάνο του 1909, το ‘Ντούο για φλάουτο και κλαρινέτο’ του πολωνού συνθέτη A. Szalowsky (1939), η ‘Σονάτα για βιολί και πιάνο’ του C. Franck (1889), έργο όμως που καθιερώθηκε και στο ρεπερτόριο του φλάουτου από τον Γάλλο φλαουτίστα J. P. Rampal, ο οποίος πολύ συχνά παρουσίαζε τη δική του μεταγραφή σε συναυλίες του, και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα με το σύγχρονο ‘Τρίο για φλάουτο, κλαρινέτο και πιάνο “Techno-Parade” του G. Connesson. Γράφτηκε το 2002 για τη δέκατη επέτειο του Festival de l’Empéri. Ο ίδιος ο συνθέτης αναφέρει ότι το έργο έχει έναν εορταστικό αλλά και ενοχλητικό χαρακτήρα και γίνεται προσπάθεια να αναπαραχθεί η ακατέργαστη ενέργεια της τέκνο μουσικής. Είναι αφιερωμένο στους τρεις συν- δημιουργούς Eric Le Sage, Paul Meyer και Emmanuel Pahud.
Η Ελευθερία Πολογεώργη γεννήθηκε στο Ρέθυμνο όπου ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη με ειδίκευση στο φλάουτο και βαθμό Άριστα. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Κλασικό Φλάουτο στη Μουσική Ακαδημία του Μααστρίχτ της Ολλανδίας, με πλήρη υποτροφία από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Υποτροφία “Αλεξάνδρα Τριάντη”). Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες μουσικής δωματίου και ορχήστρας στην Ελλάδα, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. To 2018 συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή στην παραγωγή “La Bohème”. Έχει βραβευτεί σε ελληνικούς διαγωνισμούς, και τέλος έχει λάβει μέρος σε ηχογραφήσεις για δίσκους των Δ. Καλαντζή, Π. Βεντούρη, Γ. Βασιλείου, Μ. Μπόγρη, Noriana Celtic Quartet, Α. Παπαναστασίου, Θέατρο Badminton (“Ηλέκτρα” του Ευριπίδη). Είναι μέλος του Noriana Celtic Quartet.
Η Ειρήνη Αμανατίδου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Το 1999 εισήχθη στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης όπου πήρε Δίπλωμα Κλαρινέτου. Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και αποφοίτησε με ειδίκευση στο Κλαρινέτο. Συνέχισε τις σπουδές της στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας με υποτροφία του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών Ι.Κ.Υ. λαμβάνοντας Bachelor Degree στο Κλαρινέτο. Επιπλέον, έχει ασχοληθεί πολύ με τη μουσική δωματίου με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει έργα για Κουιντέτο Πνευστών, Τρίο βιολί, κλαρινέτο & πιάνο, Τρίο βιόλα, κλαρινέτο & πιάνο, Ντούο φλάουτο, κλαρινέτο. Από τον Δεκέμβρη του 2018 συνεργάζεται με το σύνολο σύγχρονης μουσικής Τέτττιξ με τους οποίους παρουσίασαν στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση την παράσταση Ambient Pressure. Το 2017 υπήρξε μουσικός της παράστασης «Μόμο» του Μίχαελ Έντε στο Εθνικό θέατρο. Έχει δώσει ρεσιτάλ κλαρινέτου σε πόλεις της Ελλάδας και της Ολλανδίας.
Η Αριάδνη Οικονομίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο Ωδείο Πειραιώς και συνέχισε στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου και πήρε δίπλωμα πιάνου. Για δύο χρόνια παρακολούθησε masterclasses στο μεταπτυχιακό τμήμα του Εθνικού Ωδείου με το Duo Ganev. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ακαδημία Ferenc Liszt στη Βουδαπέστη. Κατόπιν εξετάσεων της απονεμήθη το δίπλωμα ARCM απ’ το Royal College of Music του Λονδίνου. Έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου και μουσικής δωματίου σε Αθήνα, Κρήτη, Βόλο, Χαλκίδα, Βουδαπέστη, Λονδίνο. Έχει συνεργαστεί, με πιανίστες σε έργα για δύο πιάνα και τέσσερα χέρια, με πνευστούς( φλάουτο – κλαρινέτο) και με κλασικούς τραγουδιστές , δίνοντας συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : Σύνδεσμος Διαδόσεως Καλών Τεχνών Ρεθύμνου
Γενική είσοδος: 8 ευρώ
Φοιτητικό- μαθητικό- ανέργων : 5 ευρώ