Το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, πέρασε στην ιστορία αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη για τις μελλοντικές διοργανώσεις.
Εφέτος τη διοργάνωσή του ανέλαβε το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΑΤΕΙ Κρήτης, μετά από την πρόταση της Επιστημονικής Εταιρείας «Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο», έχοντας την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου καθώς και τη συνδρομή του Δήμου Ρεθύμνου.
Περισσότεροι από 980 μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς από 43 σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και την Κύπρο συμμετείχαν στις τριήμερες δράσεις του Φεστιβάλ.
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του το οφείλει στην άοκνη προσπάθεια πολλών -συμπολιτών μας και μη, εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών, μαθητών και φοιτητών- που ο καθένας πρόσφερε τον καλύτερό του εαυτό ώστε το φεστιβάλ να εκπληρώσει τους στόχους του και οι φιλοξενούμενοί μας να ευχαριστηθούν την παραμονή τους στο Ρέθυμνο. Η συμβολή τους ήταν ανεκτίμητη και τους ευχαριστούμε από καρδιάς.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι ραδιοφωνικές ομάδες των σχολείων που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, συνεργάστηκαν σε κοινές εκπαιδευτικές δράσεις:
Γνωρίστηκαν μέσα από βιωματικά παιχνίδια γνωριμίας, και μοιράστηκαν τις μαθητικές και ραδιοφωνικές τους εμπειρίες. Δοκίμασαν γνώσεις και δεξιότητες μέσα από ένα ραδιοφωνικό κυνήγι θησαυρού, με θέμα την ιστορία της ελληνικής ραδιοφωνίας και συμμετείχαν στο διαγωνισμό αφίσας-περιπτέρου ραδιοφωνικής ομάδας.
Περιηγήθηκαν στα εργαστήρια του μοναδικού τριτοβάθμιου τμήματος στην Ελλάδα που ασχολείται επιστημονικά με τη Μουσική Τεχνολογία και Ακουστική, και παρακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια δημιουργίας ηχητικών εκπομπών.
Έγιναν συν-παρουσιαστές στη ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή που μεταδίδονταν ζωντανά και μετέφερε στους ακροατές τον παλμό του Φεστιβάλ. Διασκέδασαν όλοι μαζί στο γλέντι γνωριμίας των ραδιοφωνικών ομάδων με μαθητικά μουσικά σχήματα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρακολούθησαν την Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού “Κάν’ το ν’ ακουστεί 2017”, που φέτος είχε θέμα την ‘Τέχνη της Επικοινωνίας’ και περιπλανήθηκαν στα σοκάκια της παλιάς βενετσιάνικης πόλης του Ρεθύμνου.
Συμμετείχαν στη συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» που αφορούσε στο παρόν και το μέλλον του μαθητικού ραδιοφώνου. Παρακολούθησαν τις σύντομες εισηγήσεις των πανεπιστημιακών Καθηγητών Μάριου Πουρκού με θέμα «Το ραδιόφωνο στην υπηρεσία της έρευνας, μάθησης και ανάπτυξης του ανθρώπου: Δημιουργώντας κύματα επικοινωνίας, συλλογικότητας και γνώσης» και της Δρ Κατερίνας Τζεδάκη με θέμα «Σύγχρονη Τεχνολογία Ραδιόφωνο και Επικοινωνία», καθώς και του διευθυντή της ΕΡΑ Ηρακλείου, δημοσιογράφου Κώστα Βασιλάκη σχετικά με τη «Δημοσιογραφική Δεοντολογία».
Επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας στις παρυφές του Ψηλορείτη!
Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να εκφράσουμε στην Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου για την οικονομική στήριξη και προσωπικά στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και την Αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή. Το Δήμο Ρεθύμνης για την παραχώρηση της αίθουσας «Σπίτι του Πολιτισμού» και προσωπικά στο Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πέπη Μπιρλιράκη.
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΑΤΕΙ Κρήτης Δρ. Νεκτάριο Παπαδογιάννη καθώς και τους καθηγητές, τους τεχνικούς και τους φοιτητές του μοναδικού στο είδος του τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Ελλάδα στο χώρο του ήχου, της Μουσικής Τεχνολογίας και της Ακουστικής για την ουσιαστική προσφορά τους σε τεχνογνωσία, έμψυχο δυναμικό και υλικών πόρων.
Ευχαριστούμε την ΕΡΑ Περιφέρεια (την τηλεόραση της ΕΤ3 και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΑ Ηρακλείου και ΕΡΑ Χανίων), τον μεγάλο χορηγό επικοινωνίας της δράσης και προσωπικά τον Διευθυντή της ΕΡΑ Ηρακλείου, δημοσιογράφο Κώστα Βασιλάκη για τη αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε το δημοσιογράφο Γιάννη Καλαϊτζάκη του ραδιοφωνικού σταθμού Team Fm για τη προβολή και τη διάχυση της δράσης αλλά και την εκπαίδευση των μαθητών-ραδιοφωνικών παραγωγών των ραδιοφωνικών ομάδων των σχολείων της πόλης μας.
Τα τοπικά τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης που έκαναν γνωστό το γεγονός με τα ρεπορτάζ, τις αναρτήσεις και τα αφιερώματά τους. Τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Ήχος-Fm, τα τηλεοπτικά κανάλια Νέα-Τηλεόραση, και ΚρήτηTV, τις εφημερίδες Ρεθεμνιώτικα Νέα και Κρητική Επιθεώρηση, και τα portal Rethemnos.gr και CretaLive.gr.
Ένα θερμό ευχαριστώ θέλουμε να απευθύνουμε στους επαγγελματίες των εταιρειών ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου και Ηρακλείου-Λασιθίου για τις χορηγίες τους στους πολυάριθμους επισκέπτες μαθητές και εκπαιδευτικούς του Φεστιβάλ. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Στέλιο Γρηγοράκη, εκπρόσωπο του ΚΤΕΛ στο Ρέθυμνο, για τη πολύτιμη βοήθεια του ώστε οι επισκέπτες μαθητές να μετακινηθούν με ασφάλεια τόσο μέσα στην πόλη του Ρεθύμνου, όσο από και προς τα λιμάνια και τα αεροδρόμια του νησιού.
Ευχαριστούμε τον καλλιτέχνη Πασχάλη Μπούσδρο και τον Jim Βαρούνη που ταξίδεψαν μέχρι το Ρέθυμνο για να ομορφύνουν το δείπνο γνωριμίας των μαθητικών ραδιοφωνικών ομάδων. Ευχαριστούμε την Αθανασία Μανωλακάκη και το ξενοδοχείο STERIS για τη φιλοξενία των καλλιτεχνών. Τον Μάνο Τσάκωνα και τον Νίκο Δερεδάκη για την προσφορά των βιβλίων τους «Το κυνήγι θησαυρού στο Ρέθυμνο» και «Η Κρητική ενδυμασία στο πέρασμα του χρόνου» σε όλες τις ραδιοφωνικές ομάδες για τις βιβλιοθήκες των σχολείων τους.
Ευχαριστούμε θερμά τους πολυάριθμους χορηγούς του Φεστιβάλ: την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης, τα βιβλιοπωλεία «Η Σελίδα» και «Αφοι ΚΛΑΨΙΝΑΚΗ», την εταιρεία «ΜΑΝΟΥΚΑΡΑΚΗΣ Group Enterprise», το εργοστάσιο παραγωγής χυμών «ΡΙΘΥΜΝΑ ΕΠΕ», τη βιοτεχνία παραδοσιακών ξηρών καρπών «Γ. Ν. ΧΑΤΖΑΚΗΣ ΕΠΕ», την οικογενειακή επιχείρηση «Ο Φούρνος του Νύκταρη», την κυρία Αμαλία Χαροκόπου, την επιχείρηση Τσιχλάκη-Πολιουδάκη, τον επαγγελματία Ευάγγελο Χατζηκωνσταντίνου, τους Αδελφούς Παυλάκη καθώς και τον πρόεδρο των Κέντρων Εστίασης του νομού Ρεθύμνου Ανδρέα Κλαψινό.
Ομοίως, τους υποστηρικτές του Φεστιβάλ: τους Εθελοντές Σαμαρείτες του Νομού Ρεθύμνου, την εταιρεία Quality Sound και τον ηχολήπτη Αλκαίο Μυρσιλίδη, την εταιρεία οργάνωσης, παραγωγής και προβολής πολιτιστικών εκδηλώσεων Act&Art Productions και την υπεύθυνη Μαρίτα Παπαδάκη, καθώς και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εκπαίδευσης-GRANT.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εθελοντές εκπαιδευτικούς που δούλεψαν για την επιτυχία της διοργάνωσης και τα ονόματά τους αναφέρθηκαν παραπάνω. Ευχαριστούμε επίσης τους γονείς όλων των σχολείων της πόλης μας που συμμετείχαν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Κρήτης, Ανδρέα Μπενάκη και τα μέλη του Δ.Σ. για την προετοιμασία των κερασμάτων που προσφέρθηκαν στο χώρο του Φεστιβάλ κατά τη διάρκεια των δράσεων της Παρασκευής.
Ένα μεγάλο μπράβο στους εθελοντές μαθητές μας που βοήθησαν από πολλά και διαφορετικά πόστα (γραμματεία, βιωματικά παιχνίδια, υπεύθυνοι εργαστηρίων, συνοδοί σχολείων κ.λπ.) ώστε οι καλεσμένοι να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο και να νιώσουν τη φιλοξενία και τη φροντίδα μας.
Για το τέλος αφήσαμε το πιο θερμό μας ευχαριστώ σε όλους τους μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές και μαθήτριες των ραδιοφωνικών ομάδων των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Κύπρου που συμμετείχαν στις τριήμερες δράσεις του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και έκαναν την πόλη του Ρεθύμνου να πλημμυρίσει με χαρούμενους ήχους, δίνοντας χρώμα, άρωμα και ουσία στη μεγάλη αυτή πανελλήνια ραδιοφωνική γιορτή!
Η Οργανωτική Επιτροπή
του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου