Τη λειτουργιά του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων «Διαλογή στην πηγή», σε όλα τα στάδια και τις εκφάνσεις του και το οποίο έχει εξέχουσα θέση στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων, που κατήρτισε η Περιφέρεια Κρήτης, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά, τα μέλη αποστολής της Περιφέρειας, που μετέβησαν στην περιοχή του Μέλανα Δρυμού στη νότια Γερμανία, προσκεκλημένα της οικείας Περιφέρειας, για απόκτηση εμπειριών και τεχνογνωσίας στο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το σύστημα «Διαλογή στην πηγή», που χρησιμοποιείται με συνέπεια για 30 χρόνια στην Περιφέρεια του Μέλανα Δρυμού- η οποία έχει αναπτύξει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης-αποτελεί τη βάση για την επιτυχία όλης της διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων στο Γερμανικό νότο.
Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο σύστημα έχει υιοθετηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης στην κατάρτιση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (που θα τεθεί άμεσα προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο), δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη της αποστολής να δουν τον εξοπλισμό, τη διαδικασία συλλογής και μεταφοράς και τον τρόπο χρέωσης, ο οποίος στηρίζεται στη βασική αρχή «πληρώνω όσο πετάω», που είναι και καθοριστική προκειμένου και οι πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι στη λύση του προβλήματος.
Τα μέλη της αποστολής της Περιφέρειας Κρήτης ήταν : ο κ. Νίκος Καλογερής Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, ο κ. Κώστας Λαμπρινός Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας, η Περιφερειακή και Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων κα Βιργινία Μανασάκη , ο Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκος Ραπτάκης, καθώς και η σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κρήτης κα Λένα Καργάκη.
Στα πλαίσια της επίσκεψης αυτής οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας είχαν την ευκαιρία παράλληλα με τις Μονάδες Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας, Κομποστοποίησης, Καύσης Υπολειμμάτων και Βιομάζας, και Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), να επισκεφθούν Πράσινα Σημεία (πυρήνες συγκέντρωσης υλικών προς ανακύκλωση) καθώς και μονάδες διαλογής και ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιού και προδιαλεγμένου οργανικού. Επισκέφτηκαν επίσης μονάδες κατασκευής pellets σε διάφορες μορφές για κάθε τύπο καυστήρα. Σημειώνεται ότι το υλικό pellets, με αφορμή την άνοδο της τιμής του πετρελαίου έχει πολύ μεγάλη ζήτηση και στην Κρήτη.
Επίσης είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με το Νομάρχη H. Rieggel της Επαρχίας Κραφ, με τον οποίο συζήτησαν τις δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιφερειών όχι μόνο στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και σε άλλους τομείς όπως η επαγγελματική εκπαίδευση η απασχόληση. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό και στο πλαίσιο αυτό δόθηκε το ραντεβού για την επόμενη συνάντηση αυτή τη φορά στην Κρήτη τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη.
Τα μέλη της αποστολής επέστρεψαν στην Κρήτη με πολλές εμπειρίες στις αποσκευές τους, αλλά και με μεγαλύτερη γνώση για την επίλυση ενός προβλήματος, που απασχολεί σοβαρά όλες τις σύγχρονες κοινωνίες και το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης έχει θέσει από την αρχή της θητείας της πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της.