Κάθε χρόνο η 27η Σεπτεμβρίου ειναι αφιερωμένη στον τουρισμό.
Η παγκόσμια ημέρα τουρισμού καθορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970 όπου κύριος στόχος του εορτασμού αυτού είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.
Κατά παρόμοιο τρόπο γιορτάζεται κάθε χρόνο και στην Κρήτη η ημέρα αυτή με ελεύθερη είσοδο στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και με εκδηλωσεις που αφορούν τις περιβαλλοντικές δράσεις του τοπου.
Οι τουρίστες θέλουν τις χελώνες;
Φέτος ο δήμος Ρεθύμνης επέλεξε να «σηκώσει» την αυλαία αυτής της ημέρας με μια από τις δημόσιες εκσκαφές φωλιάς Caretta caretta που πραγματοποιούν οι εθελοντικές ομάδες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη.
Η δημόσια εκσκαφή πραγματοποιήθηκε σε φωλιά που είχε υιοθετηθεί από το ξενοδοχείο Sentido Aegean Pearl Beach Hotel στο Ρέθυμνο και σκοπός της δράσης ήταν να δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες της εκδήλωσης να βιώσουν την εμπειρία της εκσκαφής της φωλιάς. Την δράση είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και η διευθύντρια του ΕΟΤ Γερμανίας κας Αϊβαλιώτου Ευτυχίας Χριστίνας ως επίτιμη προσκεκλημένη της διοργάνωσης. Σε συνέχεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου, η αντιδήμαρχος Τουρισμου κ. Πέπη Μπιρλιράκη αναφέρθηκε στην συνεργασία που έχει ο Δήμος Ρεθύμνης με τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ με κύριο στόχο την ανάδειξη της προστασίας του εύθραυστου οικοσυστήματος των παραλιών ωοτοκίας και της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta αλλά και πως τελικά μέσα από την προστασία αυτή επιτυγχάνεται η καλή ισορροπία μεταξύ περιβάλλοντος και τουρισμού.
Οι τουρίστες θέλουν τις χελώνες; Τα διαχειριστικά μέτρα που προτείνονται από τον Σύλλογο αφορούν, επί της ουσίας, την διατήρηση της καλής ποιότητας των ακτών, λόγο για τον οποίο επιλέγουν και οι ίδιοι οι τουρίστες που επισκέπτονται αυτόν τον τόπο επί σειρά ετών. Το Ρέθυμνο καταλαμβάνει την 7η θέση ως καλύτερη πόλη της Ελλάδας που αξίζει κανείς να επισκεφθεί σύμφωνα με το TripAdvisor και η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, καθώς, αποτελεί δείκτη καθαρότητας και ποιότητας των παράκτιων οικοσυστημάτων που διαθέτει η πόλη.
Ευχαριστούμε θερμά το γραφείο τουρισμού του δήμου Ρεθύμνης για το κάλεσμα του και την παρουσία του στην δημόσια εκσκαφή.
Τέλος ευχαριστούμε θερμά την κ. Μπιρλιράκη για την αναφορά της στο σημαντικό έργο των εθελοντών και του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο και σε όλη την Κρήτη και φυσικά τον δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργη Μαρινάκη, για την τοποθέτηση του ως προς την σχέση του Συλλόγου με το δήμο και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις παραλίες ωοτοκίας στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας.
Ευχόμαστε αυτή η συνεργασία να συνεχίσει, ώστε περισσότερα «καλά» πράγματα να επιτευχθούν για τις εξαιρετικά επιβαρυμένες από την έντονη δόμηση και διάβρωση, παραλίες ωοτοκίας του Ρεθύμνου. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Κρήτη αποτελεί την 3η σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας στην Ελλάδα με το Ρέθυμνο να έχει την τύχη να «φιλοξενεί» τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας στο νησί.
Γιατί,τελικά, πως καθορίζεται το μέλλον ενός τόπου εάν δεν έχει ιστορία να διαφυλάξει και περιβάλλον να προστατέψει;
Πληροφορίες: Νικολοπούλου Αθανασία, Υπεύθυνη Προγράμματος Κρήτης τηλ.: 6937352379