Για πρώτη φορά στη χώρα μας, διατάχθηκε από δικαστήριο η λήψη σαφών τεχνολογικών μέτρων από τους Internet Providers για την παρεμπόδιση της πρόσβασής μας σε σελίδες μέσω των οποίων διακινούνται ψηφιακά έργα προστατεύομενα με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Έτσι, φαινόμενα όπως αυτά στην Αγγλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, όπου οι ISP (Internet Service Providers) παρεμποδίζουν την πρόσβαση χρηστών σε sites όπως το The Pirate Bay που βλέπουμε συχνά πυκνά, με την απόφαση αυτή, θα αρχίσουν να υλοποιούνται και από τις εταιρίες παροχής ίντερνετ της Ελλάδας.
Η συγκεκριμένη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, υπ’ αριθμόν 4658/2012 δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, στις 16 Μαϊου 2012 και αφορά προσφυγές εταιρειών προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων που είχαν ήδη υποβληθεί από το 2010 και αφορούσαν την διακοπή πρόσβασης στις ιστοσελίδες www.ellinadiko.com και www.music-bazaar.com. Στην απόφαση, εξηγείται το σκεπτικό για το αίτημα των εταιρειών προστασίας δικαιωμάτων σε σχέση με τις παραπάνω ιστοσελίδες, καθώς η φιλοξενία τους και η ιδιοκτησία τους φαινεται να βρίσκεται στο εξωτερικό. Έτσι, με την απόφαση αυτή και μετά την γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αλλά και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, οι εταιρείες ή οι σύνδεσμοι κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων, δικαιούνται να αιτηθούν ώστε οι ISP της Ελλάδας να διακόψουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που σύμφωνα με τις εταιρείες αυτές, φιλοξενούν και διαμοιράζουν παράνομα οπτικοακουστικό υλικό που υπόκειται σε προστασία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Η απόφαση αυτή εφαρμόζει για πρώτη φορά το άρθρο 64 Α του ν.2121/1993 που ενσωματώνει πρόβλεψη Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δυνατότητα λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά των ISP, που θεωρούνται «διαμεσολαβητές» για την παράνομη πράξη.
Η εκδίκαση των προσφυγών με την διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2011 και η απόφαση που εκδόθηκε και δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ουσιαστικά ορίζουν την διαδικασία ώστε οι πάροχοι να αναγκάζονται από τις ενάγουσες εταιρείες να διακόπτουν την πρόσβαση του κάθε Έλληνα χρήστη σε ιστοσελίδες απ’ τις οποίες κάνουμε download μουσική, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και βιβλία.
Φυσικά, κάθε τέτοιο αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που κατατίθεται από τις εταιρείες ιδιοκτησίας και διαχείρησης πνευματικών δικαιωμάτων, θα μπορεί να αμφισβητείται δικαστικά, αλλά η πρώτη αυτή απόφαση δίνει την αρχή σε απανωτά αιτήματα για διάφορες ιστοσελίδες που βρίσκονται εκτός Ελληνικού εδάφους και χρησιμοποιούν πολλοί χρήστες για να «κατεβάζουν» αρχεία.
της Νίκης Λυμπέρη – πηγή