Υπερδιπλασιασμός της τιμής του καφέ στην χονδρική σε σχέση με πέρυσι, εκτίναξη κατά 40 λεπτά στο “πιτόγυρο”, νέες ανατιμήσεις κατά 10% στο ψωμί, έντονα ανοδικές τάσεις σε έλαια, εκτόξευση από 10 έως 20 λεπτά στο γάλα, και από 2-3 ευρώ στα τυριά είναι μερικές από τις όψεις του “δελτίου ακρίβειας” που πλέον τείνει να εκδίδεται σε μηνιαία, αν όχι σε εβδομαδιαία βάση.
Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με βασικά είδη του “καλαθιού του νοικοκυριού”, όπως αναφέρει κορυφαίος παράγων της αγοράς, ο Ελληνικός καφές πλέον πωλείται μεταξύ 16 με 19 ευρώ το κιλό από 12 πέρυσι, την ώρα που πλέον ο πιο χαμηλής ποιότητας κόκος καφέ τιμολογείται στη χονδρική σε υπερδιπλάσια τιμή από τα 3 που ήταν πέρυσι, ενώ βέβαια παραμένουν και τα 2 ευρώ του ειδικού φόρου.
Την ίδια ώρα με τα κόστη ρεύματος στα ύψη, το χοιρινό κρέας να έχει αυξηθεί, το παραδοσιακό “πιτόγυρο” αναμένεται να πάρει άλλα 40 λεπτά ευρώ πάνω. ΄’Ηδη το γάλα, εάν δεν είναι ιδιωτικής ετικέτας, τιμολογείται από 1,25 ευρώ και πάνω, τα τυριά και ειδικά η φέτα είναι ανατιμημέρνα κατά 2- 3 ευρώ, ενώ με τον τόνο το μαλακό σιτάρι να είναι άνω των 400 ευρώ και τις ανατιμήσεις στα άλευρα να γίνονται σε εβδομαδιαία βάση η εκτίμηση είναι ότι το ψωμί θα αυξηθεί κατά 10% επιπλέον αγγίζοντας το 1 ευρώ η φρατζόλα (χωριάτικο με προζύμι) από 0,90 ευρώ, (όπου βέβαια δεν έχει φτάσει στο επίπεδο αυτό). Και βέβαια ούτε λόγος για τα καύσιμα, το φυσικό αέριο και το ρεύμα.
Μάλιστα, με βάση παράγοντες της αγοράς, βροχή είναι οι προειδοποιήσεις για νέους τιμοκαταλόγους στα σούπερ μάρκετ που βλέπουν τις σταθμισμένες αυξήσεις σε τιμές χονδρικής να είναι στο 6-7%.
Νέα άνοδος στον πληθωρισμό
Και βέβαια με αυτή την εικόνα αναπόφευκτη είναι η παραδοχή του Υπ. Οικονομικών για την περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. “Το αν θα φτάσουμε παροδικά κάποιο μήνα στο 8% δεν το αποκλείω καθόλου. Αυτό έχει να κάνει και με το ποιες θα είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία, αν αποφασιστεί να σταματήσει η εισροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτό σημαίνει ότι το κόστος που σήμερα βλέπουμε θα πολλαπλασιαστεί” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την εβδομάδα που πέρασε περιγράφοντας μια εικόνα που μας πάει πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στα χρόνια της πετρελαϊκής κρίσης, που λειτούργησε ως καταλύτης για οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε ένα έτος (Φεβρουάριος 2022 προς Φεβρουάριο 2021), καταγράφηκαν περαιτέρω σημαντικές ανατιμήσεις σε: Φυσικό αέριο (78,5%), Ηλεκτρισμό (71,4%), Πετρέλαιο θέρμανσης (41,5%) και Καύσιμα και λιπαντικά (23,2%). Παράλληλα, ανατιμήσεις υπήρξαν σε όλο το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», εκτός από το χοιρινό (-1%) και τα αλλαντικά (-2,2%), και συγκεκριμένα σε: Έλαια και λίπη (16,8%), Λαχανικά γενικά (15,2%), Αρνί και κατσίκι (14,4%), Φρούτα νωπά (9,8%), Παρασκευάσματα με βάση το κρέας (8,1%), Πουλερικά (6,8%), Παγωτά (6,5%), Γαλακτοκομικά και αυγά (6%), Ψωμί και δημητριακά (5,9%), Λοιπά τρόφιμα (4,4%), Μοσχάρι (4,2%), Καφέ (4,1%), Ψάρια νωπά (3,6%) και Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (1,7%). Ενώ, αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν και σε: Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (22,9%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (11,5%), Αυτοκίνητα καινούργια (7,6%), Ένδυση και υπόδηση (5,6%), Ελαστικά (4,9%), Μοτοποδήλατα- μοτοσικλέτες (4,4%), Οδοντιατρικές υπηρεσίες (1,1%) και Ενοίκια κατοικιών (0,7%).
Στα ύψη μεταφορικά κόστη κόστος κατασκευών και αγροτική παραγωγή
Παράλληλα σε περιδίνηση είναι κομβικοί τομείς της οικονομίας με ισχυρό αποτύπωμα στο ΑΕΠ. Η κτηνοτροφία και η αγροτική παραγωγή βλέπουν τα κόστη να είναι στα ύψη με εφοδια, λιπάσματα, ζωοτροφές, καύσιμα κι ενέργεια να “ίπτανται”. Αναπόφευκτα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές είτε πολλοί θα αναβάλλουν καλλιέργειες, είτε θα προβούν σε μια σειρά μεγάλων ανατιμήσεων ώστε να παραμείνουν στην αγορά. Ανάλογη είναι και η εικόνα στη βιομηχανία, ενώ στις κατασκευές, όπου τόσο μεγάλα δημόσια έργα δρομολογούνται όσο και πολλά ιδιωτικά (κατοικίες κτλ), υπάρχει πλέον ο κίνδυνος είτε “κανονιών” στην αγορά, είτε “παγώματος” των όποιων πλάνων, καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια το όλο κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση όσα αναφέρουν παράγοντες του κλάδου σε εβδομαδιαία βάση καταγράφονται ανατιμήσεις από 10% και άνω σε σίδηρο, τσιμέντο, αλουμίνιο πλακάκια και άλλα είδη και γιαυτό το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών εξετάζει και νέα παρέμβαση προσαρμογές προϋπολογισμών, για την μεταβλητότητα του κόστος.
Παράλληλα η “απογείωση” του κόστος καυσίμων με τιμές στη αμόλυβδη να είναι στα 2 ευρώ και άνω, ή με τα ναυτιλιακά καύσιμα να είναι σε διπλάσια τιμή από πέρυσι (από 550 ευρώ ο τόνος στα 100 ευρώ) και ανάλογη εικόνα για την κηροζίνη, εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς θα συνεχίσουν τα δρομολόγια της ακτοπλοΐας και της πολιτικής αεροπορίας, εν όψει και τουριστικής σεζόν, και βέβαια με ποιες τιμές.
«Άσφαιρα» τα μέτρα
Ενώπιον, λοιπόν, του κύματος αυτού ακρίβειας η κυβέρνηση προσπαθεί να “σώσει ο,τιδήποτε αν σώζεται” με κίνδυνο ακόμη και οι “επιταγές ακρίβειας” ή μια αύξηση στους κατώτατους μισθούς στο 7-8% να αποβούν χωρίς απτό αποτέλεσμα λόγω του ρυθμού του πληθωρισμού αλλά και της περαιτέρω τροφοδότησης του πληθωριστικού κύκλου.
“Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πολιτική απόγνωση. Μια σειρά από εμμονικές επιλογές του για την πανδημία και την ακρίβεια τον έχουν φέρει σε ένα σημείο αδιεξόδου. Ο πληθωρισμός καλπάζει, όπως και η ακρίβεια. Θα του είναι πολύ δύσκολο να εξαντλήσει την τετραετία”, εκτίμησε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Kontra News.
Επανέλαβε ακόμη τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας: “Αυτό που χρειάζεται να γίνει εδώ και τώρα είναι η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, η επιβολή πλαφόν σε τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες, καθώς και η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Χρειάζεται επίσης η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και βέβαια η αύξηση του κατώτατου μισθού”. “Αυτά είναι μέτρα που θα στήριζαν πραγματικά τα νοικοκυριά, ιδίως εκείνα που έχουν αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη ανάγκη”, δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος.
Μέτρα και επάρκεια
Πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης με στοχευμένο τρόπο στο μέτωπο των έμμεσων φόρων άφησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος , Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΙ, το πρωί του Σαββάτου και την εκπομπή «Καλημέρα». Όπως είπε, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων.
Για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, σημείωσε ότι όχι απλώς θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη, αλλά θα ενισχυθεί. Σε ό,τι αφορά στην τιμή της βενζίνης τόνισε ότι «έχει ξεφύγει επικίνδυνα» επισημαίνοντας ότι δε θα μείνει έξω από το πεδίο των κυβερνητικών παρεμβάσεων, «πάντοτε στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων».
Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η έκτακτη καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στα νοικοκυριά, η λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας». «Ένα μεγάλο κομμάτι των απωλειών να αντικατασταθούν και θα δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις», επισήμανε.
Γ. Γεωργαντάς: Στις συνδεδεμένες ενισχύσεις εντάσσονται μαλακό σιτάρι και καλαμπόκι
Στο μεταξύ, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει, έλλειψη προϊόντων στον αγροδιατροφικό τομέα, τΟ υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε ότι το 2020 και 2021 η Ελλάδα είχε θετικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα με πλεόνασμα περίπου στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ για κάθε προηγούμενο έτος.
Όπως ανέφερε στο σκληρό σιτάρι η χώρα μας έχει πλήρη επάρκεια και κάνει κι εξαγωγές, ενώ σε ό,τι αφορά στο μαλακό και τον αραβόσιτο η Ελλάδα προμηθευόταν από Ρωσία και Ουκρανία περί τους 250.000 τόνους και 500.000 τόνους αντίστοιχα.
Ήδη οι φορείς της βιομηχανίας τροφίμων, έχουν ενημερώσει τον ΥπΑΑΤ ότι έχουν ενεργοποιήσει εναλλακτικούς διαύλους για εισαγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία κ.α. ενώ ενεργοποιείται και ο δίαυλος για εισαγωγές από την αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά που για περίπου 25 χρόνια παρέμενε ανενεργός.
Το ΥπΑΑΤ, όπως δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς, παρακολουθεί το ζήτημα και έχει επανεργοποιήσει την Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας, και παράλληλα δίνει κίνητρα στους αγρότες για να προχωρήσουν σε καλλιέργεια επί πλέον ποσοτήτων. Ένα από τα κίνητρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η ένταξη του μαλακού σιταριού και του αραβόσιτου στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος με την αύξηση του κόστους παραγωγής, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση από το φθινόπωρο λαμβάνει πρωτοβουλίες και ήδη έχει ανακοινωθεί δέσμη μέτρων ύψους 180 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εντός της επομένης εβδομάδος θα υπάρξει πρόσθετη στήριξη.
Παράλληλα θύμισε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από την ΕΕ να υπάρξει ξεχωριστό Ταμείο στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ανάλογο με εκείνο που υπήρξε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος στην έκτακτη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ζήτησε συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα, κάτι που έκαναν και άλλες χώρες και ανέφερε το παράδειγμα του Γάλλου ομολόγου του που ζήτησε κατάργηση του μέτρου της αγρανάπαυσης.
Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς όλα τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν στόχο έχουν την στήριξη των πραγματικών παραγωγών.