Οι πόλεις μας, σε ακτίνες Χ. Κρυμμένα βιβλιοπωλεία, υπόγειοι διάδρομοι, γκαλερί πάνω από διαμερίσματα. Η σχέση του παρελθόντος με το παρόν ενός ταχύτατα μεταλλασσόμενου αστικού περιβάλλοντος. Κι όμως, σε πολλές περιπτώσεις, ό,τι κατασκευάστηκε μετά δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκε αυτό που υπήρχε πριν!
Αυτό το παρελθόν ιχνηλατεί η ομάδα του ιστότοπου Atlas Obscura.
Και στις 16 Απριλίου διοργανώνει ένα παγκόσμιο event, την Obscura Day 2016, 150 εξορμήσεις, σε περισσότερες από 25 χώρες. Οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν σε μια φυλακή της σοβιετικής εποχής στην Εσθονία, θα κατεβούν στις στοές ενός ορυχείου μαρμάρου στην Ιταλία, θα περάσουν, την ώρα της παλίρροιας, πάνω από ένα βυθισμένο υποβρύχιο στο Coney Island Creek στο Μπρούκλιν, θα καταδυθούν σε ένα περίτεχνα ζωγραφισμένο μαυσωλείο στο Όσλο, θα περιδιαβούν τα ερημωμένα απομεινάρια του Ολυμπιακού Χωριού στο Πεκίνο.
Το Atlas Obscura στρέφει τη δέσμη φωτός του προβολέα σ’ αυτό το οποίο δεν έχει καθιερωθεί ως τόπος τουριστικού προορισμού.
Παραδείγματος χάρη, στο μικρό διαμέρισμα που έφτιαξε για τον εαυτό του, στο τρίτο επίπεδο του Πύργου του Άιφελ, ο Γουσταύος Άιφελ. Πρασίνισε από τη ζήλια της η καλή κοινωνία του Παρισιού όταν, το 1889, εγκαινιάστηκε ο Πύργος. «Επιπλωμένο στο απλό στυλ που αγαπούν οι επιστήμονες», το διαμέρισμα, μετά από πολλά χρόνια είναι έτοιμο πλέον να δεχθεί το κοινό.
Ή στον φάρο Τουρλίτη, χτισμένο πάνω σε βράχο, μέσα στη θάλασσα, απέναντι από το ενετικό κάστρο στη Χώρα της Άνδρου. Ο φάρος, που κατασκευάστηκε το 1887, καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1943 και ανακατασκευάστηκε στην αρχική μορφή του το 1994 με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, θα μπορούσε, για το Atlas Obscura, να είναι «ο τέλειος πύργος του μάγου» σε ένα μυθιστόρημα φαντασίας.