Ο κατάλογος των πλειστηριασμών εμπλουτίζεται καθημερινά και ήδη στην πλατφόρμα e-auction έχουν ανέβει και προγραμματίζονται να βγουν σε πλειστηριασμό μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023 περίπου 4.300 ακίνητα
Την ώρα που η κυβέρνηση πιέζει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα να προχωρήσει σε προληπτικές δράσεις, για να «ανακουφίσει» συνεπείς, πλην, όμως, ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες από την αύξηση της μηνιαίας δόσης τους, τράπεζες και funds πιέζουν με την σειρά τους για τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων από τα κόκκινα δάνεια που συσσωρεύτηκαν κατά την προηγούμενη οικονομική κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κατάλογος των πλειστηριασμών εμπλουτίζεται καθημερινά με νέα ακίνητα, και ήδη στην πλατφόρμα e-auction έχουν ανέβει και προγραμματίζονται να βγουν σε πλειστηριασμό μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023 περίπου 4.300 ακίνητα – κατοικίες.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των πλειστηριασμών συνεχίζεται την ώρα που θεωρητικά οι πλειστηριασμοί σε τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» έχουν «παγώσει», καθώς υπάρχει νομικό κενό στο εάν επιτρέπεται στις εταιρείες διαχείρισης να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds.
Το θέμα με αντικρουόμενες αποφάσεις Τμημάτων του Αρείου Πάγου, εκ των οποίων η Α.Π. 822/2022 έκρινε ότι οι εταιρείες διαχείρισης δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν οι ίδιες σε πράξεις εκτέλεσης για λογαριασμό αυτού στον οποίον ανήκουν οι απαιτήσεις ή οι τίτλοι (π.χ. funds), όταν η μεταβίβαση των δανειακών απαιτήσεων δεν έχει πραγματοποιηθεί με τον νόμο για τα κόκκινα δάνεια του 2015 (4354/2015), αλλά με τον νόμο για την τιτλοποίηση απαιτήσεων του 2003, αναμένεται να λυθεί (υπέρ ή κατά) σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στις 26 Ιανουαρίου 2023.
Δύο δυνατότητες προστασίας
Όπως έχει γράψει το news247.gr, μετά και την λήξη του νόμου Κατσέλη και τη θεσμοθέτηση του νέου πτωχευτικού νόμου, οι δυνατότητες για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι πλέον δύο και προβλέπουν:
Είτε ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση των χρεών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δίνει τυποποιημένη λύση με βάση τον έναν αλγόριθμο.
Είτε παράδοση του ακινήτου από τον δανειολήπτη στον φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, όταν αυτός θα συσταθεί περί τα τέλη του 2023. Όποιος ενταχθεί στον φορέα, εκτός από τη συναίνεσή του για την παράδοση του ακινήτου με αντάλλαγμα να συνεχίσει να μένει σε αυτό έναντι ενοικίου, αποκτά και το δικαίωμα να επιδοτηθεί από το κράτος.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να είναι ευάλωτος με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά χαρακτηριστικά, που προβλέπει ο νόμος. Τα βασικότερα κριτήρια είναι το εισόδημα να είναι μεταξύ 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη, η ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ (έως τις 180.000 ευρώ όταν έχει προστατευόμενα μέλη) και οι καταθέσεις να μην υπερβαίνουν το όριο των 7.000 ευρώ (προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού). Ετσι η προστασία της πρώτης κατοικίας γίνεται πλέον με αυστηρούς όρους και αφορά μόνο όσα νοικοκυριά έχουν πιστοποιηθεί ως ευάλωτα με βάση τα κριτήρια που θέτει ο νόμος.
5 δις νέα κόκκινα δάνεια
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες δίνουν μεγάλη μάχη για την μείωση κόκκινων δανείων της τάξεως των 15 δις. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια περίπου 5 δις. έχουν μεγάλες πιθανότητες να μην αποπληρωθούν. Η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση προδιαγράφουν την δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, θέτοντας σε εγρήγορση τις τράπεζες που λαμβάνουν για πρώτη φορά σημάδια για αύξηση των δανείων αβέβαιης είσπραξης.
Όπως αναφέρει η ΤτΕ στην Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, από το παραπάνω απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, δάνεια 4,8 δις. ευρώ είναι αβέβαιης είσπραξης. Σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών βρίσκονται δάνεια 5,17 δισ. ευρώ, ενώ δάνεια 4,9 δισ. ευρώ έχουν καταγγελθεί. Πέραν των δανείων αβέβαιης είσπραξης, «πονοκέφαλο» στις τράπεζες προκαλούν τα δάνεια που έχουν κοκκινίσει καθώς ξεπερνούν τους τρεις μήνες σε καθυστέρηση πληρωμής. Μάλιστα, για πάνω από ένα χρόνο μένουν απλήρωτα δάνεια ύψους 3,9 δισ. ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις από 91 έως 180 ημέρες αφορούν δάνεια 655 εκατ. ευρώ και οι καθυστερήσεις από 181 έως 360 ημέρες δάνεια 610 εκατ. ευρώ.