[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qUTHILESRIY[/youtube]
Ένα δυνατό κοινωνικό μήνυμα στέλνει σε όλο τον κόσμο και φέτος το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι! Μια μεγάλη εκστρατεία αφύπνισης και ενημέρωσης για το σοβαρό φαινόμενο του “bullying”, δηλαδή του εκφοβισμού και της βίας των παιδιών, ξεκινά από το Ρέθυμνο για να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας!
Το σύνθημα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι: «Η σιωπή δεν σταματά τη βία. Μη φοβάσαι, μίλα»!
Μια ομάδα καθηγητών πανεπιστημίου και εκπαιδευτικών ηγούνται εθελοντικά της όλης προσπάθειας, με επικεφαλής την κ. Έλενα Βιταλάκη Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την κ. Λούση Συρινιάν τ. καθηγήτρια Εφαρμογών Πληροφορικής ΤΕΙ Λάρισας και συνεργάτης του Προγράμματος «Αριάδνη» για το ασφαλές διαδίκτυο του πανεπιστημίου Αθηνών, MSC Πληροφορικής και την κ. Δέσποινα Μαυράκη εκπαιδευτικό μέλος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ρεθύμνης (ΚΕΔΗΡ) και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης, του Δήμου και του Τμήματος Παιδείας.
Πρέσβειρα του κοινωνικού μηνύματος του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού είναι η δημοφιλής παρουσιάστρια κ. Μαίρη Συνατσάκη, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα για βοήθεια που της απηύθυνε η οργανωτική επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.
Έρευνες στην Ελλάδα δείχνουν ότι το φαινόμενο του εκφοβισμού και βίας αφορά 1 στα 10 παιδιά (8-15 ετών) με σοβαρές συνέπειες στην αυτοεκτίμηση τους και στη μάθηση.
Η εκστρατεία αφύπνισης και ενημέρωσης περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις και ενέργειες, οι οποίες ξεκινούν από το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι και θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε όλο το νομό Ρεθύμνης.
Ήδη, σε όλα τα σχολεία του νομού Ρεθύμνης έχει σταλεί πρόσκληση στα παιδιά να σχεδιάσουν ένα σκίτσο με θέμα το σύνθημα «Η σιωπή δεν σταματά τη βία. Μη φοβάσαι». Όλες οι ζωγραφιές θα εκτεθούν κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων, ενώ η Επιτροπή Διοργάνωσής του θα επιλέξει κάποιες για να αποτυπωθούν σε αυτοκόλλητη κονκάρδα και σε φυλλάδια ευαισθητοποίησης τα οποία θα μοιραστούν στο καρναβάλι και στους μαθητές.
Επιπλέον οργανώνεται ένας μεγάλος διαγωνισμός μαθητικών ομάδων για ψηφιακό υλικό με θέμα το σχολικό εκφοβισμό. Ήδη έχει συνταχθεί και θα αποσταλεί σε όλα τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης του νομού Ρεθύμνης ένα εκτενές ενημερωτικό φυλλάδιο σε ψηφιακή μορφή, που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.
Ακόμη, οργανώνεται ένα εργαστήριο μάσκας με θέμα το ρατσισμό – έκφραση συναισθημάτων. Τέλος, καταρτίζεται πρόγραμμα επιμορφωτικών συναντήσεων με εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή σχετικών προγραμμάτων σε σχολεία.
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης τόνισε: Η φετινό κοινωνικών μήνυμα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού είναι εστιασμένο στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού (bullying) που δέχονται τα παιδιά, με τρόπο απρόκλητο και προσβλητικό, σε κάθε έκφανση της ζωής τους. Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις καλούμαστε όλοι μαζί, πολίτες του Ρεθύμνου και φιλοξενούμενοι, συντροφιά με τους συμβολισμούς που το Καρναβάλι φέρει εδώ και πολλές δεκαετίες, ν’ αναστοχαστούμε, να μοιραστούμε βεβαιότητες κι ανησυχίες, να καταθέσουμε παραδοχές κι ελπίδες, ν’ ανταλλάξουμε συναισθήματα και ιδέες, για να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης απέναντι σε κάθε μορφή εκφοβισμού που πληγώνει και περιθωριοποιεί τα παιδιά».
Σε δήλωση της η Δρ. Έλενα Βιταλάκη τόνισε: «Το Ρέθυμνο, μέσα από την μεγαλύτερη πολιτιστική του εκδήλωση, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, στέλνει το μήνυμα «Η σιωπή δεν σταματά τη βία. Μη φοβάσαι μίλα». Στόχος αυτού του μηνύματος είναι να ενεργοποιήσει, να ενθαρρύνει τα παιδιά που πέφτουν θύματα περιστατικών εκφοβισμού και βίας, να μην φοβούνται να μιλήσουν στους ενήλικες, στους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς».
Η Μαίρη Συνατσάκη σε δήλωση της τόνισε: «Με μεγάλη μου χαρά υποστηρίζω το σπουδαίο και σημαντικό μήνυμα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Το bulling ή αλλιώς ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο. Ένα στα δέκα παιδιά έχει ζήσει ή δει ανάλογα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στο σχολείο. Όλοι μας έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε το συμφέρον των παιδιών να περνούν καλά στο σχολείο και στην καθημερινότητά τους. Όμως, πρώτα απ’ όλα, είναι συμφέρον της κοινωνίας μας να γνωρίζει το φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που δεν σηκώνει ούτε ανοχή ούτε μυστικότητα».