ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Χωρίς οδηγό τα ασθενοφόρα στην Κίσσαμο – Σε καρότσες αγροτικών μεταφέρουν ασθενείς και τραυματίες!

Με περιπολικά της αστυνομίας και αγροτικά αυτοκίνητα μεταφέρονται ασθενείς και τραυματίες στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου καθώς οι θέσεις οδηγών ασθενοφόρων παραμένουν κενές με τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία να είναι δραματικές.

Το πρωί της Τρίτης κάτοικοι και φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας στο Καστέλι, καταγγέλλοντας την υποστελέχωση της δομής και καλώντας την πολιτεία να βάλει τέλος στις τριτοκοσμικές συνθήκες διακομιδής ασθενών. Οι πολίτες, τα στελέχη της δημοτικής αρχής, οι εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων αλλά και εκπρόσωποι της Ιεράς μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου, ζήτησαν το αυτονόητο, καταγγέλλοντας συμβάντα με τραυματίες τροχαίων που περίμεναν μάταια την άφιξη ενός ασθενοφόρου για να τους παραλάβει.

Δεκάδες είναι τα περιστατικά που καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή και απαιτούν μεταφορά ασθενών στο Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο Χανίων, παρόλα αυτά η στελέχωση του ασθενοφόρου παραμένει υπό συζήτηση. Την προσωρινή κάλυψη της θέσης με οπλίτη μέσω των ενόπλων δυνάμεων διερευνά η 7η Υγειονομική Περιφέρεια. «Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Θυμάστε τα προβλήματα που είχαμε με το παλιό ασθενοφόρο, καταφέραμε και το επισκευάσαμε και φέραμε και καινούριο και τώρα δεν έχουμε οδηγούς να τα επανδρώσουν», τόνισε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μυλωνάκης, σημειώνοντας πως είναι σε επικοινωνία με τον κ. Αγαπίου από την 7η Υ.Π.Ε. αναζητώντας τρόπους στελέχωσης του Κέντρου Υγείας.

Από τους τρεις μόνιμους οδηγούς των ασθενοφόρων του Κέντρου Υγείας Κισσάμου, ο ένας απουσιάζει με γονική άδεια, ο δεύτερος με αναρρωτική και ο τρίτος έχει αποσπαστεί το Κέντρο Υγείας Καντάνου. Όπως υπογράμμισε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας κ. Δημήτρης Ανυφαντάκης, «το καλοκαίρι ο κόσμος τριπλασιάζεται. Έχουμε τρία τουριστικά θέρετρα, Μπάλο, Ελαφονήσι, Φαλάσαρνα, με πολύ μεγάλη χιλιομετρική απόσταση και αυτό απαιτεί τριπλάσια δύναμη σε οδηγούς. Θέλουμε δηλαδή δέκα οδηγούς και δεν έχουμε ούτε ένα».

Το 2015 οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας καλύπτονταν από οδηγούς του δήμου Κισσάμου. Ο τότε δήμαρχος και σημερινός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θοδωρής Σταθάκης είχε διασφαλίσει την πλήρωση των κενών με οδηγούς του δήμου. «Την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου είχαμε δύο νεκρούς στην Κίσσαμο και είχαμε το ίδιο πρόβλημα. Ο χώρος εδώ ήταν γεμάτος με κατοίκους που διαμαρτύρονταν. Πιέσαμε την πολιτεία ώστε να μπορούν οι οδηγοί του δήμου και οι πυροσβέστες να οδηγούν τα ασθενοφόρα», υπενθύμιζε ο κ. Σταθάκης, καλώντας την διοικούσα επιτροπή του Κέντρου Υγείας, στην οποία συμμετέχουν και στελέχη του δήμου, να παρέμβει όπως οφείλει.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο Κισσάμου κ. Γιώργος Φραγκιουδάκης μίλησε για μια κατάσταση που χρονίζει και για την οποία υπάρχουν ευθύνες. «Σήμερα ο κόμπος έφτασε στο χτένι γιατί δε μπορεί εν έτη 2024 να μεταφέρεις ασθενείς σε καρότσες .Ο δήμος έχει για μένα πολύ μεγάλη ευθύνη γιατί είναι στην αρμοδιότητα του η διαχείριση του προβλήματος. Όμως τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η πολιτεία που δεν έχει στελεχώσει αυτόν τον κουτσουρεμένο οργανισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκιουδάκης.

Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων και η τοπική εκκλησία. Τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου στους πολίτες που ζητούν το αυτονόητο, εξέφρασε ο εφημέριος της ενορίας του Αγίου Αντωνίου πατήρ Ιωάννης Λουπασάκης λέγοντας μάλιστα πως «δε μπορεί ολόκληρη επαρχία με τόσο κόσμο και τόσους ξένους τουρίστες να κινδυνεύει». Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν λύση από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και από το υπουργείο, πριν να είναι αργά.