Νέα πρόταση υποβλήθηκε στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» στα πλαίσια της πρόσκλησης ΑΤ07 “Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων” με τίτλο «Επαναχρησιμοποίηση εμβληματικού κτιρίου στην νέα Κρύα Βρύση για την δημιουργία χώρου επιμόρφωσης και λαογραφίας» με προϋπολογισμό 740.917 ευρώ.
H πρόταση αφορά την ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων (494 τμ) του παλαιού ελαιουργείου με διαμόρφωση χώρου επιμόρφωσης και ξεχωριστού εκθεσιακού χώρου στον οποίο θα εκτίθεται ένας παραδοσιακός αλευρόμυλος με ανακατασκευή του μεταπολεμικού μηχανολογικού εξοπλισμού (1946) με τις παλαιές πετρελαιομηχανές και εργαλεία που παρουσιάζουν λαογραφικό ενδιαφέρον.
Παράλληλα θα γίνει διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων 1.114 τμ και νέες φυτεύσεις .
Στον χώρο επιμόρφωσης θα πραγματοποιούνται σεμινάρια και εκπαιδεύσεις που αφορούν:
- Ελιά και ελαιόλαδο (Κλάδεμα – θρέψη και μέθοδοι λίπανσης ελιάς, Αναγκαία βήματα για παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου από τον ελαιώνα μέχρι την τυποποίηση).
- Άγρια βρώσιμα χόρτα της Κρήτης (Πρακτικές αναγνώρισης-συλλογής-διαλογής επεξεργασίας-συντήρηση-κατανάλωσης) όπως σπαρράγγι, αβρονιές, σταμναγκάθι, λαγουδόχορτο, γαλατσίδα, ασκορδουλάκους, ασκολίμπρους, αγριόπρασσο κά.
Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης και δήλωσε σχετικά:
«Ο Δήμος μας υπέβαλλε μια πρόταση η οποία συνδυάζει την ανάδειξη ενός εμβληματικού κτιρίου με την αξιοποίηση του για λόγους επιμόρφωσης σχετικά με την πλούσια διατροφική, πολιτιστική και αγροτική κληρονομιά μας. Ο πρωτογενής τομέας της περιοχής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καλλιέργεια της ελιάς. Αυτό που επιθυμούμε είναι η επιμόρφωση των παραγωγών μας ώστε να παράγουμε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας που θα συνδυάζει το μεράκι και την φροντίδα με τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας.
Μια πραγματικά καινοτόμα δράση, και μάλλον μοναδική στην Κρήτη, θα είναι η επιμόρφωση για τα βρώσιμα άγρια χόρτα. Τα άγρια χόρτα εκτός από την θρεπτική του αξία, αποτελούν βασικό στοιχείο του διατροφικού πολιτισμού της Κρήτης, καθώς και τα κοινωνικά και εθιμικά χαρακτηριστικά του. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες και να μεταλαμπαδεύσουμε την γνώση στους νεότερους ώστε να μπορούν να αξιοποιούν τα μοναδικά διατροφικά αγαθά της Κρητικής φύσης υιοθετώντας ένα τρόπο ζωής που συνδυάζει την πεζοπορία με την διατροφή.
Οι φορείς οι οποίοι θα συμμετέχουν στην εκπαίδευση είναι φυσικά ο Δήμος Αγίου Βασιλείου μέσω του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξής, ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) του οποίου μέλος είναι και ο Δήμος μας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου αλλά και δημότες που έχουν την απαιτούμενη εμπειρία και γνώση.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγροτικό συνεταιρισμό Κρύας Βρύσης για την ομόφωνη παραχώρηση του κτιρίου στον Δήμο μας για 20 χρόνια. Επίσης ευχαριστώ θερμά τον Μηχανικό κ. Γιώργο Ροδαμνάκη με καταγωγή από την Κρύα Βρύση για την ανιδιοτελή προσφορά του και την δωρεάν εκπόνηση των τεχνικών σχεδίων αλλά και όσους συνέλαβαν στην υποβολή και την τεκμηρίωση της συγκεκριμένης πρωτοποριακής πρότασης».