ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΗ: Από 30% έως 170% οι αυξήσεις στα τιμολόγια!

Η αντιπρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ Π. Καλαποθαράκου, σε ημερίδα χθες, μίλησε για “βροχή” καταγγελιών από οικιακούς καταναλωτές

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τόσο ως προς τη διαμόρφωση των τιμών και των αυξήσεων που φορτώνουν στους καταναλωτές οι προμηθευτές, όσο και λόγω της ασυδοσίας και της πληθώρας αυθαιρεσιών που εφαρμόζονται στους λογαριασμούς, καθιστώντας αδύνατο τον έλεγχο και την επαλήθευση των χρεώσεων που επιβάλλουν οι προμηθευτές. Εντέλει τα νοικοκυριά υφίστανται τεράστιες ανατιμήσεις με υπολογισμούς άγνωστους και κατά το δοκούν…

Την απαράδεκτη κατάσταση περιέγραψε η αντιπρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ Π. Καλαποθαράκου σε σχετική ημερίδα που οργάνωσε χθες υπό την αιγίδα της ΡΑΕ, μιλώντας για “βροχή” καταγγελιών από οικιακούς καταναλωτές, από τις οποίες το τελευταίο τρίμηνο προκύπτει ότι στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού (ηλεκτρική ενέργεια) οι αυξήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι 30%-170%!

Ρήτρες κατά το δοκούν

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, οι καταναλωτές δεν έχουν ενημερωθεί για τις αυξήσεις, δεν παρέχονται εξηγήσεις, δεν υπάρχει αιτιολόγηση και “υπάρχει αδιαφάνεια που θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας ως προς το ύψος των αναπροσαρμογών τις οποίες μετακυλίουν οι προμηθευτές στους καταναλωτές”. Κατά την ίδια, διαπιστώνεται ότι δεν τηρούνται οι βασικές αρχές της κοστοστρέφειας, διαφάνειας, απλότητας και ίσης μεταχείρισης, ενώ υπάρχει ανομοιογένεια ως προς την περιγραφή των μηχανισμών αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας και ως προς τον υπολογισμό τους, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη στην πράξη ή υπερβολικά δυσχερής η σύγκριση και η επαλήθευση των μηχανισμών που χρησιμοποιούν οι προμηθευτές για να πραγματοποιήσουν αυτές τις αναπροσαρμογές.

Θεωρεί δε ότι οι αυξήσεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την πραγματική συνολική μεταβολή κόστους για τους προμηθευτές, η οποία, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των μέσων προμήθειας και οργάνωσης των επιχειρήσεων, είναι σαφώς μικρότερη, και ζητάει τη διαμόρφωση φιλικότερων προς τους καταναλωτές προγραμμάτων.

Στην ίδια ημερίδα, από την οποία απουσίαζε ηχηρά η ΔΕΗ (σ.σ.: η επιχείρηση ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να λάβει μέρος όσο είναι σε εξέλιξη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λ. Ζαγορίτης επισήμανε ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ βαρύς για τους καταναλωτές και εστίασε στο πρόβλημα της ανύπαρκτης ενημέρωσης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς είτε δίνονται προφορικές διαβεβαιώσεις είτε δεν αναφέρονται καν ή καθορίζονται σε επίπεδα τέτοια που το τελικό γινόμενο δεν μπορεί κανείς να το επαληθεύσει.

Ο Δ. Σπυράκος, δικηγόρος, σημείωσε ότι οι ρήτρες είναι υπόθεση μονομερής, αναφέροντας ότι ο κίνδυνος να μετατραπούν από εργαλείο διάσωσης της κερδοφορίας σε εργαλείο επαύξησης της κερδοφορίας είναι μεγάλος.

Αδιαφάνεια σε όλα τα επίπεδα

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι ότι ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΠΗΕ (προμηθευτές – έμποροι ρεύματος – μη καθετοποιημένοι) Γ. Παναγιώτου μίλησε για αδιαφάνεια στην ίδια την χονδρική αγορά, με άμεσες επιπτώσεις στην αγορά. Μάλιστα ανέφερε ότι το πρόβλημα του κόστους προϋπήρχε, καθώς δεν είναι μόνο η χονδρεμπορική τιμή, αλλά υπάρχει σειρά άλλων χρεώσεων, που καθιστούν ανεξήγητο το κόστος, όπως π.χ. οι προσαυξήσεις της αγοράς εξισορρόπησης, που πολλαπλασιάστηκαν με τη λειτουργία των νέων αγορών. Σημείωσε ενδεικτικά ότι μόνο από στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας τα 20 ευρώ / μεγαβατώρα χρεώσεις αγοράς εξισορρόπησης αποτελούν το 20%-30% του τελικού κόστους καταναλωτή προ κρίσης… Δεν μπορεί να υπάρξει διαφάνεια λιανικής αγοράς, αν δεν υπάρξει διαφάνεια χονδρικής αγοράς, κατέληξε.

Ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ Β. Τσιαφούτης μίλησε όχι μόνο για τους αδιαφανείς αλλά κυρίως για τους δίκαιους όρους που αποκαθιστούν την χαμένη ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στη σύμβαση, αλλά και την ύπαρξη δυνατότητας κρατικής παρέμβασης σε σχέση με τη διαμόρφωση των τιμών, έστω υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ιδίως για τους ευάλωτους καταναλωτές και μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί η αγορά ηλεκτρισμού.

Τέλος, τόσο η γ.γ. ΥΠΕΝ Α. Σδούκου όσο και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας προανήγγειλαν την αφαίρεση από τους λογαριασμούς ενέργειας των χρεώσεων υπέρ τρίτων (δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κ.λπ.).