Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δοκιμάστηκε αρκετά όσον αφορά τον τομέα της υγείας την προηγούμενη τετραετία. Ωστόσο, αν θα έπρεπε να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας το πρόσημο είναι με βεβαιότητα θετικό.
Στις αρχές του 2020 και συγκεκριμένα στις 26 Φεβρουαρίου 2020, ήρθε στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα Covid-19. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάστηκε με ταχύτατους ρυθμούς για την αντιμετώπιση ενός πρωτόγνωρου, παγκόσμιου φαινομένου. Πολλοί χαρακτήρισαν την εποχή της υγειονομικής κρίσης από Covid-19 ως έναν πόλεμο χωρίς όπλα.
Σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απέναντι σε ένα φαινόμενο που κανένας δεν γνώριζε, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη λειτούργησε έγκαιρα, με ψυχραιμία, συνέπεια και εν τέλει με αποτελεσματικότητα, όπως και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η αντιμετώπιση και η διαχείριση της πανδημίας ήταν ένας μαραθώνιος που απαιτούσε πειθαρχία, οργάνωση και μεθοδικότητα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα κλιμάκια της κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα παραπάνω μέσα σε ένα κλίμα υγειονομικής αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Οι Έλληνες με υποδειγματική εγκράτεια και υπομονή εμπιστεύτηκαν την κυβέρνηση και τους επιστήμονες ιατρούς, αποδεχόμενοι τα συνεχόμενα Lockdown. Δεν ήταν λίγοι οι επαγγελματικοί κλάδοι που αναγκάστηκαν να διακόψουν τις δραστηριότητες τους. Για όλους αυτούς όμως η κυβέρνηση της ΝΔ μερίμνησε στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Όπου ήταν εφικτό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η τηλεργασία. Μάλιστα, στο χώρο της εκπαίδευσης η τηλεκπαίδευση λειτούργησε αποτελεσματικά σε όλες τις βαθμίδες. Απο το δημοτικό μέχρι και το πανεπιστήμιο.
Επιπλέον, το δημόσιο άρχισε να λειτουργεί πλέον ψηφιακά. Μια πολύτιμη κληρονομιά της δύσκολης αυτής περιόδου αποτελεί η ψηφιακή πλατφόρμα του Gov.gr. Η ταχεία ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του κράτους. Ακόμα και σήμερα, που ο Covid-19 δείχνει να υποχωρεί, η εφαρμογή του Gov.gr χρησιμοποιείται καθημερινά απο χιλιάδες πολίτες, διευκολύνοντας την ζωή τους.
Μεταξύ άλλων, ενεργοποιήθηκε για όλους τους πολίτες και ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Ασθενούς καθώς και η επικαιροποίηση του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με τα πρόσφατα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα. Τέλος, στην δύσκολη αυτή περίοδο που βίωσε τόσο η χώρα μας όσο και όλος ο πλανήτης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ. Συγκεκριμμένα, από 557 κλίνες ΜΕΘ τον Ιούλιο του 2019 αυξήθηκαν σε 1.100 κλίνες ΜΕΘ τον Φεβρουάριο του 2022 και με δυνατότητα για έκτακτη αύξηση τους σε 1.300. Παράλληλα, προχώρησε και στις απαραίτητες προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.
Πέραν των αναγκαίων ενεργειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε πρόσθετες σημαντικές αλλαγές στο χώρο της Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του προγράμματος “Γιατρός για Όλους” του Υπουργείου Υγείας αναβαθμίστηκε ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού (Οικογενειακού Ιατρού) με την ένταξη 3.400 ιατρών του δημόσιου Συστήματος Υγείας με ειδικότητα Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και την εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικών ραντεβού σε όλες τις δομές (Περιφερειακά Ιατρεία & Κέντρα Υγείας) της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της επικράτειας. Σημειώνεται, ότι η δεξαμενή των ιδιωτών Γενικών/Οικογενειακών Ιατρών και παθολόγων στην Ελλάδα αριθμεί στους 4.000, με τους ιδιώτες που ανταποκρίθηκαν να είναι μόλις 1.200. Οι αριθμοί σε ότι αφορά τις εγγραφές είναι διαφωτιστικοί. Οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα είναι 4.786.497. Θετικό είναι το γεγονός ότι στις ευάλωτες ηλικίες (+70 ετών) η συμμετοχή ξεπερνάει το 70%.
Παράλληλα, αναβαθμίστηκε ο ΕΟΠΥΥ, εφαρμόστηκε αξιολόγηση των ιδιωτών παρόχων ενώ πραγματοποιήθηκε και έλεγχος των δαπανών σε πραγματικό χρόνο. Επανήλθε, επίσης, η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων, ενισχύοντας την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών. Επιπλέον, μέσω της Συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, οι ελλείψεις του ΕΣΥ καλύφθηκαν με ενίσχυση προσωπικού από διαφανείς και συμφέρουσες συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα ενώ οι δημόσιες δομές ενισχύθηκαν από εξοπλισμό και εξειδικευμένες υπηρεσίες. 80 νοσοκομεία και 157 Κέντρα Υγείας -συμπεριλαμβανομένου των 22 Κέντρα Υγείας της Κρήτης και 22 Περιφερειακών Ιατρείων του νομού Ρεθύμνης- αναβαθμίζονται πλήρως με εγκεκριμένο κονδύλι του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.
Μάλιστα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε και σε αύξηση μισθού των ιατρών του ΕΣΥ. Θεσπίστηκε μεσοσταθμική αύξηση 10% και δόθηκε επίδομα σε ιατρούς ΤΕΠ και 1.800 ευρώ επιπλέον του μισθού για ιατρούς που επιθυμούν να υπηρετήσουν σε δημόσιες δομές υγείας απομακρυσμένων και απομονωμένων περιοχών. Επίσης, δόθηκε επίδομα σε ιατρούς με ειδικότητα αναισθησιολογία (400€ μηνιαίως) και νοσοκομειακό επίδομα στους ιατρούς των ΜΕΘ, ενώ δόθηκε και μηνιαίο επίδομα σε όλους τους ιατρούς του ΕΚΑΒ.
Τέλος, για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, τραχήλου της μήτρας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου πραγματοποιούνται προγράμματα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, όπως το Πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” & το Πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”.
Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε μια πρωτόγνωρα δύσκολη περίοδο σοβαρής υγειονομικής κρίσης κατάφερε να ενισχύσει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντιμετώπισε όσο το δυνατόν καλύτερα την πανδήμια αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Είδαμε οτι έφερε στο ΕΣΥ νέα προγράμματα, που αρκετά απο αυτά αφορούν και την πρόληψη. Αύξησε τις προσλήψεις ιατρών και λοιπού προσωπικού αλλά και τον αριθμό κλινών των ΜΕΘ. Προχωράει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις με βάση τον ασθενοκεντρικό χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξη της ΝΔ θα είναι και την νέα τετραετία παρόν. Να συνεχίσει το έργο του, να ηγηθεί των εξελίξεων στο χώρο της Υγείας, να εκσυγχρονίσει περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας.
Μετά τις εκλογές, με Πρωθυπουργό και πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κεντρική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης της ΝΔ με θα συνεχίσει να είναι η Υγεία.