ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Το ΔΗ.ΠΑ.Κ Γιατρών σχετικά με την στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων με γιατρούς

ΔΗ.ΠΑ.Κ Γιατρών

Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση η ανεπαρκής προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων και στο Ηράκλειο όπως και σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά όταν αυτή – κατά την προσφιλή πολιτική της κυβέρνησης – γίνει με μετακινήσεις προσωπικού ή με την εθελοντική προσφορά συναδέλφων, χωρίς καμία έστω έκτακτη πρόσληψη.

Με την εποπτεία ποιων γιατρών περίμενε αλήθεια η κυβέρνηση να λειτουργήσουν τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα έξι μέρες την εβδομάδα δύο βάρδιες την ημέρα; Με το προσωπικό της αποψιλωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), που ούτε επαρκούσε ούτε επαρκεί για να παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, δημόσιας υγείας, παρακολούθησης χρονίως πασχόντων κλπ.; Ποιοι γιατροί άραγε θα παρακολουθούν τους εμβολιασθέντες τους επόμενους μήνες για τυχόν παρενέργειες;

Η απουσία έγκαιρης στελέχωσης των εμβολιαστικών κέντρων με ιατρικό προσωπικό έρχεται να προστεθεί στην καθυστέρηση στην παραγωγή και προμήθεια εμβολίων, στην οποία συμβάλλουν οι ανταγωνισμοί μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και κρατών. Αυτό είναι το «εθνικό σχέδιο» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, το οποίο η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει εδώ και δύο μήνες προβάλλοντας το εμβόλιο ως πανάκεια ενάντια στην πανδημία.

Αντί για προσλήψεις μόνιμων γιατρών, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν εδώ και χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, η κυβέρνηση «μπαλώνει» καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας μέρος των κενών με «εντέλλεσθαι» για μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ νοσοκομείων διαφορετικών νομών (ακόμη και διαφορετικών ΥΠΕ), από την ΠΦΥ στα νοσοκομεία αλλά και μεταξύ τμημάτων των νοσοκομείων. Με την ίδια τακτική επιχειρεί τώρα να στελεχώσει και πολλά εμβολιαστικά κέντρα, μετακινώντας γιατρούς από ήδη υποστελεχωμένες δομές. Έτσι, αντί να λύνει την τρέχουσα ανάγκη, δημιουργεί και πρόβλημα στις μονάδες υγείας από τις οποίες θα αποσπάσει τουςγιατρούς.

Αντί η κυβέρνηση να εντάξει υποχρεωτικά τους ιδιώτες γιατρούς στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας με τους ίδιους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους με τους γιατρούς ΕΣΥ, τους έδωσε τη δυνατότητα να συνεργαστούν εθελοντικά με τις δημόσιες μονάδες υγείας με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών για 6 μήνες (με δυνατότητα 6μηνης παράτασης) με προνομιακούς όρους (μηνιαία αμοιβή 2000 ευρώ αφορολόγητα συν την αποζημίωση για εφημερίες, με δικαίωμα παράλληλης λειτουργίας του ιδιωτικού τους ιατρείου).

Η ανεπαρκής προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων όπως και η χρόνια υποστελέχωση της ΠΦΥ αλλά και των δημόσιων νοσοκομείων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης της υγείας, που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Η εξοικονόμηση κρατικών δαπανών και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα έχει προτεραιότητα και όχι η καθολική κάλυψη των αναγκών και η προστασία της υγείας μας.

Προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα ο αναγκαίος εμβολιασμός του πληθυσμού, ώστε να αναχαιτιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, είναι απαραίτητο να στελεχωθούν άμεσα -με προσλήψεις και όχι με μετακινήσεις – όλα τα εμβολιαστικά κέντρα. Όπως η συγκινητική εθελοντική προσφορά των συναδέλφων δεν πρέπει να αποκρύψει την χρόνια υποστελέχωση των μονάδων υγείας, έτσι και οεμβολιασμός δεν υποκαθιστά την ανάγκη θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Επιτακτική είναι η ανάγκη να ενισχυθεί ουσιαστικά και η ΠΦΥ, ώστε να μπορεί να συνεισφέρει στον ίδιο τον εμβολιασμό αλλά και στην παρακολούθηση των εμβολιασθέντων και των ήπιων κρουσμάτων.

Στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά και οι αυτοαπασχολούμενοιγιατροί με τους ίδιους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους με τους γιατρούς ΕΣΥ.