Μία ομάδα από εκπαιδευόμενους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου περιπλανήθηκε στον χρόνο μέσα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα της πόλης του Ρεθύμνου στις 06/05/2017.
Η περιπλάνηση ξεκίνησε από τον χώρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, όπου η υπεύθυνη του Μουσείου κ. Αναστασία Πλατύρραχου παρουσίασε τη φτιαγμένη με πολύ μεράκι συλλογή από εκθέματα του μουσείου που αναδεικνύουν τα παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως αυτό του χαλκουργού, του κουρέα, του σαμαροποιού, του πεταλωτή και του μαχαιροποιού, τα οποία αποτελούν και χαρακτηριστικά επαγγέλματα της Κρήτης, και απάντησε σε όλες τις απορίες των εκπαιδευομένων.
Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του αρθρογράφου – ερευνητή και προσφάτως συγγραφέα κ. Μάνου Γοργοράπτη, ο οποίος, αφού πρόβαλε ένα συγκινητικό βίντεο που ταξίδεψε τους εκπαιδευόμενους στο παλιό Ρέθυμνο μέσα από την καθημερινότητά τους, εστίασε σε τρεις σημαντικούς Ρεθεμνιώτες, τους οποίους αναφέρει η πένα του Παντελή Πρεβελάκη στο «Χρονικό μίας Πολιτείας», εξαιτίας του επαγγέλματός τους, όπως ο Γιαννακός Βλαστός (ή Γουτεμβέργης), πρωτοπόρος της Τυπογραφίας στο Ρέθυμνο, ο μαραγκός Ευάγγελος Μουνδριανάκης (ή Μουντρινός), που ήταν εκείνος που κατασκεύασε το περίφηµο µαντολίνο διαστάσεων 12µx4µx2µ, που παρέλασε στο καρναβάλι το 1915, και ο χαλκωματάς Στέργιος που έφτιαχνε καμπάνες ναών και ασχολήθηκε και με τον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Στη συνέχεια μετέφερε τους εκπαιδευομένους στις δεκαετίες του 1950 και 1960, συνδυάζοντας κατάλληλο φωτογραφικό υλικό με αφήγηση, και τους έκανε κοινωνούς αυτής της εποχής μέσα από ένα διαδραστικό χιουμοριστικό παιχνίδι φωτογραφίας με θεματική τα παλιά επαγγέλματα, όπου οι εκπαιδευόμενοι περιπλανήθηκαν στα σοκάκια της πόλης, χωρισμένοι σε ομάδες.
Σκοπός του εκπαιδευτικού περιπάτου ήταν η φωτογράφιση από τους εκπαιδευομένους μαγαζιών που λειτουργούσαν παλιότερα ως οπωροπωλεία, κουρεία, βιβλιοπωλεία, υφασματάδικα, ζαχαροπλαστεία κ.ά., με πυξίδα την πορεία μιας φανταστικής ηρωίδας, της Ρεθεμνιώτισσας νοικοκυράς Μαριγώς που έκανε στάσεις για τα ψώνια της οικογένειας… Σταματούσε στα μαγαζιά, πότε για να αγοράσει παγωτό για το παιδί της από τον Νικολαΐδη, πότε για να πάρει μυρωδάτο φρέσκο ψωμί από το φούρνο του Γιάννη Τζέλησι, αλλά και για να χαιρετήσει φυσικά και τον γείτονά της στο κουρείο απέναντι στο πηγάδι, τα οποία σήμερα λειτουργούν ως καφετέρια, μαγαζί για βότανα και ταξιδιωτικό πρακτορείο αντίστοιχα… πραγματοποιώντας συνολικά δεκατρείς στάσεις.
Ο πρώτος που επέστρεψε με όλες τις φωτογραφίες που ζητήθηκαν ήταν ο εκπαιδευόμενος Κώστας Παπαδάκης από τον Α’ Κύκλο που κέρδισε ως «έπαθλο» το βιβλίο του κ. Γοργοράπτη «Ρέθεμνος: Σημεία των Καιρών», στο οποίο παρουσιάζονται πολλές ρεθεμνιώτικες οικογένειες των περασμένων δεκαετιών, με πυρήνα το επάγγελμά τους, το οποίο στη συνέχεια δωρήθηκε στη βιβλιοθήκη του ΣΔΕ.
Η περιήγηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης που υλοποιείται στο ΣΔΕ Ρεθύμνου με τίτλο «Χρονικό μιας Πολιτείας», βασισμένου στο ομώνυμο έργο του Παντελή Πρεβελάκη, με συντονίστριες εκπαιδευτικούς τη διευθύντρια Αντωνίου Ειρήνη, υπεύθυνη του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού, και την Τασοπούλου Ανδριάνα, υπεύθυνη του Γλωσσικού Γραμματισμού.
Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη του μουσείου κ. Αναστασία Πλατύρραχου για τη ζεστή φιλοξενία και τον κ. Μάνο Γοργοράπτη για την άρτια επιμέλεια της παρουσίασης και του εκπαιδευτικού παιχνιδιού που παρήγαγε γνώση για τους εκπαιδευομένους με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο.
Η διευθύντρια ΣΔΕ Ρεθύμνου
Ειρήνη Αντωνίου