Ο πρώτος περιφερειακός διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κρήτης για παιδιά Δημοτικού με θέμα: “Η δική μου Πόλη” θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα Δ7 (έναρξη 10 π.μ.) στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.
Τον διαγωνισμό οργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, το Εργαστήριο Διδακτικής Θετικών Επιστήμων (Ε.Δ.Θ.Ε.) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης (W.R.O. Hellas) στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.
Στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν 17 ομάδες με συνολικά 75 μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει workshop για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την εκπαιδευτική ρομποτική.
Το πρόγραμμα του διαγωνισμού είναι:
•10 π.μ.: Εγγραφές και προετοιμασία ομάδων.
•11 π.μ.: Χαιρετισμοί – έναρξη.
•11.15 π.μ.: Παρουσίαση – Αξιολόγηση.
•12: ελαφρύ γεύμα για τους μαθητές.
•1.30 μ.μ.: Απονομή βραβείων – Λήξη.
Τον περιφερειακό διαγωνισμό στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρέθυμνο, καλούνται να παρακολουθήσουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται για την εκπαιδευτική ρομποτική. Περισσότερες πληροφορίες (κανόνες, κριτήρια βαθμολόγησης) μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.wrohellas.gr . Επιστημονικός υπεύθυνος Περιφέρειας κος Σίμος Αναγνωστάκης, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης E-mail: sanagn@edc.uoc.gr τηλ. 2831077623
O διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της νέας εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) και την ένταξή της στο σύστημα διδασκαλίας και εκπαίδευσης μαθητών στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά και δασκάλους και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, να αναπτύξουν το ταλέντο τους, τη φαντασία τους και τις επιστημονικές τους δεξιότητες για να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο η οποία θα προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού «H δική μου πόλη». Η αξιολόγηση του έργου κάθε ομάδας, αποτελούμενης από 3 έως 6 μαθητές, θα πραγματοποιηθεί από επιτροπή έγκριτων επιστημόνων με κριτήρια τη σύλληψη της ιδέας, τον προγραμματισμό, την κατασκευή, την παρουσίαση, τη λειτουργία της ομάδας και το σχεδιασμένο animation με το λογισμικό Scratch.