Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των ενεργειακών επιθεωρητών, που υλοποιούνται από τον περασμένο Φεβρουάριο, από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης – Περιφέρειας Κρήτης (ΚΕΚΑΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ), συνδιοργανώθηκε με τη Ν. Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ-ΤΔΚ, διάλεξη με θέμα «Σύγχρονες Τάσεις στη Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική και τον Ενεργειακό Σχεδιασμό Κτιρίων». Εισηγητής ήταν ο Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Παπαμανόλης.
Στην έναρξη της ενημερωτικής συνάντησης ο κ. Πίτερης Χαράλαμπος Δ/ντής Κατάρτισης του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, παρουσίασε δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες, σε θέματα Δια Βίου Εκπαίδευσης, μετά την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση και παρουσίασε στους παραβρισκόμενους τον Δρ. Παπαμανόλη Νικόλαο, ο οποίος συμμετέχει και ως εισηγητής στα προγράμματα εκπαίδευσης Ενεργειακών Επιθεωρητών. Εκπροσωπώντας τη Ν.Ε του ΤΕΕ/ΤΔΚ ο κ. Κρυοβρυσανάκης Ορέστης, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο φορέων και τόνισε την ανάγκη διάχυσης της πληροφόρησης σε ζητήματα ενεργειακής διαχείρισης των σύγχρονων κατασκευών.
Η διάλεξη περιελάμβανε: Σύντομη ιστορική αναδρομή της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής μέσα από έργα, που με τον σχεδιασμό και την κατασκευή τους, αποτέλεσαν σταθμούς στην εξέλιξή της, παρουσίαση σύγχρονων έργων, διάσημων κατά το πλείστον αρχιτεκτόνων, που χαρακτηρίζονται από καινοτόμες εφαρμογές συστημάτων και πρακτικών βέλτιστης διαχείρισης των περιβαλλοντικών επιδράσεων στο δομημένο περιβάλλον, παρουσίαση και σχολιασμό επιλογών που είναι κατάλληλες για τις κλιματικές και εν γένει περιβαλλοντικές συνθήκες στη χώρα μας.
Τα βασικά συμπεράσματα της διάλεξης συνοψίστηκαν στις διαπιστώσεις ότι οι σύγχρονες τάσεις σχεδιασμού και κατασκευής κτιρίων, ενσωματώνουν σε συνεχώς αυξανόμενο βαθμό τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Οι εξελίξεις στα υλικά, τις τεχνικές και τα συστήματα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής διευρύνουν σημαντικά το πεδίο και τις δυνατότητες εφαρμογών τους. Το ενδιαφέρον για τις εφαρμογές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής μετατοπίζεται σε ενεργητικά συστήματα. Τα σύγχρονα υπολογιστικά μέσα επιτρέπουν την ικανοποιητική προσομοίωση των εφαρμογών βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
Στην παρουσίαση αξιοποιήθηκε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από φωτογραφίες και video. Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε ερωτήσεις και παρεμβάσεις. Ο Δρ. Παπαμανόλης κατέληξε ότι «τα ζητήματα ενεργειακής διαχείρισης των σύγχρονων κατασκευών είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα και αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και λόγω των πρόσφατων μέτρων της πολιτείας για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στη χώρα μας».