ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Διαρροή πετρελαιοειδών στην Σαντορίνη από το «Olympus»!

Διαρροή πετρελαιοειδών έχει σημειωθεί στη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Αθηνιού, που βρίσκεται από την Πέμπτη 1η Αυγούστου το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο “Olympus”, σημαίας Κύπρου, το οποίο πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς-Μήλος-Σαντορίνη-Ρέθυμνο προσάραξε σε ύφαλο κοντά στο λιμάνι της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας που έγινε την Κυριακή 4 Αυγούστου το μεσημέρι, την 1η Αυγούστου η ανάδοχος εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων και προστασίας περιβάλλοντος περιμετρικά του πλοίου πόντισε πλωτό φράγμα συνολικού μήκους 400 μέτρων καθώς και δύο απορροφητικά μαξιλάρια για προληπτικούς λόγους. Το πρωί της Παρασκευής εντοπίστηκαν μέσα στο φράγμα ρύποι πετρελαιοειδών και σκουριά, ενώ τοποθετήθηκε δεύτερη σειρά πλωτού φράγματος μήκους 160 μέτρων, απορροφητικές πετσέτες και επιπλέον απορροφητικά φράγματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η περιοχή με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο μετά από επιθεώρηση στο πλοίο που έγινε στις 2 Αυγούστου δηλαδή την επομένη ημέρα της προσάραξης από εξουσιοδοτημένο επιθεωρητή Γραφείου Επιθεώρησης Πλοίων PARIS MOU της Σύρου, με τη συνδρομή δύο επιθεωρητών – ναυπηγών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά στο πλαίσιο εφαρμογής “PARIS MOU”, διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις – παρατηρήσεις στους τομείς της ασφάλειας ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα (SOLAS), γραμμής φόρτωσης (LOAD LINES), σύμβασης ναυτικής εργασίας ( MLC 2006), προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος (MARPOL & ISM CODE) οι οποίες δικαιολογούν την κράτηση του πλοίου, ενώ από την Λιμενική Αρχή κινήθηκε η διαδικασία επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης το «Olympus» προσέκρουσε σε ύφαλο κοντά στο λιμάνι της Σαντορίνης, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσει κάποιος από τους επιβάτες ή το πλήρωμα. Αμέσως μετά την πρόσκρουση το πλοίο μεθόρμισε στο λιμάνι του Αθηνιού. Εγινε επιθεώρηση από τοπικό κλιμάκιο επιθεώρησης πλοίων και ιδιώτη δύτη, μετά την ολοκλήρωση της οποίας διαπιστώθηκε η ύπαρξη ρωγμών και ανοιγμάτων μεγάλου μήκους στον εξωτερικό πυθμένα του διπύθμενου πλοίου. Από το Λιμεναρχείο της Θήρας που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας.

Το πλοίο απέπλευσε το βράδυ της Τετάρτης από το λιμάνι του Πειραιά για Μήλο-Σαντορίνη και Ρέθυμνο. Μετά την πρόσκρουση, αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι 52 επιβάτες, όλοι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με δήλωση του πλοιάρχου, 8 φορτηγά και 2 Ι.Χ.

Το πλοίο ναυπηγήθηκε στην Ιαπωνία το 1976. Το απέκτησε η «Sea Speed Lines» τον Ιούνιο του 2018 μέσω πλειστηριασμού. Τον Μάρτιο του 2012 ναυλώθηκε στη ρεθυμνιώτικη «Cretan Ferries» και δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιάς – Ρέθυμνο μόλις για 2 μήνες, καθώς μετά βγήκε εκτός δρομολογίων λόγω σοβαρής μηχανικής βλάβης.

Πηγή efsyn.gr