ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΑΛΑ

Διατροφικός οδηγός για τις ημέρες των Χριστουγέννων

Της Διαιτολόγου – Διατροφολόγου
Καλλιόπης Στάλα

Τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια εορταστική περίοδος του χρόνου. Είναι η περίοδος που ο περισσότερος κόσμος βλέπει αύξηση στο βάρος του με το πέρας αυτής.  

Είναι λογικό πως αυτές τις ημέρες όλοι χαλαρώνουν, βρίσκονται με αγαπημένα τους πρόσωπα, πηγαίνουν βόλτες και όλα αυτά τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από φαγητό και αλκοόλ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους κατά 2 με 3 κιλά μέσο όρο μέχρι το τέλος των εορτών. Συνέπεια αυτού, είναι να μας πιάνει πανικός και να προσπαθούμε μετά, με ανορθόδοξους τρόπους να χάσουμε ΑΜΕΣΑ τα κιλά που πήραμε στις γιορτές, κάνοντας αυστηρές, χημικές δίαιτες η ακόμα και αφαγία.

Μπορώ τελικά να έχω τον έλεγχο της διατροφής μου αυτές τις ημέρες; Τι να προτιμήσω να φάω σε ένα εορταστικό τραπέζι; Γίνεται να περάσουν οι γιορτές και το βάρος μου να μην αυξηθεί; Και αν τελικά δεν τα καταφέρω τι κάνω; Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά και να απαντήσουμε σε όλα.

Οι ημέρες πριν τα Χριστούγεννα

Βρισκόμαστε σχεδόν 3 εβδομάδες πριν από τις γιορτές, τι μπορούμε να κάνουμε;

Σίγουρα, όχι ακραία πράγματα. Γενικά δεν ακολουθούμε τη λογική ότι κάνουμε τώρα μια πολύ αυστηρή διατροφή ώστε να μπορέσουμε να φάμε ελεύθερα στις γιορτές. Συνεχίζουμε να τρώμε κανονικά, προσέχοντας όμως δυο πράγματα. Πρώτον, περιορίζουμε αρκετά την κατανάλωση ζάχαρης, εφόσον ξέρουμε ότι τις ημέρες των εορτών τα γλυκά και τα αναψυκτικά θα υπάρχουν άφθοναστο τραπέζι. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το αλκοόλ. Ας περιορίσουμε την κατανάλωση του αυτές τις ημέρες, διότι σίγουρα στις γιορτές θα πιούμε ένα-δυο-τρία ποτήρια παραπάνω.

Κατά τη διάρκεια των εορταστικών τραπεζιών

Και φτάνουμε στις γιορτινές ημέρες. Περιγράφοντας μία τυπική εορταστική ημέρα θα σας πω το εξής: Σας συμβουλεύω η ημέρα σας να ξεκινήσει με το πρωινό γεύμα. Δεν θα το παραλείψετε σκεπτόμενοι ότι σε λίγες ώρες θα πάτε στο τραπέζι να φάτε. Το πρωινό θα σας ρυθμίσει όλη την ημέρα.

Έπειτα, το ιδανικό θα είναι να κάνετε λίγη άσκηση. Αυτή θα μπορούσε να είναι ένας γρήγορος περίπατος, είτε λίγο γυμναστική στο σπίτι. Στη συνέχεια καταναλώστε ένα φρούτο μαζί με μερικούς ωμούς ξηρούς καρπούς, για να σας ρυθμίσει την πείνα. Και ήρθε η ώρα του γεύματος. Εκεί καλό είναι να επιλέξουμε τι θα φάμε. Το ότι θα γίνει υπερκατανάλωση θερμίδων είναι δεδομένο. Αυτό όμως που μπορούμε ένα κάνουμε είναι να επιλέξουμε τι είδους θερμίδες θα είναι αυτές που πάρουμε.

Ξεκινώντας απ’ το κρέας, προτιμήστε γαλοπούλα ή κοτόπουλο και αφαιρέστε την πέτσα. Αν επιλέξετε χοιρινό, έχετε στο μυαλό σας πως έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος, οπότε καλό είναι να φάτε λίγο λιγότερο. Όσον αφορά στη γέμιση της γαλοπούλας/κοτόπουλου, εκεί χρειάζεται ένα μέτρο διότι δεν είναι ένα απλό ρύζι. Περιέχει ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και βούτυρο. Με σύνεση θα πρέπει να είναι και η κατανάλωση των ορεκτικών (τυριά, τυροπιτάκια, χορτοπιτάκια κτλ…)

Φυσικά δεν ξεχνάμε να υπάρχει πάντα σαλάτα στο τραπέζι, προσέχοντας όμως τις διάφορες σως. Προτιμήστε να φτιάξετε μια σάλτσα με γιαούρτι αντί για μαγιονέζα ή χρησιμοποιήστε μηλόξιδο/βαλσαμικό /λεμόνι. 

*Διατροφική συμβουλή: Μην είστε με το πιρούνι στο χέρι και τσιμπολογάτε από πιατέλα σε πιατέλα. Θα το χάσετε το παιχνίδι.

Γεμίστε το πιάτο σας από την αρχή και καταναλώστε μόνο αυτά που έχετε μπροστά σας. Ο τρόπος που θα στήσετε το πιάτο σας έχει ως εξής: Θα χωρίσετε το πιάτο στη μέση και το μισό θα το γεμίστε με σαλάτα ή ότι άλλο λαχανικό υπάρχει στο τραπέζι. Το υπόλοιπο μισό πιάτο θα το χωρίσετε ξανά στα δυο και στο ένα μέρος θα βάλετε τις πρωτεϊνούχες τροφές (γαλοπούλα, κοτόπουλο, χοιρινό, τυρί, αυγό κτλ) και στο τελευταίο κομμάτι θα βάλετε τις αμυλούχες τροφές (γέμιση, πατάτες, πίτες, ψωμί κτλ). Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε δοκιμάσει απ’ όλα, χωρίς να έχετε ξεφύγει στις ποσότητες.

Όταν τελειώσουμε το φαγητό, έρχεται η ώρα του γλυκού, όπου εκεί γίνεται μάχη! Τι να επιλέξουμε; Εάν στο τραπέζι υπάρχουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, τούρτα ή άλλα γλυκά, δεν είναι ανάγκη να τα δοκιμάσετε όλα. Καταναλώστε αυτό που πραγματικά σας αρέσει ή αυτό που δεν βρίσκετε όλες τις ημέρες του χρόνου.

Τέλος, όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ, προτιμήστε το κρασί και την μπύρα.

Και μετά τις γιορτές τι κάνω;

Αν τελικά δεν καταφέρετε να συγκρατηθείτε, και η ζυγαριά δείξει λίγο παραπάνω, δεν χρειάζεται πανικός ούτε ακραίες παρεμβάσεις (υποθερμιδικές διατροφές, χημικές δίαιτες, αφαγίες).

Τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι : 

  • Αυξήσετε λίγο περισσότερο την κατανάλωση του νερού.
  • Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
  • Βάλτε ξανά στη διατροφή σας το ψάρι, τα όσπρια και τα λαδερά, που λίγο τα είχαμε ξεχάσει τις προηγούμενες ημέρες.
  • Περιορίστε για λίγες μέρες το κρέας (το χορτάσαμε άλλωστε μέσα στις γιορτές).
  • Και φυσικά ξεκινάτε ξανά -εάν την είχατε διακόψει- την γυμναστική σας.

Κάνοντας αυτά τα απλά πράγματα, να είστε σίγουροι πως μέσα σε λίγες ημέρες, το βάρος σας θα επανέλθει σε αυτό που ήταν πριν από τις γιορτές, χωρίς να έχετε ταλαιπωρήσει τον οργανισμό σας. 

Όπως και να έχει, οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι ημέρες χαράς. Να τις απολαυσετε μαζί με αγαπημένα σας πρόσωπα.

Καλές γιορτές σας εύχομαι, με υγεία!!