ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Διερεύνηση χωροθέτησης πλωτών αιολικών πάρκων στην Κρήτη

«Η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδιαίτερα της (υπεράκτιας) πλωτής αιολικής ενέργειας αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την Κρήτη» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης επί Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης στη διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Interreg Med BLUE DEAL.

Το έργο υλοποιείται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης συμμετέχει ως συνδεδεμένος εταίρος και η Κρήτη έχει επιλεγεί ως μία από τις πιλοτικές περιοχές του έργου.

Στόχος του έργου είναι η πρόταση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου ανάπτυξης της «γαλάζιας ενέργειας» στο νησί με επίκεντρο τα πλωτά αιολικά πάρκα στο νησί (μέχρι ακτίνα 80 km περιμετρικά καθώς οι πλωτές ανεμογεννήτριες είναι ορατές μέχρι και 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή) και η εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Μάρκος Δαμασιώτης Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Νίκος Ζωγραφάκης από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης, Δρ. Νίκος Στεφανάτος Προϊστάμενος Τμήματος Αιολικής Ενέργειας ΚΑΠΕ και οι επιστημονικοί συνεργάτες της Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΚΑΠΕ Κατερίνα Σφακιανάκη, Δρ Χριστόφορος Περάκης και Δήμητρα Μαπρκούτα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης στην εισαγωγή του τόνισε ότι ο μετασχηματισμός της ενεργειακής βιομηχανίας θα αλλάξει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων και τη γεωπολιτική ισχύ για πάντα. Το κλειδί είναι η πρόσβαση σε φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια. Η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό στις ΑΠΕ και τις επιπλέον προοπτικές που ανοίγει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη νέα στρατηγική για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Η θαλάσσια αιολική ενέργεια αναμένεται να είναι η σημαντικότερη πηγή ηλεκτρισμού στην Ευρώπη το 2040.

Αρχικά έγινε μια σύντομη παρουσίαση του έργου και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται (χωροθέτηση των πλωτών αιολικών πάρκων, τεχνολογία, προστασία περιβάλλοντος, γραμμές ναυσιπλοΐας) αλλά και στο κόστος μιας τέτοιας επένδυσης.

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μοντέλου ανάπτυξης για την «γαλάζια ενέργεια» ώστε να δώσει την δυνατότητα να ενσωματωθεί στον ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού.