ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Διερευνητική αποστολή της LIBE στην Ελλάδα – Ζητά να δει Μητσοτάκη και Ράμμο

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει την επίσκεψη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) στην Ελλάδα, αποκαλύπτει με ανάρτησή του στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε ο κ. Παπαδημούλης, «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να ακυρώσει την επίσκεψη της LIBE», γεγονός που αποδεικνύει την κατάσταση πανικού στην οποία βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της επικείμενης επίσκεψης.

«Στο Προεδρείο του ΕΚ (Αριστερά-Σοσιαλιστές-Πράσινοι- Renew) είπαμε ΟΧΙ στην μεθόδευση! Η αποστολή του ΕΚ κ ο διάλογος για το κράτους δικαίου, θα γίνει. Ελπίζω να μην κρυφτούν οι αρμόδιοι!», προσθέτει ο κ. Παπαδημούλης.

Πότε θα βρεθεί η LIBE στην Αθήνα

Ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) θα βρεθούν στην Αθήνα από τις 6 μέχρι τις 8 Μαρτίου, προκειμένου να εξετάσει θέματα και καταγγελίες που απασχολούν την επικαιρότητα στη χώρα.

Ειδικότερα, έξι μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με επικεφαλής την Σόφι Ιντ’ Βελντ, πρόκειται να βρεθούν στην Αθήνα σε μία διερευνητική αποστολή, ενώ προτίθενται να συναντηθούν με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Στόχος της αποστολής είναι να πραγματοποιηθεί απολογισμός των τελευταίων εξελίξεων στην χώρα, σε συνέχεια και του έργου της ομάδας εργασίας για την δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα (DRFMG) για την κατάσταση στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση του κράτους δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ελευθερία του Τύπου.

Πρόκειται για τους Sophie In’ t Veld (RENEW, Ολλανδία), Isabel Wiseler- Lima (ΕΛΚ, Λουξεμβούργο), Katarina Barley (Σοσιαλιστές, Γερμανία), Gwendoline Delbos- Corfield (Πράσινοι, Γαλλία), Patricia Chagnon (ID, Γαλλία) και Κώστα Αρβανίτη (Αριστερά, Ελλάδα).

Οι παραπάνω ευρωβουλευτές, έχουν προγραμματίσει συναντήσεις με εκπροσώπους κρατικών και ανεξάρτητων αρχών, όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής τους περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με δημοσιογράφους, ΜΚΟ και την κοινωνία των πολιτών (συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου της οικογένειας του δολοφονημένου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ), καθώς και με την ηγεσία της αστυνομίας, του Frontex, και του Οργανισμού της ΕΕ για το Άσυλο.

Η επικεφαλής της αποστολής θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την τελευταία μέρα της επίσκεψης (8/3).

Αναλυτικά το προσχέδιο (draft) του προγράμματος

6 Μαρτίου

15.00-17.00: Στρογγυλή τράπεζα με ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας και κατά της διαφθοράς.

16.15: Δεύτερος γύρος συζητήσεων με θέμα τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

17:45: Συνάντηση με δημοσιογράφους (πρώτος γύρος συζητήσεων: Δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθεροτυπία, θεμελιώδη δικαιώματα. Δεύτερος γύρος συζητήσεων: Ασφάλεια δημοσιογράφων, προστασία από κακόβουλο λογισμικό)

19:00-19:45: Συνάντηση με εκπροσώπους της οικογένειας Καραϊβάζ

19.00-19.45: Συνάντηση με την Ελένη Τουλουπάκη

7 Μαρτίου

8.30 – 9.15: Συνάντηση με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα

9.15 – 10.00: Συνάντηση με εκπροσώπους της συνοριοφυλακής

10.15-11.00: Συνάντηση με το γραφείο θεμελιωδών δικαιωμάτων της FRONTEX

11.30-12.15: Συνάντηση με Αλεξάνδρα Ρογκάκου και εκπροσώπους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

12.15-13.00: Συνάντηση με τον Κων/νο Μενουδάκο, πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

13.00-14.00: Συνάντηση με τον Χρήστο Ράμμο και εκπροσώπους της ΑΔΑΕ

Η επιτροπή περιμένει επιβεβαίωση για συναντήσεις με την ΠτΔ, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

15.00-16.00: Συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

17.45-18.30: Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών

18.30-19.15: Συνάντηση με τον Ανδρέα Ποττάκη, τον διαμεσολαβητή και την Μαρία Γαβουνέλη από την ΕλΕΔΑ

19.15-19.45: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσό (αναμονή για επιβεβαίωση)

8 Μαρτίου

8.30-9.30: Συζήτηση με ευρωβουλευτές από άλλα κόμματα και από σχετικές επιτροπές

9.30-10.15: Συνάντηση με τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και με εκπροσώπους της ΕΥΠ

10.45–11.30: Συνάντηση με τον κο. Καλέα, επικεφαλής Εθνικής Υπηρεσίας Ασύλου και με εκπροσώπους του Οργανισμού της ΕΕ για το Άσυλο

11:45 ‐ 12:30: Συνέντευξη Τύπου