Ποινή φυλάκισης 13 χρόνων η ποινή για τον Μιχαλολιάκο και τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ισόβια στον Ρουπακιά για τη δολοφονία Φύσσα.
Με καθυστέρηση μίας ώρας από την προκαθορισμένη, η συνεδρίαση του δικαστηρίου ξεκίνησε, με το προεδρείο να ανεβαίνει στην έδρα και την Μαρία Λεπενιώτη να ανακοινώνει την απόφαση επί των ποινών των καταδικασθέντων για διεύθυνση, συμμετοχή και δράση στην εγκληματική οργάνωση.
Μετά την εκφώνηση των ονομάτων των καταδικασθέντων (10 εξ αυτών παρόντες στην αίθουσα) ανακοίνωσε τις ποινές.
Αναλυτικά οι ποινές που ανακοίνωσε το δικαστήριο:
- Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον Νίκο Μιχαλολιάκο διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλο 1 έτος φυλάκιση (συν 1.000 ευρώ) για παράνομη οπλοκατοχή.
- Ολόκληρη η διευθυντική ομάδα της ΧΑ (Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής) έλαβε ποινή κάθειρξης 13 ετών εκτός από τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο που καταδικάσθηκε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών
- Στους διευθυντές της οργάνωσης που είχαν και παράνομη οπλοκατοχή (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής και Παππάς), επιβλήθηκε -εκτός από τα 13 χρόνια κάθειρξης- ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 1 έτος και χρηματική ποινή.
- Ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Γιώργο Ρουπακιά για ανθρωποκτονία στην υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και 10 έτη κάθειρξη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Παράλληλα, επιβλήθηκε και ποινή φυλάκισης 4 ετών για οπλοκατοχή και ακόμη 4 χρόνια για οπλοχρησία.
- Οι υπόλοιποι συμμέτοχοι στην υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από 6 ως 8 χρόνια, ενώ για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση από 3 έως 6 χρόνια.
- Ποινή κάθειρξης 7 ετών στους Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Νίκο Κούζηλο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
- Ποινή κάθειρξης 6 ετών στους Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρη Κουκούτση
- Ποινή κάθειρξης 5 ετών στους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Ευστ. Μπούκουρα, Ν. Μίχο και Μιχ. Αρβανίτη στους οποίους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό
- Ποινή κάθειρξης 8 ετών στον πυρηνάρχη Νίκαιας, Γ. Πατέλη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία και άλλα 6 έτη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
- Ποινή κάθειρξης 8 ετών στον πυρηνάρχη Περάματος Αν. Πανταζή για απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγυπτίων ψαράδων, 6 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και 2 ετών για κάθε μία από τις τρεις σωματικές βλάβες που του έχουν αποδοθεί από την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ
- Στην υπόθεση των Αιγυπτίων ψαράδων, από τους 5 καταδικασθέντες οι 4 έλαβαν ποινή κάθειρξης 3 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας και 6 έτη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ο πέμπτος, πυρηνάρχης Περάματος, Αν. Πανταζής, έλαβε αντίστοιχα 6 έτη και 8 χρόνια, όπως προαναφέρθηκε.
- Για την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και οι 4 κατηγορούμενοι έλαβαν ποινή φυλάκισης 2 ετών για κάθε μία από τις 3 επικίνδυνες σωματικές βλάβες, φυλάκιση 10 μηνών για διατάραξη οικιακής ειρήνης και 16 μήνες για παράνομη οπλοκατοχή.
Πλέον, έπειτα και από την ανακοίνωση της απόφασης για τις ποινές, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου αναμένεται να ανακοινώσει την πρότασή της για το κατά πόσο η έφεση που θα ασκηθεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης έχει ανασταλτική δύναμη, πρόταση στην οποία θα τοποθετηθούν οι δικηγόροι.
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως, Αδαμαντίας Οικονόμου για κάθειρξη 13 ετών στα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης και για ισόβια στον Ρουπακιά. Πρότεινε για τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση -ανάμεσά τους και τους βουλευτές Ηλιόπουλο, Μπαρμπαρούση, Ζαρούλια, Γρέγο, Ζησιμόπουλος, Κουζηλος, Κουκούτσης- την επιβολή ποινής κάθειρξης 7 έτη, ενώ σε όσους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό -βουλευτές και μη- (όπως οι Αλεξόπουλος, Αρβανίτης, Μίχος και Μπούκουρας) να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης 5 έτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης είχε τοποθετηθεί από την Τρίτη σχετικά με τις ποινές που αναμένονταν γράφοντας:
“Όπως αναμενόταν, η πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών είναι ποινές μικρότερες των ανώτατων προβλεπομένων. 13 έτη κάθειρξη για τους 7 διευθυντές (με ανωτατη ποινή 15 έτη κάθειρξης), 7 έτη κάθειρξης για τους ενταχθέντες (με ανώτατη ποινή 10 έτη κάθειρξης), 5 έτη κάθειρξης για τους ενταχθέντες με ελαφρυντικά (με ανώτατη ποινή 6 έτη κάθειρξης). Στην δολοφονία Φύσσα, εκτός του Ρουπακιά που προτείνονται ισόβια, στους συνεργούς χωρίς ελαφρυντικά 8 έτη κάθειρξης και στους συνεργούς χωρίς ελαφρυντικά 6 έτη κάθειρξης. Στην απόπειρα δολοφονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ, 10 έτη κάθειρξης στον Πανταζή και 7 έτη κάθειρξης στους υπόλοιπους δράστες που έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά. Στην υπόθεση του ΠΑΜΕ, αστείες ποινές 10 και 6 μηνών φυλάκισης. Για τις συνέργειες και τις απόπειρες στις ανθρωποκτονίες, οι ποινές θα μπορούσαν να φτάσουν τα 15 έτη (την αναγνωρίζει αυτή τη δυνατότητα η εισαγγελέας προτείνοντας 10 έτη κάθειρξης στον Πανταζή για απόπειρα ανθρωποκτονίας, δηλαδή άνω των 8 ετών, κατ’ άρθρο 83 περ. α’ ΠΚ). Συνειδητά λοιπόν χαμηλότερες ποινές, ιδίως για τα επιμέρους κακουργήματα”.
Παρούσα στην αίθουσα μαζί με τον σύζυγό της και η Μάγδα Φύσσα, η οποία δεν έχει λείψει στιγμή από τη μακρά αυτή δικαστική διαδικασία.
To σύνολο της απόφασης όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα
Καταδικάζεται χωρίς ελαφρυντικά η διευθυντική ομάδα της ΧΑ, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της Νίκος Μιχαλολιάκος και οι Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Το ίδιο συνέβη και για το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά και όσους ακόμα εμπλέκονταν στη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού, ενώ δεν αναγνωρίστηκαν ούτε ελαφρυντικά για τους επιτιθέμενους στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.
Kανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε και στους Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση. Η ποινή τους θα κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια.
Αντίστοιχα, στο Γ. Ρουπακιά – εκτός από την ισόβια κάθειρξη και τα 10 χρόνια για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση- επιβλήθηκε και ποινή φυλάκισης 4 ετών για οπλοκατοχή και ακόμη 4 χρόνια για οπλοχρησία.
Αναγνώριση ελαφρυντικών
Ελαφρυντικά από την άλλη χορηγήθηκαν σε όσους έκρινε το δικαστήριο πως είχαν μικρή συμμετοχή την εγκληματική οργάνωση, ενώ από τους πρώην βουλευτές, ελαφρυντικά έλαβαν οι Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αβράμης Αρβανίτης και Νίκος Μίχος.
Ειδικότερα:
– Οι βουλευτές Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος λαμβάνουν το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
– Στον Νικ. Μίχο αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.
– Ο Μιχ. Αρβανίτης λαμβάνει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Στους καταδικασθέντες για ένταξη και υπόθεση του Παύλου Φύσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Τέλος, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).