ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΤΣΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ

Δήμος Αγίου Βασιλείου: Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία

Αντώνης Τσουρδαλάκης
Υπεύθυνος Παιδείας δήμου Αγίου Βασιλείου – Διευθυντής Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Σπηλίου

Σε τελικό στάδιο, υπογραφής, βρίσκεται η ΚΥΑ των Υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομίας, που αφορά στην ίδρυση του  Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) στο δήμο Αγίου Βασιλείου και το οποίο αποτελεί την πέμπτη κατά σειρά, νέα, δομή εκπαίδευσης για την περιοχή.   

Το σχετικό αίτημα προωθείται από το Δήμο Αγίου Βασιλείου και το τμήμα Παιδείας. Πρόκειται για μεγαλεπήβολο στόχο τον οποίο διεκδικούμε εδώ και καιρό και για τον οποίο απαιτήθηκε συστηματική δουλειά και σοβαρή τεκμηρίωση. Για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού έχουμε συντάξει ειδική μελέτη – πρόταση  που θεμελιώνει την αναγκαιότητα ίδρυσης αλλά και αναδεικνύει τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει η περιοχή, επικαλούμενοι τη συμβολή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ως γνωστόν, μέσω της δράσης των ΚEΠEA,  Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) όπως ονομάζονταν παλαιότερα,  αναπτύσσονται, προωθούνται και υλοποιούνται πρότυπες μέθοδοι εκπαίδευσης με γνώμονα τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη

Γνωρίζουμε, όλοι, ότι το περιβάλλον και η αειφορία αποτελούν τομείς ζωτικής σημασίας στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, ο οποίος διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αφορούν στο σπάνιο φυσικό περιβάλλον, στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και στη σημαντική ιστορία από την αρχαιότητα έως σήμερα. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν υπάρχει σχετικός φορέας, έως τώρα,  ο οποίος να έχει ως αντικείμενο τη μελέτη και ανάδειξη των ιδιαίτερων αυτών χαρακτηριστικών.  Τώρα, και μέσω του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, θα μπορούμε με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα να εκπαιδεύουμε, να ενημερώνουμε, να ευαισθητοποιούμε νέους  και κάθε ηλικίας ανθρώπους, όχι μόνο από την περιοχή μας  αλλά από όλη την Ελλάδα, για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφύλαξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας  όχι μόνο στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας ενός τόπου αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας. Έτσι θα μπορούμε να τους εμπνέουμε και να τους παροτρύνουμε να αναλάβουν δράση για ένα ποιοτικότερο παρόν αλλά και μέλλον.  Είναι εξίσου σημαντικό, επίσης, το γεγονός, ότι η ίδρυση του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Αγίου Βασιλείου έρχεται σε μια εποχή που τα φαινόμενα και οι επιπτώσεις απόρροια της κλιματικής αλλαγής (πυρκαγιές κ.α.) αρχίζουν να εμφανίζονται ολοένα και  συχνότερα και στην περιοχή μας.