ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Δήμος Αμαρίου: Αυτοψία κλιμακίου ΣΕΔΗΚ και Ινστιτούτου Ελιάς στις πυρόπληκτες περιοχές για οδηγίες φροντίδας των ελαιόδεντρων που δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς

ναργιλέδες και αξεσουάρ στο Ρέθυμνο

Κλιμάκιο εξειδικευμένων επιστημόνων από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, υποδέχτηκε την περασμένη Πέμπτη στο γραφείο του ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός.

Στην συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες αναφορικά με τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου στην περιοχή του Δήμου Αμαρίου και πιο συγκεκριμένα στα υπεραιωνόβια δέντρα της χοντροελιάς στην Αμπαδιά, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, κ. Νίκος Μιχελάκης, ο ερευνητής του Ινστιτούτου, κ. Γιώργος Καμπούρης, ο Οικονομικός Γραμματέας του ΣΕΔΗΚ, κ. Σταύρος Σταυρουλάκης, καθώς και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμαρίου και Γραμματέας Παραγωγής του ΣΕΔΗΚ, κ. Βασίλης Κλάδος.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, το κλιμάκιο των εξειδικευμένων επιστημόνων, συνοδευόμενο από τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Αμαρίου, κ. Βασίλη Κλάδο και τον γεωπόνο που υπηρετεί στον Δήμο Αμαρίου κ. Μανώλη Βουμβουλάκη, επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές πραγματοποιώντας αυτοψία, με σκοπό την τεκμηρίωση της καταστροφής και την εξέταση των όποιων δυνατοτήτων αναβίωσης των ελαιόδεντρων που δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα από το σύστημα Copernicus, κάηκαν περίπου 11.000 στρέμματα γης, εκ των οποίων τα 5.000 στρέμματα αφορούν ελαιώνες και τα υπόλοιπα βοσκότοπους, αμπέλια κ.α. Υπολογίζεται ωστόσο ότι με την ολοκλήρωση της καταγραφής, αυτοί οι αριθμοί ενδέχεται να διαφοροποιούνται προς τα πάνω, αγγίζοντας τα 15.000 στρέμματα γης, εκ των οποίων τα 7.000 στρέμματα αφορούν ελαιώνες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, «Η καταστροφή των υπεραιωνόβιων δέντρων της χοντροελιάς στην Αμπαδιά αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα για την περιοχή μας. Η απώλεια αυτών των υπεραιωνόβιων δέντρων είναι πραγματικά θλιβερή, καθώς δεν ήταν απλώς μέρος της φυσικής μας κληρονομιάς, αλλά είχαν και τεράστια πολιτιστική και οικονομική σημασία για τους κατοίκους. Με την επιστημονική υποστήριξη του ΣΕΔΗΚ και του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, θα προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε τις όποιες δυνατότητες παρέμβασης και να δώσουμε στους παραγωγούς μας σημαντικές κατευθύνσεις για την φροντίδα των ελαιόδεντρων που δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς».