ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Διπλωματικός «πυρετός» στην Ουκρανία

Συμπληρώνεται δεύτερη εβδομάδα στην πολεμική σύρραξη. Η κατάσταση στα μέτωπα και στο διπλωματικό πεδίο. Τα μηνύματα του Ουκρανού προέδρου. Η απομάκρυνση των αμάχων.

Δύο εβδομάδες συμπληρώνονται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.

Οι διπλωματικές προσπάθειες έχουν πάρει φωτιά με την Τουρκία να επιθυμεί να παίξει κομβικό ρόλο φιλοξενώντας το πρωί της Πέμπτης κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας (Σεργκέι Λαβρόφ και Νμίτρο Κουλέμπα) στην Αττάλεια με τη μεσολάβηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το ραντεβού των δύο εκπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών δεν αναμένεται να οδηγήσει σε άμεση λύση ωστόσο όλοι εύχονται να υπάρξει πρόοδος αν και τα μηνύματα από την ουκρανική πλευρά δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών φρόντισε για αυτό υποβαθμίζοντας το τετ α τετ με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σε ανάρτησή του στο facebook ότι δεν έχει υψηλές προσδοκίες από την προγραμματισμένη συνάντηση στην Αττάλεια.

«Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» ανέφερε σημειώνοντας παράλληλα ότι η ουκρανική πλευρά εργάζεται σκληρά για είναι όσο πιο αποτελεσματικές γίνεται οι συνομιλίες.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ηγετών θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι γνωστοποίησε ότι θα ταξιδέψει στην Αττάλεια αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συζητήσει με τους υπουργούς το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας.

Συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά, στις Βερσαλλίες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συνεδριάζουν ατύπως.

Στόχος της συνόδου είναι να συμφωνήσουν οι 27 ως προς το τι θα πράξουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ως προς τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες, το ζήτημα της υποδοχής των προσφύγων, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, οι προσπάθειες για άμεση παύση του πυρός και οι σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία αλλά και με τη Γεωργία και την Μολδαβία.

Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ζητήματα, το βασικό θέμα των διαβουλεύσεων αναμένεται πως θα είναι η γενικότερη απεξάρτηση από την Ρωσία. Το ενεργειακό είναι το βασικό ζήτημα όπου η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η ΕΕ να αναλάβει από κοινού το εκ του ασφαλούς σημαντικό κόστος της απεξάρτησης των κρατών μελών της από τις ρωσικές προμήθειες. Η γαλλική διπλωματία κάνει λόγο για ένα σχέδιο ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας οι πόροι του οποίου θα πρέπει να προέλθουν από κοινό δανεισμό, όπως συνέβη άλλωστε και με το σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού. Αντιστοίχως οι 27 αναμένεται να συζητήσουν και το πώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του εμπάργκο κατά της Ρωσίας στον επισιτιστικό τομέα αρχής γενομένης από τις ελλείψεις που αναμένεται να υπάρξουν στα σιτηρά.

Τέλος οι 27 αναμένεται να διαβουλευτούν και ως προς το ζήτημα της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Μεταξύ των θεμάτων είναι και αυτό της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης ταχείας παρέμβασης, όπως άλλωστε και το ζήτημα της αύξησης των αμυντικών δαπανών και των δημοσιονομικών επιπτώσεων της.