Το αδιέξοδο της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα επισημαίνει πλέον και το ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι τα στελέχη του ήταν οι αρχιτέκτονες της βαθύτερης ύφεσης που γνώρισε ποτέ η ελληνική κοινωνία.
Και όσο για την αιτία του αδιεξόδου; Μία λάθος στατιστική εκτίμηση για την αντιστοιχία μέτρων λιτότητας και ύφεσης. Συγκεκριμένα, στη σελίδα 41 των τελευταίων προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία υπάρχει ένα παράρτημα, στο οποίο εξηγείται γιατί το Ταμείο έπεσε έξω στις προβλέψεις του για την ύφεση.
Όπως εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης, μέχρι σήμερα το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις έπαιρναν υπόψιν τους τη στατιστική πραγματικότητα των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με την οποία υπήρχε η εξής αναλογία-αντιστοιχεία μέτρων λιτότητας και ύφεσης: για κάθε 1 δισ. μέτρων λιτότητας αντιστοιχούσε μισή μονάδα «ψαλίδι» στην ανάπτυξη.
Όμως, η πράξη έδειξε ότι στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ότι η αναλογία αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα έδειξε ότι για κάθε 1 δισ. μέτρων το «ψαλίδι» ήταν κατά 0,9 έως 1,7 φορές μεγαλύτερο.
Έτσι, λοιπόν εξηγείται γιατί το ΔΝΤ προέβλεπε για την Ελλάδα το 2011 ύφεση μόλις 1,1% και τελικά ανήλθε σε 7,1%! Το ίδιο έξω έπεσε και για τις προβλέψεις του 2010 και όλα δείχνουν ότι εκτός πέφτει και για το 2012.
Συνολικά στη διετία 2010-2011 οι προβλέψεις του ΔΝΤ είχαν απόκλιση περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πραγματικότητα.
Πάντως, όπως παραδέχθηκε χθες ο επικεφαλής δημοσιονομικών θεμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη σύνοδο του Τόκιο, το Ταμείο είναι κατά της λήψης αυστηρών μέτρων λιτότητας και υπέρ της σταδιακής δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να μην υπάρχουν επιπτώσεις δυσμενείς στην ανάπτυξη.
Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας -και κατά συνέπεια της Κύπρου- δεν υπάρχει άλλος δρόμος, καθώς, όπως είπε, οι αγορές είχαν κλείσει την πόρτα στη χρηματοδότηση των χωρών αυτών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για άμεσα και πιο σκληρά μέτρα.