Στο πλαίσιο της υλοποίησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης σχετικά με την αντιμετώπιση της «εισβολής» των βιομηχανικών ΑΠΕ στην περιοχή του Δήμου Ρεθύμνης και προκειμένου να συμπληρωθεί και να εξειδικευθεί η συγκεκριμένη απόφαση, πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο δύο συναντήσεις, στο πλαίσιο της διευρυμένης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στις οποίες συμμετείχαν τα Μέλη της Επιτροπής , Εκπρόσωποι των κατοίκων των περιοχών εγκατάστασης ΑΠΕ καθώς και Εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, και η δεύτερη στις 19 Οκτωβρίου 2012, στην οποία μετείχε και ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Ρεθύμνης, με μοναδικό θέμα συζήτησης τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος των Βιομηχανικών ΑΠΕ και την κατάρτιση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης και διαχείρισης του.
Στη συγκεκριμένη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς το θέμα και διατυπώθηκαν συγκλίνουσες απόψεις που επικεντρώθηκαν στις σοβαρές ενστάσεις όλων μας επί του τρόπου που συντελείται η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιοχή μας και η σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων στο περιεχόμενο του σχετικού Ψηφίσματος που εξέδωσε το Δ.Σ. Ρεθύμνου κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του .
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, τονίστηκε ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποκτά πλέον το χαρακτήρα της Επιτροπής εργασιών και δράσης επί του θέματος και έγινε από κοινού παραδεκτό ότι απαιτείται συστηματική παρακολούθηση του θέματος γι αυτό και ορίστηκε συντονιστής των ενεργειών που θ ‘ακολουθηθούν από τον Δήμο Ρεθύμνης, όπως ορίστηκε και ο νομικός σύμβουλος που θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις του θέματος.
Συμφωνήθηκε να υπάρχει στενή συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο κατά των ΑΠΕ αφού το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί όλη την Κρήτη γι αυτό και απαιτείται συνολική διαχείριση του ενώ παράλληλα εκφρράστηκε και η ικανοποίηση όλων για την απόφαση της Περιφέρειας να αναθέσει τη μελέτη χωροταξικής οργάνωσης των ΑΠΕ στο Πολυτεχνείο Κρήτης .
Σημαντικό είναι ότι καθορίστηκαν οι βασικοί άξονες στους οποίους θα προσανατολίζεται η κοινή αυτή δράση με την επισήμανση όμως ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί μεν συνολικά χωρίς όμως να παρακάμπτεται η αναγκαιότητα εξειδίκευσης του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού για κάθε περιοχή.
Ειδικότερα, οι άξονες αυτοί είναι:
Α) Διερεύνηση των περιπτώσεων που μας αφορούν όπως:
Σε ποιό στάδιο βρισκόμαστε σήμερα ως προς τις εγκρίσεις παραγωγής και εγκατάστασης, των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αδειών Δασαρχείου, , business plan κλπ
Β)Συλλογή στοιχείων , με δεδομένο το έννομο συμφέρον όλων των παραπάνω, κατόπιν αιτήσεων προς όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά και εξαντλώντας όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να συγκεντρώσουμε όλα τα απαιτούμενα τα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν στην ορθή αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης αλλά και την αξιοποίηση τους για κάθε νόμιμη ενέργεια που θα επιλέξουμε να υιοθετήσουμε.
Γ) Έλεγχος και αξιοποίηση στοιχείων
Μετά την συλλογή του απαραίτητων στοιχείων θα ακολουθήσει η μελέτη και ο έλεγχός τους από εξειδικευμένους, καταρτισμένους τεχνικούς προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν πληρούνται τα κριτήρια των στρατηγικών Επενδύσεων , η σκοπιμότητα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αν έχουν ληφθεί υπ’ όψη όλα τα τοπικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά (π.χ. αρπακτικά πτηνά στον Πετρέ κλπ.) αν πληρούνται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για τις συνθήκες παραγωγής και επίσης αν πληρούνται οι προϋποθέσεις και κριτήρια που θέτει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ.
Δ) Παρακολούθηση από εξειδικευμένο Μηχανικό του Γραφείου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου, της εξέλιξης όλων των σχετικών με το θέμα υποθέσεων για τον καλύτερο συντονισμό της κοινής μας δράσης.
Ε) Η δράση μας θα περιλαμβάνει:
Την προσφυγή που θα κάνει ο Δήμος κατά διοικητικών πράξεων που έχουν σχέση με την προώθηση και υλοποίηση των προγραμματισμένων εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην περιοχή μας , έγγραφες παρεμβάσεις του Δημάρχου Ρεθύμνης, ενεργή παρουσία μας σε κάθε Συμβούλιο όπου θα κρίνεται η έγκριση μελετών και που θα αποφασίζονται θέματα που αφορούν την συγκεκριμένη υπόθεση καθώς και παραστάσεις διαμαρτυρίας μας στους αρμόδιους φορείς όπως ΡΑΕ, Υπουργείο ανάπτυξης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση,Greece Invest κλπ..
Τέλος, συμφωνήθηκε οι συναντήσεις της επιτροπής να είναι συνεχείς προκειμένου να συζητώνται σε συνεχή βάση οι εξελίξεις επί του θέματος και να επιτυγχάνεται ο άμεσος και αποτελεσματικός συντονισμός όλων των δράσεων.