ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Δύσκολη νύχτα σε Λέσβο και Έβρο – Εκκενώνεται η Δαδιά – Πάνω από 50 φωτιές σε όλη τη χώρα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Λέσβο, όπου τραυματίστηκε πυροσβέστης. Στη Δαδιά οι φλόγες κατευθύνονται προς το χωριό. Μάχη των πυροσβεστών στη Μεσσηνία όπου εκκενώνεται η Χρυσοκελλαριά. Πύρινα μέτωπα σε Ηλεία και Γρεβενά. Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Πρέβεζα.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα τα τελευταία 24ωρα, με τα μέτωπα της φωτιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας να εξακολουθούν να μαίνονται και τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν τιτάνια μάχη για να τα περιορίσουν.

Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, Βατερά Λέσβου, Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, Σπιάντζα Ηλείας, Γρεβενά, Ιωάννινα και Πρέβεζα είναι οι περιοχές που παραδόθηκαν στις φλόγες, με την οικολογική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι ανυπολόγιστη.

Συνολικά, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι περισσότερες φωτιές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσής τους.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Λέσβο

Μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν απόψε οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Λέσβο, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 10 το πρωί του Σαββάτου (23/07) στην Π.Ε. Λέσβου και συγκεκριμένα στην περιοχή των Βατερών εξακολουθεί να μαίνεται.

Επίγειες δυνάμεις δίνουν μάχη για να σώσουν τα σπίτια, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν εναέρια μέσα. Παράλληλα, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό. Έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια και επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να τον απειλεί.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο πρόεδρος Βρίσας – Βατερών, Αποστόλης Αποστολής, “η εστία της φωτιάς είναι μεταξύ Βατερών και Σταυρού και καίει πυκνόφυτη δασική περιοχή”, ενώ σύμφωνα με ρεπόρτερ της ΕΡΤ, νωρίτερα ενώθηκαν τα δύο μέτωπα της με αποτέλεσμα οι φλόγες να φτάσουν στην παραλία. Σύμφωνα με μαρτυρίες, έως τώρα έχουν καεί πολλά σπίτια.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.

Παράλληλα, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, διατίθενται για τους δημότες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Πύρινη κόλαση στο δάσος της Δαδιάς

Περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει στο διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου.

“Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ενώ νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε ανέφερε πως το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως στη δυτική και στη νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Παρ’ όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη “Δράση για άγρια ζωή” και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Συνεχείς είναι οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, ενώ στη μάχη μπήκαν και οι επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν τις νέες εστίες.