Διαβάζουμε σε άρθρο/συνέντευξη του κυρίου Ράμφου:
Μιμητισμό και παπαγαλία των συρμών του μεταμοντερνισμού θεωρεί ο φιλόσοφος κ. Στέλιος Ράμφος τη σπουδή της ψήφισης του νόμου που εξισώνει τον γάμο των ομοφυλοφίλων με αυτόν των ετεροφυλόφιλων. Ο ίδιος επισημαίνει πως το δικαίωμα είναι και αξίωση, ως αξίωση μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα. Επίσης θεωρεί πως η τεκνοθεσία από ζευγάρια του ίδιου φύλου εντάσσεται στο γενικότερο κίνημα της “αφυπνίσεως”, το οποίο μέσω του ανερμάτιστου δικαιωματισμού οδηγεί στον ολοκληρωτισμό. [1]
Τα λόγια του είναι αντιγραφή από τον Jordan Peterson. Μιμητισμός. Τυχαίο;
Ο Jordan Peterson, ένας Καναδός ψυχολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου και YouTuber/συγγραφέας, χρησιμοποιεί προσεκτικό λόγο και ήρεμο τρόπο για να εκφέρει ρατσιστικές απόψεις που φαίνεται να πιστεύει και ο ίδιος. Κάνει όμως βασικά ρητορικά λάθη και χρησιμοποιεί στην ουσία τη δυσκολία των ακολούθων του να αντιληφθούν την πολυπλοκότητα θεμάτων. [2]
Ένα παράδειγμα είναι η λέξη “Ισλαμοφοβία” που ο Peterson θεωρεί ότι “είναι μία λέξη που δημιουργήθηκε από φασίστες και χρησιμοποιείται από δειλούς για να χειραγωγήσουν ηλίθιους”.
Μόνο που η λέξη αυτή χρησιμοποιείται για να υποδείξει τον ρατσισμό ατόμων που με δικαιολογία τον φόβο για το Ισλάμ (πραγματικός φόβος), κάνουν διακρίσεις απέναντι σε άτομα που αυτοί θεωρούν ότι είναι ισλαμιστές, ενώ στην ουσία είναι αθώα θύματά τους.
Ο Peterson θεωρεί ότι το προνόμιο των λευκών είναι “μεταμοντέρνα μαρξιστική” έννοια “που ανοίγει τον δρόμο για τον ολοκληρωτισμό”. Σας θυμίζει κάτι; Βασικά ο άνθρωπος φαίνεται να έχει θέμα με οτιδήποτε δεν πέφτει στη δική του κοσμοθεωρία και το βαπτίζει μαρξιστικό. Το προνόμιο των λευκών, όμως, είναι πολύ εύκολο να αποδειχτεί σε πολλές πτυχές της ζωής μας με απλή στατιστική. Για παράδειγμα, στα δικαστήρια των ΗΠΑ, για το ίδιο ακριβώς έγκλημα, ένας μαύρος θα καταδικαστεί με ποινές 10% ως 20% αυστηρότερες. Αντίστοιχα ένας μαύρος είναι σχεδόν 8 φορές πιθανότερο να καταδικαστεί για φόνο που δεν έκανε, αν το θύμα ήταν λευκό. Στην ανώτατη εκπαίδευση, συγκεκριμένα στο νούμερο 1 πανεπιστήμιο του κόσμου, στο Χάρβαρντ, μελέτη έδειξε ότι τα 3/4 των λευκών φοιτητών κληρονομιάς (παιδιά αρχηγών κρατών, διπλωματών, αποφοίτων και μελών του διδακτικού προσωπικού) θα είχαν απορριφθεί αν τηρούνταν τα ίδια πρότυπα εισαγωγής με τους αντίστοιχους μη λευκούς υποψήφιους φοιτητές κληρονομιάς.
Ο Peterson, όπως και ο Ράμφος, μπορούν όμως να αγνοούν την πραγματικότητα, γιατί οι ακόλουθοί τους δεν νοιάζονται καθόλου για αποδείξεις. Μόνο για την επιβεβαίωση της προκατάληψής τους.
Το καταπληκτικό είναι ότι ενώ ο Peterson εμφανίζεται ως υποστηρικτής της ελευθερίας λόγου, αυτή δεν συμπεριλαμβάνει προφανώς αυτό που θεωρεί εκείνος “μεταμοντέρνα μαρξιστική κουλτούρα” καθώς προσπάθησε να φτιάξει έναν ιστότοπο με μία λίστα με σχετικά μαθήματα και καθηγητές που πρέπει να λογοκριθούν αν και αυτός το λέει “να αποφεύγονται” από τους φοιτητές. Ο ίδιος το πήρε πίσω, αλλά φαίνεται περίεργο που δεν αναγνώρισε μόνος του ότι το να φτιάχνει μία μαύρη λίστα δε βοηθάει το κλίμα της ελευθερίας λόγου!
Ο Peterson εμφανίζεται ως ειδικός σε πολλά θέματα που όμως είναι εκτός της ειδικότητάς του και φαίνεται, αλλά μόνο σε αυτούς όμως που ξέρουν να εμπιστεύονται τους πραγματικούς ειδικούς και τα δεδομένα.
Για να επιστρέψουμε τώρα στον ντόπιο “φιλόσοφο”, είναι προφανές ότι χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς τακτική. Δε δίνει κανένα στοιχείο, δεν παρουσιάζει κάποια απόδειξη, απλά εκφράζει μία ομοφοβική κοσμοθεωρία. Η δε συμπερίληψη του κινδύνου του “ολοκληρωτισμού” γιατί αποκτούν δικαιώματα τα ομόφυλα ζευγάρια, είναι τόσο αστεία, που αν κάποιος καθίσει να διαβάσει την πρόταση και δε μείνει στο ύφος και στον στόμφο, όπως επιθυμεί ο κύριος Ράμφος, απλά θα βάλει τα γέλια.
Ο ίδιος ο Ράμφος προσπαθεί να αποβάλει από πάνω του τη ρετσινιά του ομοφοβικού λέγοντας ότι “Ο φιλομόφυλος δεν είναι ούτε ανήθικο, ούτε άρρωστο άτομο…” Συνεχίζει όμως με κάτι που δε στέκει: “Απλώς είναι προσηλωμένος προς το ίδιο φύλο, κάτι που σημαίνει πως έχει παραιτηθεί από την αναπαραγωγή και τη γονεϊκότητα. Γιατί η γονεϊκότητα μέσω της αναπαραγωγής απαιτεί δύο φύλα.”. Αγνοεί ο Ράμφος ότι οι ομοφυλόφιλοι έχουν παιδιά γιατί ήθελαν παιδιά και τα έκαναν όπως όλοι οι άνθρωποι; Γιατί μπερδεύει το ένα θέμα με το άλλο; Η ομoφυλοφιλία δεν είναι επιλογή. Η τεκνοποίηση είναι. Ο ομοφυλόφιλος δεν είναι ανίκανος να αναπαραχθεί, όπως δεν είναι ανίκανη μία ανύπαντρη μητέρα ή πατέρας να κάνουν παιδί. Η άποψή του αποκλείει από τεκνοποίηση τα ζευγάρια που έχουν ιατρικά θέματα όμως. Επίσης, αποκλείει από τεκνοθεσία το άτομο, ενώ η τεκνοθεσία είναι σύμφωνα με τον νόμο ατομικό δικαίωμα. Δεν εξετάζει κανείς αν αυτός που υιοθέτησε είναι ομοφυλόφιλος. Αν δεν είναι και παντρευτεί, η/ο σύζυγος μπορεί σύμφωνα με τον νόμο να έχει και αυτός δικαίωμα γονιού στο παιδί. Αν είναι και παντρευτεί άτομο του αντίθετου φύλου για να ικανοποιήσει τις κοινωνικές “νόρμες” επίσης μπορεί. Τι διαφέρει αν αυτό συμβεί με ομόφυλα ζευγάρια; Κάνει τους ομοφοβικούς να αισθάνονται άβολα;
Στη συνέντευξη που έδωσε ο Ράμφος, αναφέρθηκε στον Peterson, λέγοντας ότι διώχθηκε ο “διάσημος” καθηγητής για τις απόψεις του. Η αλήθεια είναι ότι παραιτήθηκε γιατί δεν μπορούσε να επιβάλει τις απόψεις του με τους “καταρτισμένους και άριστα εκπαιδευμένους ετεροφυλόφιλους λευκούς άντρες μεταπτυχιακούς φοιτητές του”[3], όπως δήλωσε ο ίδιος. Περισσότερο ρατσιστής και φαλλοκράτης δεν θα μπορούσε να φανεί και να ήθελε. Δεν τον έδιωξε κανείς. Παραιτήθηκε. Το ψέμα κύριε Ράμφο έχει κοντά ποδάρια.
Επίσης, ο Ράμφος, αναφέρθηκε στο κίνημα Woke ως ανερμάτιστο δικαιωματισμό! Είναι δικαιωματισμός να μην θέλουν οι άνθρωποι να κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το γόνατο ενός ρατσιστή αστυνομικού, χάνοντας την ζωή τους; Είναι ανερμάτιστος δικαιωματισμός να θέλουν τα ομόφυλα ζευγάρια και τα παιδιά τους να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια; Γιατί; Επειδή το λέει κάποιος “φιλόσοφος”;
Η ελευθερία του λόγου επιβάλλει να ασκούμε κριτική σε αυτά τα άτομα. Πόσο μάλλον όταν εμφανίζονται ειδικά σε τομείς που δεν είναι και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα με σοφιστείες. Οι δήθεν μετριοπαθείς απόψεις τους κρύβουν ρατσισμό και φανατισμό που δεν πρέπει να μένει χωρίς σοβαρό αντίλογο γιατί αλλιώς θα οδηγήσει σε πραγματικό ολοκληρωτισμό, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά.
Η ρητορική του ότι υπάρχει “κατάχρηση” των δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Η αμφισβήτηση ισοτιμίας των πολιτών σε μία δημοκρατία είναι το επικίνδυνο. Όχι το ανάποδο. Είναι το ελάχιστο στάνταρ αξιοπρεπούς συμπεριφοράς του κράτους απέναντι στους πολίτες του. Τα δικαιώματα δεν είναι ούτε δωράκια στους καλούς πολίτες, ούτε αμοιβή για τη συμμόρφωση στην τρέχουσα ηθική. Ουσιαστικά ο Ράμφος προτείνει μια ορθόδοξη Σαρία, με τους ομοφυλόφιλους πολίτες σε μια κατάσταση πολίτη δευτέρας κατηγορίας, του οποίου η ίδια η υπόσταση ως πολίτη είναι υπό αίρεση.
Πηγές:
[1]. Capital.gr (n.d.). Νέα παρέμβαση Στ. Ράμφου: Ο ανερμάτιστος δικαιωματισμός οδηγεί στον ολοκληρωτισμό. [online] Capital.gr. Available at: https://www.capital.gr/sunenteuxi/3771429/nea-parembasi-st-ramfou-o-anermatistos-dikaiomatismos-odigei-ston-oloklirotismo/ [Accessed 14 Feb. 2024].
[2]. Lynskey, D. (2018). How dangerous is Jordan B Peterson, the rightwing professor who ‘hit a hornets’ nest’?. The Guardian. [online] 7 Feb. Available at: https://www.theguardian.com/science/2018/feb/07/how-dangerous-is-jordan-b-peterson-the-rightwing-professor-who-hit-a-hornets-nest.
[3]. Post, J.P., Special to National (2022). Jordan Peterson: Why I am no longer a tenured professor at the University of Toronto. National Post. [online] 19 Jan. Available at: https://nationalpost.com/opinion/jordan-peterson-why-i-am-no-longer-a-tenured-professor-at-the-university-of-toronto.
Βασίλης Περαντζάκης
Πρόεδρος Δ.Ε. Κόμματος Πειρατών Ελλάδας
Προγραμματιστής / Αναλυτής, Υπεύθυνος RND