ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Εφιαλτικές σκηνές στην Καμπούλ – Χιλιάδες περιμένουν εγκλωβισμένοι

AP Photo/Jafar Khan

Χάος και πανδαιμόνιο βασιλεύει για άλλη μια ημέρα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί σπεύδουν με την ελπίδα να διαφύγουν με κάποια απ’ τις πτήσεις εκκένωσης.

Σήμερα τουλάχιστον άλλοι τρεις άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, σύμφωνα με το Sky News, ενώ η κατάσταση ασφαλείας γύρω από το αεροδρόμιο όλο και επιδεινώνεται. Εγκλωβισμένοι παραμένουν και πολλοί ξένοι υπήκοοι.

Πυροβολισμοί συνεχίζουν να ακούγονται, σχεδόν αδιάκοπα, έξω από το αεροδρόμιο, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Όπως μετέδωσε το Sky News από το πρωί η εικόνα στο αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» ήταν διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι στρατιώτες κλήθηκαν όχι απλά να διαχειριστούν το χάος με όσους ήθελαν να ταξιδέψουν αλλά να σώσουν ζωές. Αλεξιπτωτιστές άρχισαν να τραβούν ανθρώπους από το χάος, γιατροί έτρεχαν από τον ένα τραυματία στον επόμενο, ενώ κάποιοι σκοτώθηκαν. Άνθρωποι αφυδατωμένοι και τρομοκρατημένοι, είναι η περιγραφή του ανταποκριτή του βρετανικού δικτύου.

Οι ΗΠΑ συνιστούν στους Αμερικανούς να αποφύγουν το αεροδρόμιο

Μόλις χθες βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεσμευόταν με διάγγελμα πως όσοι Αμερικανοί επιθυμούν να γυρίσουν πίσω, θα τους φέρουν στην πατρίδα τους, αλλά σήμερα η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική.

«Λόγω των πιθανών απειλών ασφαλείας έξω από τις πύλες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συστήνουμε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται προς το αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου αυτή τη στιγμή, εκτός και αν λάβουν ατομικές οδηγίες από κάποιον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης να το κάνουν», τονίζεται στην οδηγία.

Η γερμανική πρεσβεία απηύθυνε αντίστοιχο μήνυμα προς τους γερμανούς πολίτες στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι οι ταλιμπάν διεξάγουν όλο και αυστηρότερους ελέγχους γύρω από το αεροδρόμιο.

Στο μεταξύ υπάρχουν καταγγελίες πως οι Ταλιμπάν κατάσχουν τα διαβατήρια Αμερικανών. Η εφημερίδα New York Post μετέδωσε ότι οι αντάρτες «τώρα προσπαθούν να πάρουν τα αμερικανικά τους διαβατήρια και έγγραφα σε μια προσπάθεια να τους σταματήσουν από το να φύγουν απ’ τη χώρα».

«Πήγα στην πύλη και ενώ επρόκειτο να δείξω το διαβατήριό μου, οι Ταλιμπάν το πήραν και είπε ότι δεν επιτρέπεται να περάσεις και δεν μου το έδινε πίσω» δήλωσε στην εφημερίδα ένας Αφγανο-αμερικανός. «Ήμουν τυχερός που ένας Αμερικανός πεζοναύτης ήταν εκεί και τον ανάγκασε να μου το επιστρέψει». Τις καταγγελίες επιβεβαίωσε πρώην βατραχάνθρωπος του αμερικανικού Ναυτικού που εργάζεται στην επιχείρηση εκκένωσης.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι δυνητικές απειλές από το «Ισλαμικό Κράτος» κατά Αμερικανών στο Αφγανιστάν αναγκάζουν τον στρατό των ΗΠΑ να βρει νέους τρόπους διαφυγής προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν 2.500 Αμερικανούς από την Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν σήμερα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον αγωνίζεται απέναντι στον «χρόνο και τον χώρο» για να απομακρύνει ανθρώπους από το Αφγανιστάν.

Κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο, ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ δήλωσε ότι συνολικά 17.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί, ανάμεσά τους 2.500 Αμερικανοί. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δεν έχει στην διάθεσή του «ακριβή αριθμό» των Αμερικανών που παραμένουν στην Καμπούλ και ευρύτερα στο Αφγανιστάν.

Η στάση της Ε.Ε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως εξουσία και δεν διαξάγει μαζί τους πολιτικό διάλογο.

Η κ. Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, το κέντρο υποδοχής που στήθηκε στη Μαδρίτη για τους Αφγανούς που είχαν συνεργαστεί με την Ε.Ε., κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ανοίξει την αγκαλιά της στους Αφγανούς πρόσφυγες και δήλωσε πως θα προτείνει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 57 εκατ. ευρώ τα οποία είχε διαθέσει φέτος η Ένωση για την ασιατική χώρα.

«Μπορεί να ακούμε τα λόγια των Ταλιμπάν, αλλά θα τα μετρήσουμε πάνω απ ‘όλα με τις πράξεις τους», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου.

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν είναι ένα success story για τη διεθνή κοινότητα» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ. «Πρέπει να αναλύσουμε πως η Ε.Ε. μπορεί περαιτέρω να αναπτύξει ικανότητες και να επηρεάσει θετικά τις διεθνείς σχέσεις για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η στρατιωτική βάση στην Τορεχόν της Ισπανίας μπορεί να φιλοξενήσει έως και 800 άτομα, έγινε γνωστό.

«Αυτός ο καταυλισμός για ευάλωτους ανθρώπους είναι ύψιστης σημασίας. Είναι ηθικό μας καθήκον» είπε η ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να παρέχει χρηματοδότηση σε χώρες της Ε.Ε. που θα βοηθήσουν στην εγκατάσταση προσφύγων.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. και κράτη – μέλη όπως η Ισπανία αναγνωρίζουν ότι το κύριο εμπόδιο για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από το Αφγανιστάν είναι να τους βοηθήσουν να φτάσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Η Ισπανία παραδέχθηκε ότι οι πτήσεις της είχαν κενές θέσεις.

«Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλάζει κάθε λεπτό, αλλά γίνεται έντονη δουλειά για να κάνουμε το καλύτερο σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», τόνισε η ντερ Λάιεν.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η ανταπόκριση από άλλα μέλη της Ε.Ε. ήταν θετική και ότι μέρος αυτών που έφτασαν έχουν ήδη φύγει για άλλες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ.