Στο πένθος βυθίστηκε ο μουσικός και καλλιτεχνικός κόσμος από την απώλεια του Βασίλη Καρρά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών. Ο γνωστός τραγουδιστής το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρούνταν από προβλήματα υγείας.
Ο Βασίλης Καρράς ήταν ένας από τους ταλαντούχους λαϊκούς τραγουδιστές που έχει βγάλει η χώρα μας. Η διαδρομή του στο λαϊκό τραγούδι μάς έχει χαρίσει πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους και αξιόλογες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού.
Από τον “Πρόσφυγα” στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης
Ο Βασίλης Κεσογλίδης, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1953 στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Στα 10 του χρόνια μετακόμισε με την οικογένεια του στην Θεσσαλονίκη, όπου απέκτησε τα δύο του αδέλφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία.
Μεγάλωσε στην πόλη της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ’60 και το 1969, σε ηλικία 16 χρόνων, έκανε την πρώτη του μουσική εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο “Πρόσφυγας” στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, την δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι. Επίσης, είχε εργασθεί στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνεται στο τραγούδι του “Εγώ αγάπη μου, εγώ”.
Για τη δουλειά του ως μηχανικός αυτοκινήτων είχε δηλώσει: “Από τα παιδικά μου χρόνια μπορεί να ήταν το τραγούδι μέσα στο αίμα μου, αλλά ήθελα να γίνω μηχανικός αυτοκινήτων. Να κάνω κάτι γύρω από τη μουτζούρα δηλαδή γενικά, το οποίο και το πέτυχα. Αλλά το μικρόβιο του καλλιτέχνη είναι τόσο μεγάλο, που νικάει τα πάντα γύρω. Αυτό το μικρόβιο, όσο μεγαλώνεις, μεγαλώνει μαζί σου και γίνεται μη χειρότερα Θεέ μου. Σε πάει εκεί που δεν θες να πας ή εκεί που δεν φανταζόσουν να πας. Είναι ένα μικρόβιο που το κουβαλάει και το παίρνει μαζί του ο καλλιτέχνης. Δεν πεθαίνει ποτέ”.
Μέσα σε λίγα χρόνια ο Βασίλης Καρράς γίνεται ο αγαπημένος λαϊκός τραγουδιστής της Ελλάδας. Του έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός “Ο Άρχοντας της καψούρας” γιατί έχει τραγουδήσει όσο κανείς άλλος τον πόνο του… χωρισμού, ενώ είχε σταθερή πορεία στη δισκογραφία με πάνω από 40 δίσκους.
Το 1979 κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο “Παράγκες και παλάτια” και ακολουθεί το άλμπουμ “Αλησμόνητες ώρες“. Εκείνα τα χρόνια είχε ήδη κάνει μεγάλο όνομά και τον αποθέωνε το κοινό της Θεσσαλονίκης. Τα επόμενα χρόνια ακολουθούν οι δίσκοι “Τι λες καλέ”, “Γιατί να χωριστούμε”, “Μην χαθείς”, “Απ’ την Θεσσαλονίκη με αγάπη”, “Αποκλειστικά για σένα” και “Αυτή η νύχτα” το 1989- στον οποίο βρίσκεται και η αθάνατη επιτυχία “Νύχτα ξελογιάστρα”. Εκείνο το διάστημα, πραγματοποιεί μεγαλειώδεις εμφανίσεις στο γνωστό νυχτερινό κέντρο “Νέα Δειλινά“, όπου και θα μείνει για αρκετές σεζόν.
Η δεκαετία του ’90 μπαίνει πολύ δυναμικά για τον Βασίλη Καρρά με πολύ μεγάλες επιτυχίες. Κυκλοφορεί αρχικά τους δίσκους “Είσαι παντού” και “Λέγε ό,τι θες” που σημειώνουν υψηλές πωλήσεις. Επιπλέον, εμφανίζεται για κάποια χρόνια στο κέντρο Avantage και το 1993 έρχεται Αθήνα και εμφανίζεται στο Ποσειδώνιο, όπου και θα παραμείνει και την επόμενη σεζόν.
Συνεχίζει και δισκογραφικά με τα άλμπουμ “Τραγούδια από το συρτάρι”, “Πώς τολμάς”, “Στην Σαλονίκη μια φορά”, “Χρέωσε το σε μένα”, “Φταις εσύ” και ένα live δίσκο ηχογραφημένο από τα Νέα Δειλινά.
Το 1996 έρχεται η συνεργασία του με τον Φοίβο και το άλμπουμ “Τηλεφώνησέ μου” που πιάνει κορυφή. Ο Βασίλης Καρράς είναι ο απόλυτος άρχοντας στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα εκείνη της εποχής, όπως το Διογένης (1995-1996), Απόλλων (1996-1997) και Γκάζι (1998-1999), αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα συνεχίζει να γράφει χιλιόμετρα στις δισκογραφικές πίστες με τα: “Με έχεις κάνει αλήτη“, “Φαινόμενο“, “Επιστρέφω” (πάλι με Φοίβο) και “Αυτοπεποίθηση“.
Το 2000, ο Βασίλης Καρράς επιστρέφει στο Απόλλων, ενώ κατασκευάζει στην Θεσσαλονίκη το «Χωριό της Ειρήνης», ένα μεγάλο ψυχαγωγικό κέντρο με χώρους άθλησης και εστίασης και πολιτιστικούς χώρους.
Το 2001 κυκλοφορεί άλλον ένα πετυχημένο δίσκο, το “Γύρισε” και βρίσκεται για άλλη μια σεζόν στο Απόλλων. Συνεχίζει απτόητος δισκογραφικά με “Τα δικά μου τραγούδια”, “Λόγια της νύχτας”, “Πάρε το δρόμο και έλα” και συλλογές με τα καλύτερά του. Για δύο χρόνια, θα εμφανιστεί στην Θεσσαλονίκη και στην Πύλη Αξιού και από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 πρωταγωνιστεί στα μπουζούκια της Αθήνας και στα Ribas, Γοργόνες και Διογένης. Κυκλοφορεί, επίσης, τα άλμπουμ “Όλα ένα ψέμα”, “Όνειρα” αλλά και τον live δίσκο “Όλα μου τα χρόνια”.
Για τα επόμενα χρόνια, θα μοιραστεί τις πίστες του Teatro στην Αθήνα και Fix στην Θεσσαλονίκη, στις οποίες θα μείνει μέχρι και την άνοιξη του 2013 και θα συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες, πραγματοποιώντας μοναδικές σεζόν. Σε αυτό το διάστημα, θα κυκλοφορήσει τις νέες δισκογραφικές του επιτυχίες “Αχ μοναξιά μου”, “Στα είπα όλα”, “Έτσι λαϊκά”, αλλά και ένα διπλό live cd από την συνεργασία του με τον Νίκο Μακρόπουλο στο Teatro. Το 2013 εκπλήσσει το κοινό με τις κυκλοφορίες δύο single, τα “Η αγάπη είναι θύελλα”, αλλά και το «Όλοι για τα μπετά δουλεύουμε» σε συνεργασία με τον Σωκράτη Μάλαμα.
Ο χειμώνας 2013-2014 θα τον βρει σε ένα αποκλειστικά λαϊκό σχήμα με τον Νίκο Οικονομόπουλο στο Fever για να συνεχίσει το καλοκαίρι στο Πολιτεία Θεσσαλονίκης με τους Στέλιο Ρόκκο και Αμαρυλλίς, σχήμα που παρουσιάστηκε και στο Έναστρον.