ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εγκαίνια έκθεσης για τον Ξενοφώντα Ζολώτα στο Κατάστημα Χανίων της Τράπεζας της Ελλάδος

POSTER
POSTER
POSTER

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζει στο Κατάστημα Χανίων την έκθεση με τίτλο «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος» για τη ζωή και το έργο του Ξενοφώντος Ζολώτα.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017, στις 19.00, και θα ανοίξει για το κοινό την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017.

Πρόκειται για την έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2014, στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξενοφώντος Ζολώτα. Η ίδια έκθεση έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στο Βόλο, τη Ρόδο και τα Ιωάννινα. Μετά τα Χανιά πρόκειται να μεταφερθεί σε άλλες πόλεις, όπου η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί Κατάστημα.

Η έκθεση

Ο Ξενοφών Ζολώτας (1904-2004) υπήρξε ο μακροβιότερος Διοικητής στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος και ένας άνθρωπος που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την κεντρική τράπεζα της χώρας μας και με τη δημόσια ζωή γενικότερα.

Η έκθεση ακολουθεί την πορεία της ζωής του Ζολώτα από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Αθήνα και στη Λειψία και τα πρώτα του βήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έως τις θητείες του στην Τράπεζα της Ελλάδος, το συγγραφικό έργο του και τη διεθνή αναγνώρισή του.

Zolotas-highres-11

Η έκθεση χωρίζεται σε τρία τμήματα:

1. Φωτογραφικό υλικό και σπάνια έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Ζολώτα, που αφορούν την παιδική και νεανική του ηλικία και τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
2. Τεκμήρια που αφορούν το πανεπιστημιακό έργο του Ζολώτα, την εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών (1952) και το συγγραφικό του έργο την περίοδο 1926-1955.
3. Ο Ζολώτας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας: Παρουσιάζεται φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό από τη θητεία του ως Συνδιοικητή (1944-1945) και Διοικητή (1955-1967, 1974-1981), καθώς και από την περίοδο της δικτατορίας κατά την οποία είχε παραιτηθεί.

Το υλικό για την έκθεση προέρχεται κυρίως από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Υλικό έχουν προσφέρει επίσης η Ακαδημία Αθηνών, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, η ΕΡΤ, η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης για την εκπομπή «Μονόγραμμα», καθώς και ο Οίκος Ζολώτα.

Zolotas-highres-14

Ο κατάλογος της έκθεσης

Με αφορμή την έκθεση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΚΕΠΟΕΤ), το οποίο έχει τη γενική επιμέλεια της έκθεσης, εξέδωσε δίγλωσσο κατάλογο των εκθεμάτων, με την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή της Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κατάλογος, με πρόλογο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, παρακολουθεί τη ζωή του Ζολώτα, το συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο του, το έργο του στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις καινοτομίες που εισήγαγε, τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή, τη διεθνή του αναγνώριση, καθώς και την ανθρώπινη πτυχή της προσωπικότητάς του.

Το Κατάστημα Χανίων της Τράπεζας της Ελλάδος

Το Κατάστημα Χανίων άρχισε να λειτουργεί το 1931, λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος. Αρχικά στεγάστηκε στην οδό Χάληδων, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μετατράπηκε σε Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος για όσο διάστημα ο τότε Διοικητής Κυριάκος Βαρβαρέσος και ο Υποδιοικητής Γεώργιος Μαντζαβίνος παρέμειναν εκεί. Μαζί τους μετέφεραν και το απόθεμα χρυσού στην ελεύθερη Κρήτη, απ΄ όπου κατόπιν φυγαδεύθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μέσω της Σούδας. Από το 1952 το Κατάστημα στεγάζεται στο κτίριο όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Όπως αναφέρει στο βιβλίο «Τράπεζα της Ελλάδος – Τα κτίρια», η αρχιτέκτων και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, «η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο Υποκατάστημα Χανίων. Ίσως η πρόσφατη περιπέτεια του πολέμου που μόλις πριν λίγο είχε ζήσει και η πιθανότητα μιας μελλοντικής επανάληψής της να συνετέλεσαν σε αυτό». Και συνεχίζει: «Το υποκατάστημα, ένας “τσιμεντένιος κυβόλιθος” κατασκευαστικά, με εκτεταμένους χώρους θησαυροφυλακίου, είναι μια μονολιθική κατασκευή επενδεδυμένη εξωτερικά και εσωτερικά με μπατική οπτοπλινθοδομή. Είναι ένα απροσπέλαστο φρούριο».

Πληροφορίες:

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Ο κατάλογος διατίθεται δωρεάν στους επισκέπτες της έκθεσης.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή κατά τις ώρες λειτουργίας του Καταστήματος Χανίων:
Δευτέρα – Πέμπτη: 08.00-14.30
Παρασκευή: 08.00-14.00
Το Κατάστημα παραμένει κλειστό κατά τις επίσημες αργίες.

Τράπεζα της Ελλάδος, Κατάστημα Χανίων, Ανδρέα Παπανδρέου 2, Τηλ: 28210-42768